Általános SEO – Google Rangsorolási Tényezők 4. rész

SEO

A negyedik részben az általános SEO-t járjuk körbe. Segítségemre lesz ebben a SEJ cikke és John Mueller @JohnMu akinek a hivatalos megnvezése „Google Search Advocat” fordítás szerint ügyvédje, de inkább szóvivőjének mondanám mert rengeteg érdekes dolgot oszt meg, szinte lehetetlen vele lépést tartani.

Mueller minden héten segíti a SEO szakembereket, és élőben válaszol. Az itt található tippek közül is innen származnak, dőlt betűvel olvashatók a válaszai. Az első részt itt a másodikat itt a harmadikat pedig itt éred el.

A SEO sosem lesz elavult

Mueller nem hiszi, hogy a keresőmotorok valaha is eljutnak odáig, hogy a SEO elavulttá váljon. Ez eloszlatja az aggodalmakat, miszerint a Google gépi tanulása olyan szintre lép, ahol a jó tartalom SEO nélkül is rangsorolható lesz.

„Szerintem az egyik dolog, ami miatt az emberek mindig aggódnak, az a gépi tanulás körüli dolgok, és az, hogy a Google algoritmusai eljutnak odáig, hogy automatikusan megértenek minden webhelyet, és a SEO elavult lesz, nem hiszem, hogy ez megtörténik.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-doesnt-see-seo-becoming-obsolete/412373/

„Itt a tökéletes idő” a webhelyek optimalizálásának

A Page Experience frissítés elindításával Mueller szerint itt az ideje a webhelyek optimalizálásának. (2021 nyarán kezdődött és nyár végéig tartott a bevezetése egy hosszúra nyúlott frissítéssel).

„Sok pénzt megérhet egy jó tanácsadó, aki segít egy oldalnak zöldbe (Alapvető webes vitals-mutatókról beszél, piros-rossz, sárga-javításra szorul, zöld-jó) jutni. Ha szereted ezt a fajta munkát,és van gyakorlatod a különféle beállításokkal/CDN-ekkel/bővítményekkel/keretrendszerekkel, akkor itt a tökéletes alkalom a szintlépésre, nem mellesleg jó fizetést kapni érte.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-nows-the-perfect-time-for-an-seo-side-hustle/403242/

Néha nincs SEO megoldás

Néha a egyszerűen a SEO javítása, módosítása nem megoldás a webhely rangsorolásának javítására, mondja Mueller:

„Sajnos bizonyos esetekben elkpézelhető, hogy egyszerűen nincs SEO megoldás. 6 év hosszú idő, és a web + Google Hírek és minden ami körülötte van, meglehetősen sokat fejlődött. Néha ez nem csak technikai probléma és egyszerűen csak „egy csomó hivatkozás megvásárlásával” nem lehet kijavítani, néha pedig egyszerűen arról van szó, hogy a webhelystratégia mára elavultá vált.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-sometimes-theres-no-seo-solution/412734/

A Google alapértelmezés szerint indexeli az oldalak mobil verzióit

A mobil-first indexelésre váltás azt jelenti, hogy a Google alapértelmezés szerint az oldal mobil verzióit indexeli, nem pedig az asztali számítógépet.

A különálló mobil URL-ekkel rendelkező webhelyek esetében ez azt jelenti, hogy az indexelés az “m.” (például a HVG oldala a m.hvg.hu a mobilos verziót tölti be) verziót használja. (Adaptív webdesign)

„A mobil első indexeléssel kapcsolatos változás az, hogy a www (asztali) verzió helyett a mobil verziót (m.) használjuk indexelésként. A legtöbb webhelyen ez a változás már megtörtént”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-clears-confusion-about-mobile-first-index/392852/

Ne hagyatkozz csak a Google Discover forgalomra

A Google Discoverből származó hivatkozási forgalom valószínűleg ingadozni fog, ezért fontos, hogy ne számíts rá mint konzisztens forrásra.

„… a Discover funkcióval ez olyan dolog, amely nem kötődik egy konkrét lekérdezéshez. Szóval nagyon nehéz megmondani, mire számíts, mert nem tudhatod, hány embert érdekel ez a téma. Szóval ha sok látogató jön a a Google Discoverből, az szerintem fantasztikus de óvatosan kezelném mert ez elég gyorsan megváltozhat.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-explains-inconsistent-discover-traffic/395392/

Építsen kapcsolatokat a „digitális PR” segítségével

Mueller pozitívan nyilatkozik a kapcsolatok digitális PR-on (public relations) keresztül történő építéséről. Tisztázza, hogy ez nem spam. Valójában ez ugyanolyan kritikus lehet, mint a technikai SEO.

Mi az a “digitális PR”?

A digitális PR alapvetően csak az ismertség és a népszerűség növelése. A stratégia rövid leírása a következőképpen fogalmazható meg: Hozz létre valamit amit érdemes linkelni és érdekli az embereket.

„Imádok néhány dolgot  amit a digitális PR-ból látok, sajnos gyakran tönkreteszi a spam jellegű linképítés. Ez ugyanolyan kritikus, mint a technikai SEO, sok esetben valószínűleg mégsokkal fontosabb.”

https://www.searchenginejournal.com/digital-pr/393464/#close

A mobil és asztali számítógépek találatai személyre szabottak

Egyes kereséseknél az egyes felhasználók igényei eltérőek attól függően, hogy mobilról vagy asztali számítógépről keresnek, és ez befolyásolhatja a helyezést.

„… Normális, hogy az asztali és a mobilos helyezések eltérőek. Néha ez olyan dolgokkal kapcsolatos, mint a sebesség vagy mobilbarátság. Néha ez a keresési eredményoldalon megjelenő különböző elemekre is vonatkozik. Például, ha a telefonodon keresel, akkor lehet, hogy több helyi információra van szükséged, mert éppen úton vagy. Ha viszont asztali számítógépet használsz a keresés során, akkor esetleg több képet vagy videót szeretnél látni a keresési eredmények között. Ezért hajlamosak vagyunk … a különböző keresési eredménytípusok eltérő keverékét megjeleníteni. Emiatt pedig előfordulhat, hogy az egyes oldalak helyezése vagy láthatósága eltér mobilon és az asztali gépeken. Alapvetően ez normális része a rangsorolásnak.”

https://www.searchenginejournal.com/what-factors-influence-difference-in-mobile-and-desktop-rankings/410915/

Ugyan az a tartalom többszöri feltöltése hatással lehet a helyezésekre

A tartalom más webhelyeken való újraközzététele és/vagy közreadása csökkentheti annak esélyét, hogy webhelyed rangsoroljon a célkulcsszavak alapján. Mueller rossz ötletnek nevezi a szindikálást/újraközzétételt:

„Ha újra közzéteszel egy már meglévő tartalmat egy másik oldalon, akkor ez ismétlődő tartalom. Ha az a cél, hogy szélesebb közönséget érj el, akkor hajrá. Ha az a cél, hogy csak a webhely rangsoroljon ezekre a lekérdezésekre, akkor a szindikálás/újraközzététel rossz ötlet, döntsd el mit szeretnél.”

Az SEO nem tudomány

Az SEO nem egzakt tudomány abban az értelemben, hogy minden webhelynek ugyanazokat a lépéseket kell követnie a kedvező helyezés eléréséhez. A Google-ban több módon is magas helyezést érhetsz el. Nem kell minden webhelynek ugyanazt a tervet követnie.

„Úgy gondolom, hogy ezt nagyon fontos szem előtt tartani abban az értelemben, hogy nincs abszolút igazság abban a tekintetben, hogy melyik oldal melyik lekérdezésnél legyen rangsorolva… Tehát nem arról van szó, hogy minden webhelynek ugyanazt kell csinálnia, hanem többféleképpen is el lehet jutni oda, és nem kell vakon követni egyetlen rangsorolási tényezőt a végeredmény eléréséhez.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-search-is-not-a-science/374748/

Az algoritmus frissítések hatással vannak a Google Discoverre is

Amikor a Google bevezet egy alapvető frissítést a keresési eredmények között, az azt is befolyásolja, hogy a tartalom hogyan jelenik meg a Google Discoverben. Ha a forgalom emelkedik vagy csökken egy alapvető frissítést követően, de a keresési helyezései stabilak, annak oka lehet a Discover változásai.

„Számos ugyanolyan minőségű algoritmust használunk a Discoverben, mint a webes keresésben. Amikor egy átfogó alapvető frissítés történik a webes keresésben, nagyon gyakori, hogy a Discoverben is változásokat tapasztal. Tehát ez biztosan nem teljesen független.”

A Google nem indexel minden oldalt

A Google nem indexeli a webhely összes oldalát, még akkor sem, ha tud róluk. Mueller szerint teljesen normális, hogy az oldalak 20%-át nem indexeli a google.

„Az indexeléssel kapcsolatban teljesen normális, hogy nem indexelünk mindent a webhelyről. Tehát ha megnézed bármelyik nagyobb webhelyet, akár közepes méretű vagy kisebb webhelyet, ingadozásokat fogsz látni az indexelésben. Felfelé és lefelé fog menni, soha nem lesz olyan, hogy 100%-ban indexelünk mindent ami a webhelyen található. Tehát ha száz oldalad van, és (nem tudom) 80 indexelve van, akkor ezt nem látnám olyan problémának, amelyet foglalkozni kellene.”

https://www.searchenginejournal.com/google-not-indexing-site/416717/

Nincs „homokozó-sandbox” vagy „nászút-honeymoon” időszak

Nincs olyan, hogy „Google homokozó”, ahol szándékosan visszatartják az új oldalak megjelenését a keresési eredmények között. Olyan sincs, hogy „nászút időszak”, amikor az új oldalak azért kapnak lendületet a helyezéseken, mert a Google a friss tartalmakat részesíti előnyben. Amikor új oldalt tesznek közzé, a Google feltételezéseket tesz arról, hogy ennek a tartalomnak hol kellene megjelnnie, hogy hol helyezkedjen el. Néha ezek a feltételezések pontatlanok, ezért előfordulhat, hogy egy oldal kezdetben előkelő helyen áll, majd hirtelen leesést tapasztalhat.

„A SEO világában ezt néha homokozónak nevezik, ahol a Google visszatartja a dolgokat, hogy megakadályozza az új oldalak megjelenését, de ez nem így van. Vagy egyesek úgy hívják, mint a nászút időszaka, amikor új tartalom jelenik meg, és a Google nagyon szereti, és megpróbálja népszerűsíteni. És megint nem az a helyzet, hogy kifejezetten új tartalmat próbálunk népszerűsíteni vagy lefokozni. Csak egyszerűen nem tudjuk, és feltételezéseket kell tennünk és valahol el kell kezdenünk a tartalom rangsorolását, néha ezek a feltételezések igazak, és semmi sem változik igazán az idő múlásával de lejjebb és magasabbra is kerülhetnek idővel.”

https://www.searchenginejournal.com/mueller-mentions-google-sandbox-and-honeymoon-ranking-effects/408994/

Az alacsony forgalom nem feltétlenül jelent rossz minőséget

Az alacsony forgalom nem azt jelzi, hogy egy oldal rossz minőségű. Egy oldal akkor is lehet hasznos és jó minőségű, ha nem ér el akkora forgalmat, mint a webhely többi oldala. Ezért fontos, hogy ne távolíts el oldalakat webhelyedről csak azért, mert nem ér el akkora forgalmat, mint amennyit látni szeretne.

„Egyes webhelyeken az alacsony forgalmú oldalak gyakran szinte összefüggenek az alacsony minőséggel, de ez nem feltétlenül igaz, mert esetleg sokkal kisebb közönség számára lehetnek hasznosak. A mi szempontunkból ezek a webhelyek továbbra is hasznosak és még mindig jó minőségűek. Csak azért nem távolítanám el, mert nincs oda irányuló  forgalom.”

https://www.searchenginejournal.com/google-low-traffic-does-not-always-mean-low-quality/417611/

Zárszó

A SEO egy öszzetett folyamat amiben sok “mozgó alkatrész” van, és a Google John Mueller-je @JohnMu segít a közösségnek megérteni, hogy hogyan működik együtt minden. Heti élő kérdezz-felelek műsorai, napi több tucat tweetje, alkalmankénti Reddit-fórumbejegyzései és véletlenszerű betekintési részletek az interneten – kihívás mindennel lépést tartani.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!