Tartalom SEO – Google Rangsorolási Tényezők 2. Rész

Google Rangsorolási Tényezők Tartalom

Folytatom a google rangsorolási tényezőket ebben a bejegyzésben a tartalomra vonatkozó részeket nézzük meg. Az első részt itt tudod megnézni a harmadikat itt a negyediket pedig ide kattitnva tudod elolvasni.

Segítségemre lesz ebben a SEJ cikke és John Mueller @JohnMu akinek a hivatalos megnvezése „Google Search Advocat” fordítás szerint ügyvédje, de inkább szóvivőjének mondanám mert rengeteg érdekes dolgot oszt meg, szinte lehetetlen vele lépést tartani.

Mueller minden héten segíti a SEO szakembereket, és élőben válaszol. Az itt található tippek közül is innen származnak, dőlt betűvel olvashatók a válaszai.

Kulcsszót kulcspozícióban

Mueller erősen javasolja, hogy az oldal fókusz kulcsszavát ott helyezd el, ahol a leglátványosabb, beleértve a címeket, címsorokat, alcímeket stb.

„Azt javaslom, hogy ha van valami, amit el akarsz mondani nekünk, amiről az oldalad szól, azt tedd a lehető legláthatóbbá.Tehát ne csak egy egyszavas említésként a cikk aljára kerüljenek a fontos kulcsszvak. Használd a címeidben, a címsorokban, alcímekben,és a képek felirataiban …Azért, hogy a lehető legtisztább legyen a felhasználók és a Google számára, hogy ez az oldal erről a témáról szól.”

https://www.searchenginejournal.com/john-mueller-on-keyword-placement-on-a-page/411160/

Tartalmat Javítani vagy Törölni?

Arra a kérdésre, hogy jobb-e javítani az alacsony minőségű tartalmat, mint eltávolítani, Mueller azt mondja, hogy a minőség javítása a a legjobb megoldás.

Ha azonban nem szeretnéd javítani a tartalmat, akkor inkább távolítsd el.

„Ha van egy jó tartalmad az oldalon amivel elégedett vagy akkor tartsd meg. Csak azért, mert régi, nem jelenti azt, hogy rossz. De ha ránézel, és azt mondod, ó, ez most kínos számomra, nem akarom, hogy online legyen, olyan rossz. Akkor azt mondanám, hogy javítsd ki, vagy távolítsd el.”

https://www.searchenginejournal.com/what-to-do-about-old-low-quality-content/412139/

Egyedi tartalom a kezdőképernyőn (Amit a felhasználó először lát)

Egy weboldalnak legalább néhány helyen egyedi tartalommal kell rendelkeznie mint például a kezdőképernyők.

Mindig lesznek olyan tartalmak, amelyek különböző oldalakon duplikálódnak, de legalább minimális mennyiségű egyedi tartalmat céloznak meg az oldal tetején.

„A legfontosabb rész számunkra az, hogy van némi egyedi tartalom ezen a területen. Tehát, ha van egy banner, vagy egy hero image a tetején, ez teljesen rendben van. De a tartalomnak ami itt megjelenik és a felhasználó először lát annak a tartalomnak egyedinek kell lennie az adott oldalon.”

https://www.searchenginejournal.com/google-put-unique-content-above-the-fold/409581/

A helyesírás és a nyelvtan kiemelt fontosságú

A google minőségi problémának tekinti a gyenge helyesírást és nyelvtant, mivel közvetlenül befolyásolhatják a felhasználói élményt.

„Ami a helyesírási és a nyelvtani hibákat illeti, azt hiszem, ez egy kicsit inkább szürke zóna, mivel fel kell ismernünk, hogy miről szól egy oldal. És ha nem ismerjük fel, mert olyan sok hiba van az oldalon a szövegben, akkor ez megnehezíti az oldal rangsorolást. A másik szempont az is, hogy megpróbálunk igazán jó minőségű tartalmat találni az interneten, és néha úgy tűnhet, hogy egy oldalon alacsonyabb minőségű a tartalom, mert sok nyelvtani és technikai hiba van a szövegben. Szinte azt mondanám, helyesírás és nyelvtan valószínűleg a legtöbb weboldalnál magasabb prioritást élvez, mint a mondjuk a rossz megjelenés.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-mueller-on-ranking-impact-of-poor-html-spelling-and-grammar/410461/

A legtöbb új tartalom indexelése egy héten belül

Új oldal közzétételekor több órától több hétig is eltarthat, mire indexelhető. Mueller szerint a legtöbb jó tartalmat körülbelül egy héten belül felveszik és indexelik.

Ugyanaz a tartalom különböző formátumokban nem duplikált

A különböző formátumokban , például videóban és blogbejegyzésben közzétett azonos tartalom nem tekinthető ismétlődő tartalomnak.

A Google nem képes átírni a párbeszédet egy videóban, hogy összehasonlítsa azt egy blogbejegyzésben található írott tartalommal.

„Először is nem készítünk szöveges elemzést a videókról, majd térképezzük fel őket weboldalakra. Ha a videód tartalma megegyezik a blogbejegyzéseddel, akkor még mindig valami más. Az emberek néha azzal a szándékkal mennek a Google-hoz, hogy olvassanak valamit, és néha azzal a szándékkal mennek a Google-hoz, hogy megnézzenek valamit, vagy hallgassanak valamit, és ezek nagyon különböző dolgok. Nem mondanánk, hogy a videó szövege pontosan ugyanaz, mint egy blogbejegyzés, ezért egyiket sem mutatjuk meg, vagy csak az egyiket mutatjuk be. Szóval, ha van egy videó, amely megfelel a blogbejegyzésednek, azt hiszem, ez teljesen rendben van.”

https://www.searchenginejournal.com/google-same-content-in-different-formats-is-not-duplicate/393595/

Sok affiliate link rendben van, ha mellette a tartalom is értékes

Nem árt, ha sok affiliate link van egy oldalon, ha a fő tartalom hozzáadott értéket ad az internethez.

A webhelyek szabadon használhatnak annyi affiliate linket, amennyit csak akarnak egy oldalon, mindaddig, amíg van mellette hasznos tartalom is.

„Nincs határ. A mi részünkről  nem arról van szó, hogy azt mondjuk az affiliate linkek rosszak vagy problematikusak. Inkább arról van szó, hogy az oldalon szüksége van hasznos tartalomakra is. Szóval inkább erről az oldalról közelíteném meg.Az oldalról szóló affiliate linkek mennyisége teljesen irreleváns. A linkek aránya a cikk hosszához szintén teljesen irreleváns.”

A beágyazott videók értéke megegyezik a feltöltött videókkal

A más forrásokból beágyazott videók (youtube, vimeo) ugyanolyan SEO értékkel  rendelkeznek, mint a weboldalon natívan tárolt videók.

„Lényegében ugyanaz. Nagyon gyakori, hogy valaki például külső tárhelyről embeddeli a videóit, ami technikailag egy külön webhely. A mi szempontunkból, ha ez jól működik a felhasználóid számára, és a tartalmad indexelhető, akkor ez részünkről teljesen rendben van.

https://www.searchenginejournal.com/google-embedded-videos-have-same-seo-value-as-uploaded-content/394216/

A túl sok belső link csökkentheti értéküket

Jelentős mennyiségű belső link használata ugyanazon az oldalon csökkentheti értéküket.

Arra a kérdésre, hogy egy oldalon túl sok belső link több kárt okoz-e, mint hasznot, Mueller azt mondja:

„Igen is meg nem is, azt hiszem, abban az értelemben, hogy a belső linkeket arra használjuk, hogy jobban megértsük az oldal szerkezetét az rendben van. Viszont ha minden oldalról minden oldalra linkelünk az oldal struktúrája átláthatatlan lesz, és ez megnehezíti a keresőmotorok számára, hogy megértsék a webhely egyes oldalainak kontextusát.”

https://www.searchenginejournal.com/google-cautions-against-using-too-many-internal-links/412553/

HTML helyett Képek diagrammokhoz

Ritka eset, amikor Mueller azt javasolja, hogy egyszerű szöveg helyett képeket használjon, amikor diagramot jelenít meg a fő tartalomban.

Nincs előnye, ha html-rel kódol egy diagramot. Egy érthető alt attribútummal rendelkező kép tökéletesen rendben van.

„Azt hiszem, ez egy kicsit attól függ, hogy mit akarsz elérni a diagrammal. Általában az ilyen dolgokat csak képként adnám hozzá, és megbizonyosodnék arról, hogy a képhez is érthető alt attribútumod van. Tehát, ha van olyan kritikus információ a diagramon, amelyet szeretnéd ha a google is értene, akkor azt tedd be a kép alt attribútumába. Így lehetővé válik, hogy szövegként felvehessük, hogy azok az emberek, akik nem látják a képet, megkaphassák ezt az információt. De általában véve én csak képeket használnék.”

A horgonyszövegnek kontextust kell biztosítania

A belső linkek segíthetnek a Google-nak abban, hogy több cikket fedezzen fel egy webhelyen belül, így a horgonyszövegnek  kontextust kell adnia ahhoz, amiről a hivatkozott oldal szól.

„Tehát alapvetően azt mondja, hogy ha követed ezt a linket akkor a webhelyem ezen részében információkat találsz erről a témáról. És ez a megfelelő módja, ahogy a belső linkek horgonyszövegeit kell használni… Ami a külső linkeket illeti, ha más emberek webhelyeire mutatnak, ugyanazok a dolgok vonatkoznak. Például ad valamilyen kontextust, hogy miért kell az embereknek kattintani erre a linkre, miről fog extra információkat ott találni.”

https://www.searchenginejournal.com/google-on-choosing-the-best-anchor-text/398170/

A hosszú horgonyszöveg több kontextust ad a Google-nak

Nincs semmi baj a hosszú horgonyszöveg használatával egy oldalon. Sőt, ez segíthet. A Google horgonyszöveget használ, hogy többet megtudjon a hivatkozott oldalról. Minél hosszabb a horgonyszöveg, annál több kontextust ad a Google-nak. Ezt az információt figyelembe vesszük az oldal rangsorolásakor.

„Nem hiszem, hogy bármi különöset tennénk a horgonyszövegben lévő szavak hosszával. Néha, ha van egy hosszabb horgony szöveg, amely biztosít nekünk egy kicsit több információt. Néha ez olyan, mint különböző kulcsszavak gyűjteménye.”

https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-long-anchor-text-gives-us-more-context/389019/

A Google nem érti a szarkazmust

A szarkasztikus hangon írt tartalom megnyerheti az olvasókat, de nem fog pontokat nyerni a Google-lal.

A Google algoritmusa valószínűleg félreérti a szarkazmust, ezért ne használd azt a kritikus tartalom írásakor.

„Azt mondanám, hogy egyértelműen fennáll annak a veszélye, hogy félreértjük az ilyen dolgokat, és ha ennél tartalomnál nagyon fontos, hogy a megfelelő üzenet menjen át a Google és a felhasználók számára, akkor én biztosra mennék, hogy egyértelmű legyen amennyire csak lehetséges. Tehát azokban az esetekben, amikor orvosi információkról beszélsz, próbáld meg kerülni a szarkazmust. Ha mondjuk egy szórakoztató témáról írsz, akkor ez valószínűleg kevésbé probléma.”

https://www.searchenginejournal.com/sarcasm-still-confuse-google/421595/

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!