Technikai SEO – Google Rangsorolási Tényezők 3. rész

technikai seo

A harmadik részben a technikai SEO-t járjuk körbe. Segítségemre lesz ebben a SEJ cikke és John Mueller @JohnMu akinek a hivatalos megnvezése „Google Search Advocat” fordítás szerint ügyvédje, de inkább szóvivőjének mondanám mert rengeteg érdekes dolgot oszt meg, szinte lehetetlen vele lépést tartani.

Mueller minden héten segíti a SEO szakembereket, és élőben válaszol. Az itt található tippek közül is innen származnak, dőlt betűvel olvashatók a válaszai. Az első részt itt a másodikat itt a negyediket pedig itt éred el.

A sémajelölések bizonyos típusai nem kombinálhatók

A Google bővített találatai bizonyos típusú strukturált adatjelöléseket kombinálhatnak, másokat azonban nem.

„… a keresési eredmények között egyes bővített találattípusokat kombinálhatunk, és néhányat nem. Így például, ha van egy recepted és értékeléseid vannak, akkor ezt gyakran kombinálhatjuk a keresési eredményekben, egyetlen bővített találattípusban. Ha azonban van egy GYIK-je és van egy útmutatója, akkor legalábbis abból a szempontból, hogy ezek hogyan néznek ki, ezek olyan dolgok, amelyek nem kombinálhatók egyetlen bővített találattípusban, ami azt jelenti, hogy rendszereinknek válassz egyet közülük, hogy megmutasd.”

https://www.searchenginejournal.com/google-on-using-multiple-types-of-schema-markup-on-same-page/412457/

Nincs haszna a flat (lapos) URL-struktúrának

Nem szükséges mesterségesen lapos URL-struktúra, amelyben minden oldal úgy néz ki, mintha egy kattintásra lenne a kezdőlaptól.

Hierarchikus URL:

  • minta.hu/nyaralas/uj-ev/maldiv-szigetek/

Flat (lapos) URL:

  • minta.hu/maldiv-szigetek/

„A Google nem foglalkozik azzal, hogy hány perjel van egy URL-ben. Az URL-eket tartalomazonosítóként kezeli, nem pedig a webhely szerkezetének megértésének módjaként „Nem kell egyfajta mesterségesen lapos könyvtárszerkezettel rendelkeznie. Ebből a szempontból tehát, ha van egy könyvtárstruktúrája, amelyet a felhasználók felismernek, és ahol megállapíthatja, hogy az emberek néha olyanok, mintha beírnák az URL-t, vagy egy URL egyes részeit másolnák össze és illesztenék be, az teljesen rendben van. Nem szükséges elrejteni az ilyen URL-struktúrát a felhasználók elől URL-átírással vagy bármi hasonlóval.”

https://www.searchenginejournal.com/google-no-benefit-to-an-artificially-flat-url-structure/400609/

A 404-es hibák rendben vannak

Normális, hogy egy webhelyen 404-es hiba található, ezért a Google nem kezeli őket negatív rangsorolási tényezőként. Nincs ok az aggodalomra még akkor sem, ha a Search Console azt mutatja, hogy egy webhely oldalainak akár 40%-a 404-es

„Nem hiszem, hogy ez szokatlan lenne számunkra. Nem mintha ezt minőségi jelnek vagy bárminek látnánk. Szerintem az egyetlen alkalom, amikor a 404-esek kezdenek problémásnak tűnni, az az, amikor a kezdőlap elkezdi visszaadni a 404-eseket. Akkor előfordulhat, hogy azt mondjuk: Ó, nem tudom, hogy ez a webhely még mindig működik-e. De ha a webhely egyes részei 404-esek, akkor bármi. Ez olyan, mint egy technikai dolog, mintha nem számít.”

https://www.searchenginejournal.com/google-fine-if-30-40-of-urls-in-search-console-are-404s/397313/

CCTLD nem szükséges a földrajzi célzáshoz

Országkódú legfelső szintű domain (CCTLD), például .de Németország esetében, nem szükséges a keresők földrajzi célzásához az adott országban.

„Nem, nem kötelező. Általánosságban elmondható, hogy ha földrajzi célzást szeretne használni, annak két módja van. Az egyik az ország szintű legfelső szintű tartomány használata, amely ebben az esetben Németország esetében DE-t jelent. A másik egy általános legfelső szintű domain és egy földrajzi célzási beállítás használata a keresőkonzolban. Tehát ez lehet például egy .com weboldal vagy .net vagy .info vagy .eu vagy bármi. Ezek bármelyike is működne, és csak akkor állítsa be a földrajzi célzást Németországra.”

https://www.searchenginejournal.com/what-factors-influence-difference-in-mobile-and-desktop-rankings/410915/

Nincs technikai javítás a minőségi problémákra

A technikai javítások csak a keresési rangsorolás javításával juthatnak el eddig.

Ahhoz, hogy egy weboldalt a Google komolyan vegyen, meg kell felelnie egy bizonyos minőségi szintnek, ami pusztán technikai javításokkal nem érhető el.

„A webhely minőségét nem lehet technikai változtatásokkal javítani. Ha azt szeretné, hogy a keresőmotorok komolyabban vegyék az Ön webhelyét, akkor valóban javítania kell a játékon.”

https://twitter.com/JohnMu/status/1435846784186781696?s=20

Az URL hossza a kanonizáláshoz

Az URL hossza egy kis jel, amelyet a Google használ annak meghatározására, hogy az URL melyik verziója a kanonikus.

A Google valószínűleg az URL rövidebb verzióját választja a keresési eredmények között, feltéve, hogy minden más egyenlő.

„Az URL hosszát csak kis mértékben használjuk a kanonizáláshoz, így ha az url.htm?utm=greencheeseandham és az url.htm elemet észleljük, akkor az url.htm-et választjuk kanonikusnak, feltéve, hogy minden más ugyanaz. Ettől úgy tűnhet, hogy a rövidebb URL-ek jobbak a SEO számára, de ez valójában csak egy mellékhatás.”

https://twitter.com/JohnMu/status/1441288659102322688?s=20

Az URL-címek ugyanazok maradjanak a webhely átalakításakor

A webhely-átalakítás több kárt okozhat, mint használ, ha odáig megy, hogy módosítva lesznek az URL-ek.

Amikor változtatásokat és/vagy fejlesztéseket hajtasz végre egy webhelyeden, győződj meg arról, hogy az URL-ek változatlanok maradnak.

Ha az URL-ek módosulnak, a Google új oldalként térképezheti fel őket, ami azt jelenti, hogy mindent a nulláról kell kezdeni a keresési helyezéseket illetően.

„Az átalakításokhoz néha összejön néhány dolog, és bonyolult kitalálni, hogy pontosan mi is történik. De a legfontosabb dolog, amire figyelnék: Az URL-ek lehetőleg ugyanazok maradjanak, ne változtasd meg az URL szerkezetét. A belső linkelés az oldalak tartalma és elrendezése a lehető legnagyobb mértékben ugyanaz maradjon.”

https://www.searchenginejournal.com/revamping-website-search-impact/413039/

A strukturált adatok „rendkívül kicsi” jelek

A strukturált adatok segítenek kommunikálni a Google-lal, hogy miről szól egy oldal, de a keresőoptimalizálóknak nem szabad tőlük függniük, hogy óriási hatást gyakoroljanak a keresési helyezésekre.

Miért?

Mert ez csak egy kis jel.

Ha valóban nyilvánvalóvá szeretnéd tenni a Google számára, hogy egy oldal miről szól akkor a hangsúlyt fektesd a fő tartalomra.

„Hogyan rangsorolsz valamit pusztán SD (Structrured data)-tippek alapján? Ez egy rendkívül kicsi jelzés. Ha aggódsz, tedd egyértelműbbé a tartalmadat.”

https://www.searchenginejournal.com/google-structured-data-signal/389931/

Több H1 címke ugyanazon az oldalon rendben van

Javasolja a Google egy H1 címsor használatát? Nem. Ettől függetlenül az oldalak tetszőleges számú H1 címsort használhatnak.

„A H1 címkéket olyan gyakran használhatod egy oldalon, ahányszor csak akarod. Nincs határ, sem felső, sem alsó korlát. Webhelyed teljesen jó helyen lesz H1 címkék nélkül vagy öt H1 címkével.”

https://www.searchenginejournal.com/h1-headings-for-google/406720/

Nofollow linkek a vendégbejegyzésekben

Ha vendégbejegyzést küldesz be egy másik webhelyre, amelyen visszalinkelnek a Te oldaladra akkor szerepelnie kell egy nofollow címkének. Ugyanez vonatkozik a Te webhelyeden közzétett vendégbejegyzésekre is, amelyek a szerző webhelyére mutató hivatkozást tartalmaznak.

A Google a vendégposztokat a szerző webhelyének promóciójaként tekinti, ezért a tartalomban található hivatkozások nem tekinthetők természetes hivatkozásoknak. Ezért egy nofollow címkének jelen kell lennie, hogy a Google ne gondolja úgy, hogy Te valamilyen link kereskedelemben veszel részt.

„A vendégposztok problémás része a linkek – ha Te adod meg a tartalmat/a linkeket, akkor ezek a linkek nem lehetnek jelzések, és csatolni kell a rel-sponsored / rel-nofollow-t. Jó, ha a vendégposztból visszamutató linkekre úgy tekintünk mint a szélesebb közönség elérésére. Alapvetően, ha a link a vendégbejegyzésen belül található, akkor nofollow-nak kell lennie, még akkor is, ha ez egyébként „természetes” link. Nem tudok olyan tervekről, amelyek a kézi felülvizsgálatok felgyorsítására irányulnának. A legtöbb ilyen linket egyébként algoritmikusan fogjuk meg.”

https://www.searchenginejournal.com/google-guest-posting-for-links-warning/372115/

A Google a JSON-LD strukturált adatokat részesíti előnyben

A strukturált adatoknak két fő típusa van, amelyekkel megjelölheted webhelyedet. Az egyik a JSON-LD, a másik a mikroadatok.

A Google mindkét típust támogatja, de a JSON-LD-t részesíti előnyben.

„Jelenleg a JSON-LD jelölést részesítjük előnyben. Úgy gondolom, hogy a legtöbb új strukturált adat először a JSON-LD számára jelenik meg. Szóval ezt részesítjük előnyben.”

https://www.searchenginejournal.com/google-structured-data-preference/297479/

Kulcsszóban gazdag metacímek, nem ellentétesek a Google irányelveivel

Bár a Google nem ajánlja az oldal metacímének kulcsszavakkal való kitöltését, azonban ez nem ellentétes a keresőmotor irányelveivel.

Korábban az volt az általános nézőpont, hogy ez “kulcsszótömésnek” minősül, és visszaesést eredményez.

Mueller szerint ez nem így van.

„Ez nem ellentétes webmesteri irányelveinkkel. Ez nem olyan dolog, amit problémásnak mondanánk. Szerintem legfeljebb egy olyan dolog, ahol javíthatnál a dolgokon, ha lenne egy jobban illeszkedő címed, mert egy kicsit jobban megértjük a relevanciát. És azt gyanítom, hogy a címmel kapcsolatos legnagyobb javulás ebben a tekintetben az, ha olyan címet hozol létre, amely megfelel annak, amit a felhasználó valójában keres, akkor egy kicsit könnyebben rákattint egy keresési eredményre, mert azt gondolja, hogy „na ez valóban megfelel annak, amit kerestem.”

https://www.searchenginejournal.com/google-keyword-heavy-titles-not-against-our-guidelines/390821/

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!