Google Rangsorolási Tényezők SEO 1 Rész

google rangsorolás

Google rangsorolási tényezők? Rengeteg tévhit vagy elavult információ van a téma körül, úgyhogy ebben a bejegyzésben ezt fogjuk körbejárni.

Segítségemre lesz ebben a SEJ cikke és John Mueller @JohnMu akinek a hivatalos megnvezése „Google Search Advocat” fordítás szerint ügyvédje, de inkább szóvivőjének mondanám mert rengeteg érdekes dolgot oszt meg, szinte lehetetlen vele lépést tartani.

Mueller minden héten segíti a SEO szakembereket, és élőben válaszol. Az itt található tippek közül is innen származnak, dőlt betűvel olvashatók a válaszai.

A bejegyzés 4 részes lesz, a következő részben a Tartalomra koncentrálunk, majd Technikai SEO, végül általános SEO-ről lesz szó.

A Google-nak nincs több mint 200 rangsorolási tényezője

A múltban a Google azt mondta, hogy több mint 200 tényező van, amelyeket algoritmusa figyelembe vesz a tartalom rangsorolása során.A Google hivatalosan is eltávolodik ettől a számtól, mondván, hogy félrevezető, és hamis benyomást kelt az algoritmusok működéséről.

„… kicsit már eltávolodtunk a több mint 200 rangsorolási jeltől, mert úgy tűnik, hogy még egy ilyen szám is félrevezető abban az értelemben, hogy Ó, a Google-nak van egy táblázata az összes rangsorolási jellel, csak rendezgeti őket fontosságuk szerint. Nos ez határozottan nem így van.”

https://www.searchenginejournal.com/google-moved-on-from-200-ranking-signals/421194/

A backlinkek mennyisége nem számít

A weboldalra mutató linkek teljes száma irreleváns  a Google számára. Egy jó link egy adott webhelyről hatásosabb lehet, mint az alacsony minőségű linkek milliói.

„… kicsit már eltávolodtunk a több mint 200 rangsorolási jeltől, mert úgy tűnik, hogy még egy ilyen szám is félrevezető abban az értelemben, hogy Ó, a Google-nak van egy táblázata az összes rangsorolási jellel, csak rendezgeti őket fontosságuk szerint. Nos ez határozottan nem így van.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-total-number-of-backlinks-doesnt-matter/396638/

A dátumok megváltoztatása nem javítja a rangsort

A közzétételi dátumok megváltoztatása a weboldalakon anélkül, hogy jelentős változtatásokat végezne, nem segít javítani a Google keresési eredményeinek rangsorolását.

„Nem hiszem, hogy ez bármit is megváltoztatna a keresés tekintetében, és határozottan nem rangsorolnánk ezeket az oldalakat másképp a keresésben csak azért, mert megváltoztatja a dátumot és az időt egy oldalon.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-changing-dates-on-pages-wont-improve-rankings/401734/

A duplikált tartalom nem negatív rangsorolási tényező

A duplikált tartalom nem számít negatívan egy webhelynél a keresési rangsor szempontjából. A Google úgy kezeli, hogy megjeleníti a tartalom egyik verzióját, és figyelmen kívül hagyja a többit.

Tehát, ha ugyanaz a tartalom több oldalon van, akkor nem fogjuk megjeleníteni ezeket az oldalakat. Megpróbálunk választani egyet közülük, és azt megmutatni. Tehát nem arról van szó, hogy ehhez bármilyen negatív jel kapcsolódik. Sok esetben ez normális, hogy bizonyos mennyiségű megosztott tartalom van néhány oldalon.

https://www.searchenginejournal.com/google-duplicate-content-is-not-a-negative-ranking-factor/394321/

Sajnos tapasztaltból mondom, hogy ebből azért vannak visszaélések, mert vannak nagy oldalak akik specializálódtak arra, hogy ellopják mások tartalmait, majd azt publikálják a saját oldalukon. Természetesen a google kiét fogja figyelembe venni? Természetesen nem a kis oldalét.

Az oldal kinézete befolyásolhatja a rangsort

A webhely vizuális megjelenítése befolyásolhatja az oldal megjelenését a keresési eredményekben.

„Ha például van egy oldal, ami pénzügyi témával foglalkozik, és a látogatók azt mondják: „Nos, az információi rendben vannak, de az oldal nagyon amatőrnek tűnik”, akkor ez hosszú távon a keresési eredményekben is megnyilvánul. Itt alapvetően arról van szó, hogy a látogatók hogyan viselkednek az oldalon, ha rosszul néz ki, gyanús előbb elhagyják az oldalt.”

https://www.searchenginejournal.com/google-suggests-a-sites-appearance-can-impact-rankings/411908/

Az ügyfelek véleménye nem rangsorolási tényező

Az ügyfelek véleményét a Google algoritmusai nem használják a webes keresési eredmények rangsorolására.

Ezeket a helyi keresési rangsorokban használják, de nem az organikus webes keresések során.

„Tudomásom szerint nem használjuk fel az ügyfelek számát vagy a véleményét a webes keresés során, a rangsorolás tekintetében. Néha kihúzzuk ezeket az információkat, és megjeleníthetjük mint bővített találatot a keresési eredményekben.”

https://www.searchenginejournal.com/google-customer-reviews-not-a-signal-for-web-search/415643/

Akár egy hónapig is tarthat mire látszanak a változtatások eredményei a rangsorolásában

A minőségi problémák kijavítása után egy webhelyen akár egy hónapig is eltelhet amíg meglátszanak a Google keresési eredményeiben.

„Mennyi ideig tart… igen… Nehéz megmondani… Nagyon nehéz megmondani… újra feltérképezni ezt egy nagyobb webhelyen sajnos eltarthat egy kis ideig, különösen, ha nagyobb változtatásokat hajtottak végre, mint például, ha megváltoztatták a webhelyének szerkezetét. Feltételezem, hogy valami ilyesmi, ha  csak technikai szempontból nézzük… Nem tudom… Talán egy hónap.”

https://www.searchenginejournal.com/how-long-it-takes-to-re-rank-site-with-fixed-quality-issues/401493/

A blog hozzászólásainak eltávolítása befolyásolhatja a rangsort

A Google a blog hozzászólásait más tartalmakhoz hasonlóan indexeli, ami azt jelenti, hogy segíthetnek a weboldalaknak a keresési eredmények rangsorolásában.

Ezért az összes hozzászólás eltávolítása egy webhelyről befolyásolhatja a rangsorát.

„Azt hiszem, végső soron rajtad múlik. A mi szempontunkból a hozzászólásokat a tartalom részének tekintjük. Sok esetben azt is felismerjük, hogy ez valójában a hozzászólás rész, ezért kissé másképp kell kezelnünk mint a tartalmat. De végső soron, ha az emberek megtalálják az oldalaidat az ottani hozzászólásaik alapján és törlöd ezeket, akkor nyilvánvalóan nem találnánk meg az oldalaidat.

https://www.searchenginejournal.com/google-removing-blog-comments-may-impact-search-rankings/395400/

Core Web Vitals több, mint egy tiebreaker

Ellentétben azzal, amit korábban hittek, Mueller megerősíti, hogy a Core Web Vitals rangsorolási tényezője  több, mint egy tiebreaker.

„Ez egy rangsorolási tényező, és több, mint egy tie-breaker, de nem helyettesíti a relevanciát sem. Attól függően, hogy milyen témával foglalkozik a webhelyed, van ahol jobban érzékelhető a hatása és van ahol kevésbé…A másik dolog, amit szem előtt kell tartani az adatokkal kapcsolatban, hogy ez több, mint egy véletlenszerű rangsorolási tényező ami befolyásolja a webhely használhatóságát a rangsorolás után.

https://www.searchenginejournal.com/google-core-web-vitals-ranking-factor/415533/

Core Web Vitals rangsorolási tényező lassan kerül kiszámításra

A Core Web Vitals adatait 28 naponta gyűjtik és frissítik. Ez azt jelenti, hogy a Google Search Console-ban vagy a PageSpeed Insights-ban olyan számokat találunk amit a Google(nagyjából) az elmúlt 28 napban mért.

Ezért, ha az alapvető webes vitals pontszámok javulnak is, időbe telik, hogy észrevehető hatást érjenek el. Mueller szerint még nem dőlt el, hogy ez változni fog-e, vagy mindig normális lesz általános lemaradás a számok tekintetében.

„Nem tudom, hogy ez teljesen eldőlt-e még. Úgy értem… ennek egy része az is, hogy egyébként is csak egy általános késés van az adatok számára … Meg kell várnunk ezt az időszakot, amíg elegendő adatot gyűjtünk…Szóval gyanítom, hogy ez nem olyasmi, amit optimalizálni fognak… gyors frissítések, szeretnénk tisztán látni a teljes képet … Szerintem ez inkább egy lassú dolog lesz, mint egy valós idejű változás.”

A forgalom nem befolyásolja a Core Web Vitalst

A Core Web Vitals pontszámokat a tényleges forgalomból számítják ki, de maga a forgalom nem befolyásolja a pontozást.

„Nem számít, hogy több millió felhasználó látja ezt, vagy csak… Nem tudom… Több ezer… a webhely látogatóinak száma nem tényező, amikor az alapvető webes funkciókról van szó, és általában szintén nem tényező a rangsoroláshoz.

https://www.searchenginejournal.com/google-site-traffic-core-web-vitals/397294/

A Google Cégem elengedhetetlen a helyi keresési rangsorhoz

Ahhoz, hogy a helyi keresési eredmények között jól szerepeljen, a Google Cégem adatlap kitöltése ugyanolyan fontos,  mint a webhely optimalizálása.

„…Javaslom, hogy nagyon jól legyen kitöltve Google Cégem adatlap. Azért mert ez egy kicsit könnyebben megjeleníthető az ilyen típusú lekérdezések keresési eredményeiben.Különösen az olyan lekérdezések, amelyek magukban foglalják a „közelemben” kifejezést. Győződjön meg róla, hogy a tartózkodási helyét nagyon világosan meghatározza, így a google tudni fogja, hogy ez a  hely az Ön webhelyéhez kapcsolódik, és a felhasználó aki esetleg keres a témában szintén azon a helyen, környéken van így megjeleníthetjük neki a webhelyet a találati listában.

https://www.searchenginejournal.com/google-explains-local-search/415229/

A termékek ára nem rangsorolási tényező

A versenyképes árak segíthetnek az ügyfelszerzésben, de nem lesznek hatással  az e-kereskedelmi üzletek keresési rangsorára.

„Pusztán webes keresési szempontból nem, nem az a helyzet, ezt rangsorolási tényezőként használnánk. Tehát nem az a helyzet, hogy azt mondanánk, hogy az olcsóbbat vesszük, és ilyen találatokat magasabbra rangsoroljuk. Nem hiszem, hogy ennek lenne értelme.”

https://www.searchenginejournal.com/google-on-product-price-as-a-ranking-factor/422500/

A szavak száma nem rangsorolási tényező

Nincs igazság abban az elméletben, hogy a szavak száma számít a keresési rangsorban.

Ha egy rövidebb cikk ugyanazokat az információkat közli, mint egy hosszabb cikk, a Google felismeri, hogy ugyanazt az értéket tudja kínálni a keresők számára. Ahogy Mueller Mondja, nincs értelme rangsorolni a tartalmat azon oldal alapján, amely több szót tartalmaz, mint a másik.

„Nem használjuk a szavak számát a rangsoroláshoz. Jó, ha a szószámokat *magadnak* használod iránymutatásként a tartalmadhoz, főleg ha ez ösztönzi tudod az íróidat a jobb méylebb tartalom készítésére.”

https://www.searchenginejournal.com/google-comprehensive-content/379652/

Az eredeti oldal címeket még mindig használják a rangsorhoz

Miután frissítették, hogy a Google hogyan generál oldal címeket a keresési eredményekben, Mueller megerősíti, hogy  az eredeti címek nem kevésbé fontosak, mint korábban.

A gondosan kialakított oldalcímet továbbra is a keresési rangsorban használják, még akkor is, ha a Google helyettesíti azt a SERP-ben.

„Soha nem tudhatod, hogyan fejlődnek ezek a dolgok az idő múlásával, de legalábbis jelenleg az a helyzet, hogy továbbra is használjuk azt, ami a címedben van, mint valamit, amit felhasználhatunk a rangsoroláshoz.”

https://www.searchenginejournal.com/google-still-uses-original-page-titles-for-search-rankings/418920/

Az E-A-T nem rangsorolási tényező

Miután a Google írt az E-A-T-ről (szakértelem, mérvadóság és megbízhatóság) a minőségértékelő irányelveiben, úgy gondolták, hogy ez egy közvetlen rangsorolási tényező.

Nem az, erősítette meg Mueller. És nincs olyan, hogy „E-A-T pontszám”.

„…  ez nem valami, ahol azt mondanám, hogy a Google-nak van egy E-A-T pontszáma, és ez mondjuk öt linken alapul, meg még ez meg esetleg még az. Lehet, hogy van némi átfedés, de nem arról van szó, hogy van egy olyan technikai tényező, amely bizonyos elemeket vesz fel, és azt a rangsoroláshoz használná”

https://www.searchenginejournal.com/whats-up-with-google-e-a-t/421556/

Nincs egyetlen döntő tényező a keresésben

Nincs egyetlen rangsorolási tényező,  amelyre rámutathat, és azt mondhatja, hogy ez a döntő tényező mások felett.

A rangsorolási tényező jelentős súlyt hordozhat az egyik lekérdezéshez, és egyáltalán nem számít a másik számára.

És az sem igaz, hogy ezen a nagy hálózaton belül bármilyen tényező az egyetlen döntő tényező, vagy azt mondhatjuk, hogy ez a tényező 10% -os szerepet játszik, mert talán egyes webhelyeknél, bizonyos lekérdezéseknél egyáltalán nem játszik szerepet.Talán más webhelyek, más lekérdezések esetében ez a döntő tényező.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-search-is-not-a-science/374748/

A címsorok erős jelek

A fejléc címkén belüli szöveg erős jelzést küld a Google-nak, megmondva, hogy miről szól az oldal, és mi alapján szeretnéd az hogy oldal rangsorolva legyen.

” Amikor egy oldalon lévő szövegről van szó, egy címsor nagyon erős jelzés, amely azt mondja nekünk, hogy az oldalnak ez a része erről a témáról szól…Függetlenül attól, hogy ezt egy H1 címkébe, H2 címkébe vagy H5-be helyezi mert ennek nincs sok jelentősége.”

https://www.searchenginejournal.com/google-heading-tags-important/377592/

A domain névben lévő kulcsszavak nem befolyásolják a rangsorolást

Egy webhely nem valószínű, hogy bármilyen helyezést ér el csak azért mert az adott kulcsszó a domain névben szerepel.

„Csak azért, mert egy webhelynek van egy kulcsszó a domain nevében, nem jelenti azt, hogy relevánsabb, mint mások az adott kulcsszóhoz. Röviden, nem szükségszerű kulcsszavakat elhelyeznie a domain névben.”

https://www.searchenginejournal.com/keywords-in-domain-name/380912/

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!