Mi a reszponzív webdesign? 2024

Image

Hogyan tudnak a webhelyek megjelenni és alkalmazkodni a több millió képernyő mérethez? Nos megoldás a reszponzív webdesign vagy RWD.
A reszponzív webdesign (RWD) egy webfejlesztési megközelítés, amely dinamikus változásokat hoz létre a webhely megjelenésében, a megtekintéshez használt eszköz képernyőméretétől és tájolásától függően. Az RWD az egyik megközelítése az ügyfelek számára elérhető eszközök sokaságának tervezésének problémájának, az apró telefonoktól a hatalmas asztali monitorokig.
Oké lehet, hogy ez túl szakmai volt magyarra fordítva a reszponzív webdesign meghatározása azt jelenti, hogy a webhelyek (és oldalai) alkalmazkodni tudnak, és a legjobb felhasználói élményt nyújtják, akár asztali számítógépünket, laptopunkat, táblagépünket vagy okostelefonunkat használjuk. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, a webhelynek reszponzív kialakításra van szüksége.

reszponzív webdesign

Hogyan működik a reszponzív webdesign?

Az RWD úgynevezett töréspontokat használ annak meghatározására, hogy a webhely elrendezése hogyan jelenik meg: az egyik tervet egy töréspont felett használják, a másik pedig a töréspont alatt. A töréspontok általában a böngésző szélességén alapulnak.

Ugyanaz az HTML szolgál ki minden eszközt, azonban a CSS különféle beállításokat használva a különböző stílustulajdonságok kiszolgálására a képernyő méretétől, tájolásától, felbontásától, színképességétől és a felhasználó eszközének egyéb jellemzőitől függően jelenítheti meg az oldalt.

Az reszponzív webdesign (RWD) potenciális előnyökkel járhat a különböző eszköztípusokhoz külön webhelyek fejlesztésével szemben (adaptív webdesing). Egyetlen kódbázis használata gyorsabbá teheti a fejlesztést, mint 3 vagy 4 különböző webhely fejlesztése, és idővel megkönnyíti a karbantartást, mivel egy kódkészletet és tartalmat kell frissíteni 3 vagy 4 helyett. A reszponzív webdesign (RWD) viszonylag „időtálló”, mivel bármikor hozzáadhatunk új töréspontokat. Ha egy új eddig ismeretlen átmérővel rendelkező eszköz kerül a piacra akkor a megjelnítéssel nem lesz gond eszköz hiszen rugalmasan tudunk új töréspontokat hozzáadni. Az RWD nem köti össze a tervezést egyetlen adott eszközzel kizjelzőmérettel sem. Egyébként jó példa az Ipad Pro mert a méretei miatt nagyobb mint egy tablat de kisebb mint egy asztali kijelző ezért mindig érdemes csekkolni a megjelenést rajta.

Reszponzív a weboldalam?

A legegyszerűbb módja, hogy megnézed mobilról, táblagépről és asztali számítógépen is.

Többféle töréspontot tudsz beállítani az alábbi módszerrel, nyisd meg a chrome böngészőben az oldalt amit tesztelni szeretnél.
Nyomd meg a Ctrl + Shift + I billentyűket a Chrome DevTools megnyitásához
Nyomd meg a Ctrl + Shift + M billentyűket az eszköz eszköztárának váltásához, vagy beállíthatsz egyedi méretet is a felső sorban.

reszponziv-webdizájn-gif

Használhatod a ingyenes eszközt a Google mobilbarátsági tesztjét, hogy ellenőrizd valyon a webhelyed oldalai mobilbarátak-e. Míg más tervezési megközelítésekkel, például az adaptív tervezéssel is mobilbarát kialakítás érhető el, előnyei miatt a reszponzív webdizájn a leggyakoribb.

Miért fontos a reszponzív webdesign a webdesignerek és a cégtulajdonosok számára?

A reszponzív webdizájn megszabadítja a webdesignereket, a felhasználói felület-tervezőket UX Designer és a webfejlesztőket attól, hogy éjjel-nappal dolgozzanak és webhelyeket készítsenek minden egyes létező eszközhöz.
A cégtulajdonosok, marketingszakemberek és hirdetők életét is megkönnyíti. Íme néhány előny:

  • Egy webhely minden eszközhöz: Teljesen mindegy, hogy valaki vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező 29 hüvelykes iMac-en nézi, akár Android-telefonja képernyőjéről, a webhely úgy lesz beállítva, hogy a felhasználó számára az oldal optimális élményt nyújtson.
  • Optimális kialakítás minden eszközre: A reszponzív webdesign megközelítéssel minden kép, betűtípus és egyéb HTML-elem megfelelő méretezésre kerül, a felhasználó képernyőméretének megfelelően.
  • Nincs szükség átirányításra: A több eszközre történő tervezés egyéb lehetőségei megkövetelik az átirányításokat, hogy a felhasználót a weboldal megfelelő verziójára irányítsák. Átirányítás nélkül a felhasználó a lehető leggyorsabban hozzáférhet ahhoz a tartalomhoz, amelyet meg akar nézni.

A reszponzív webdizájn költségek szempontjából is hatékony. Könnyebb is kezelni, mert így csak egy webhelyet kell kezelni a kettővel szemben. Ehelyett egyetlen webhelyről dolgozhat és frissíthet mindent egyidőben.

Példák reszponzív webdesignre

Ha szeretnéd látni, hogyan működik a reszponzív webdizájn, nyisd meg a mediaqueri.es oldalt a telefonodon – ez egy olyan online galéria amely reszponzív webdizájnokat tartalmaz.

Most nézd meg ugyanazokat a webhelyeket egy másik internet-kompatibilis eszközön, például a laptopodon, asztali gépeden vagy iPadeden. Észreveszed, hogyan változtatják meg az oldalak az elrendezésüket, hogy illeszkedjenek a megjelenítő eszköz kijelzőjéhez?

Erről szól a reszponzív webdesign.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!