Megejelent a WordPress 5.9 „Joshepine”, Teljes oldal szerkesztés, Új alap téma a twenty twenty two

wordpress 5.9

Rövid késés után de a WordPress 5.9 „Josephine”  végre megérkezett a régóta várt teljes webhely-szerkesztési funkciókkal együtt, amelyek nagyobb kontrollt biztosítanak a felhasználóknak a webhelytervezés és az oldalsablonok felett.

A kiadást az amerikai születésű jazz énekesről, Joséphine Bakerről nevezték el, aki nagy sikerekett ért el a Broadway-n, mielőtt Európába költözött és nagyon népszerűvé vált Franciaországban. Az 1950-es években gyakran tért vissza az Egyesült Államokba, hogy támogassa a polgárjogi mozgalmat részt vegyen a tüntetéseken és bojkottálja a szegregált helyszíneket.

Sok éven át óva intették a nem technikai WordPress felhasználókat a Témaszerkesztő menütől mondván hogy az ott végrehajtott változtatások működésképtelenné tehetik webhelyeiket. Azonban a mai nappal új korszak kezdősött a WordPress életében mivel ezzel a verzióval mutatkozott be a téma és az új sablonszerkesztő. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy vizuális felületen alakíthassák a sablonokat (oldalak, bejegyzések stb.) és sablonrészeket (fejlécek, élőlábak stb.).

A blokktémák esetében az új Webhelyszerkesztő és Stílusok felület váltotta fel a Testreszabást. A stílusok  lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy különböző színekkel, tipográfiával és elrendezésekkel szabhassák testre webhelyeiket, valamint egyeségesebb megjelenést biztosítanak a blokkoknak.

Az új kiadással egy új alapértelmezett témát is kaptunk a a Twenty-Two-t mint az első blokkalapú alapértelmezett téma. Előre megtervezett színpaletták gyűjteményével és gyönyörű minták sorával érkezik mindenféle kreatív kombinációhoz. A Twenty TwentyTwo a teljes webhely szerkesztési funkcióinak bemutatására készült, így minden oldal elrendezése teljesen személyre szabható és ezzel valóban többcélú témává válik.

Új navigációs blokk

A WordPress 5.9 blokkalapú webhelynavigációt vezet be. A felhasználók választhatnak a mindig megjelenő reszponzív menüből vagy a nézetablakhoz alkalmazkodó menüből. A menüt egyéni bejegyzéstípusként menti az adatbázisba, ami később bárhol használható a sablonokon belül, sőt témaváltás után is használható.

Az 5.9-es kiadás egyéb figyelemre méltó frissítéseket is kapott :

Pattern Explorer: böngéssz a minták között majdnem teljes képernyős nézetben. Adj hozzá új mintákat, és néhány kattintással szerkeszd őket úgy, hogy azok megfeleljenek webhelyének.
Megújított listanézet: listaelemek húzása, szakaszok kibontása és összecsukása, HTML-horgonyok hozzáadása a blokkokhoz.
Továbbfejlesztett blokkvezérlők: új tipográfiai eszközök, rugalmas elrendezésvezérlők és a tervezési részletek, például a térközök és a szegélyek alakíthatjuk még jobban.
Frissített galériablokk: minden képnek azonos stílust vagy más stílust adjon, módosítsa az elrendezést húzással

A fejlesztők számára is tartogat néhány új eszközt az 5.9, ilyen az új API a blokkok zárolásához, blokkonként több stíluslap regisztrálása, valamint a theme.json támogatása a gyermektémákhoz.

A WordPress 5.9-et 624 közreműködő tette lehetővé, akik 371 Trac jegyen dolgoztak, és 1919 PR-t küldtek be a GitHubon. A fordítók 205 nyelven tették elérhetővé a WordPress-t, és 71 helyszínt több mint 90 százalékban fordítottak le a kiadás idején.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!