Reszponzív vagy Adaptív Webdesign 2024

Reszponzív vagy Adaptív

Az eszközök közötti szakadék áthidalására törekvő webdesignereknek két lehetőségük van a tervezésre: a reszponzív vagy adaptív webhely. A mobileszközök elterjedtsége és sokfélesége miatt tervezőként figyelembe kell vennünk a különböző képernyőméreteket. Ez egy olyan kihívás, amellyel jelenleg minden web- és alkalmazástervező szembesül. Az óriási vállalati monitortól az okosóráig a felhasználók manapság rengeteg módon érhetik el az információkat az interneten.

Van némi zűrzavar a reszponzív és az adaptív tervezés közötti különbséget illetően. A határok elmosódottnak tűnhetnek azok számára, akik nem rendelkeznek tapasztalattal egyik tervezési stílusban sem, de egyértelmű különbségek vannak ha jobban megvizsgáljuk a kettőt.

Beszéljünk az alapokról

A tartalom olyan, mint a víz. Függetlenül attól, hogy milyen eszközt használunk a tartalom megtekintéséhez, annak minden felhasználó számára láthatónak és elérhetőnek kell lennie. Az alkalmazás tartalmának meg kell adnia az elvárt élményt a felhasználó számára anélkül, hogy kísérleteznie kellene vagy bármit tanulnia kellene az oldal használatáról.
Mielőtt továbbgondolnánk a különbségeket, vessünk egy pillantást a reszponzív és adaptív tervezés jelentésére.

Reszponzív webdesign

A reszponzív design kifejezés divatos szó a tervezői közösség körében. A reszponzív weboldal a tartalmat a rendelkezésre álló böngészőterület alapján jeleníti meg. A reszponzív kialakítások reagálnak a böngésző szélességének változására, és módosítják az elemek elhelyezését, hogy illeszkedjenek a rendelkezésre álló helyhez. A tartalom dinamikusan mozog, hogy optimálisan illeszkedjen a böngészőablakhoz. A reszponzív kialakítás egyértelmű. Egyszerűen fogalmazva, reszponzív gördülékeny és alkalmazkodik a képernyő méretéhez, függetlenül a céleszköztől. A Reszponzív CSS-médialekérdezéseket használ a stílusok megváltoztatására a céleszköz alapján, például megjelenítés típusa, szélessége, magassága stb., és ezek közül csak az egyikre van szükség ahhoz, hogy a webhely alkalmazkodjon a különböző képernyőkhöz.

A reszponzív tervezés egyszerűbb, és kevesebb munkát igényel a megvalósítás. Kevésbé teszi lehetővé az egyes képernyőméretek kialakításának ellenőrzését, de jelenleg messze ez a preferált módszer az új webhelyek létrehozásához. Ennek is köze lehet a tartalomkezelő rendszerek (CMS) többségéhez, például a WordPresshez, a Joomlához stb. elérhető nagyszámú olcsó sablonhoz – végül is ki akarja újra feltalálni a kereket?

A tervezők egyetlen tervet hoznak létre, amelyet minden képernyőn használnak, és általában a felbontás közepén kezdik, és médialekérdezéseket használnak annak meghatározására, hogy milyen beállításokat kell végrehajtani a felbontási skála alsó és felső részén. Ez általában boldoggá teszi a felhasználókat, mert úgy tűnik, hogy az ismerős webdizájn minden eszköz képernyőjén ugyan úgy néz ki. Az egységesség és a zökkenőmentesség kulcsfontosságú szempont a jó felhasználói élmény biztosításához.

Reszponzív kialakítás (Előnyők)

 • Rengeteg használható sablon.
 • SEO barát.
 • Gyakran könnyebben megvalósítható

Reszponzív kialakítás (Hátrányok)

 • Az elemek mozoghatnak.
 • A képernyőn elveszett hirdetések.
 • Hosszabb mobil letöltési idők.

reszponzív webdesign

Adaptív webdesign

Az adaptív webdesignt 2011-ben Aaron Gustafson webtervező mutatta be az Adaptive Web Design: Crafting Rich Experiences With Progressive Enhancement című könyvében. A webhely fokozatos fejlesztéseként is ismert.

Amíg a reszponzív kialakítás a tervezési minta megváltoztatásán alapul, hogy illeszkedjen a rendelkezésére álló kijelző mértekehez, az adaptív tervezésnek több rögzített elrendezési mérete is van. Amikor a webhely észleli a rendelkezésre álló helyet, kiválasztja a képernyőnek legmegfelelőbb elrendezést. Tehát amikor megnyit egy böngészőt az asztalon, a webhely kiválasztja a legjobb elrendezést az asztali képernyőhöz; a böngésző átméretezése nincs hatással rá.

Az adaptív tervezésben normális, hogy hat mintát fejlesztenek ki, a hat leggyakoribb képernyőszélességhez; 320, 480, 760, 960, 1200 és 1600 pixel.

Az Adaptive webdesign hasznos a már meglévő de nem mobilbarát webhelyek mobilbarátabbá tételéhez. Ez lehetővé teszi, hogy a designerek átvegyék az irányítást a tervezés felett, és specifikus, több nézetablakhoz fejlesszenek verziókat. Általában az alacsony felbontású nézetablak tervezésével kezdenek. Amint azt korábban említettem, a szabvány hat felbontásra tervezhető. Mindazonáltal jó ötlet ha megnézik a leggyakrabban használt eszközökre vonatkozó webes elemzést, majd ezekhez a nézetablakhoz terveznek.

Adaptív kialakítás (Előnyök)

 • A tervezők jobban alakíthatják az egyes eszközök UX-ét.
 • A mobileszközök érzékelik felhasználói környezetüket.
 • A reklámozás optimalizálható az okoseszközökről származó felhasználói adatok alapján.

Adaptív kialakítás (Hátrányok)

 • Hosszabb ideig tart felépíteni
 • Új eszközök változtozó képernyő mérettel, megzavarhatják vagy megtörhetik a designt.
 • Kihívás a keresőoptimalizálás számára, mert a keresőmotorok nehezen tudják értékelni ugyanazt a tartalmat több webhelyen.

Akkor végülis Reszponzív vagy Adaptív Webdesing?

Ha a webdizájnról van szó, a tervezésnek vannak előnyei és hátrányai is. Legyen szó reszponzívról vagy adaptívról, javaslom, hogy lépj egy lépést hátra, és nézd meg a weboldallal kapcsolatos céljaidat. Az emberek tájékoztatása, vagy egy termék eladása? Minden vállalkozás más és más, és a Te stratégiádtól függően ez választ adhat arra, hogy mi illik legjobban hozzád.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!