SEO alapok: 200+ kifejezés és definíció, amit ismerned kell

seo

A keresőmotor-optimalizálásnak SEO, mint minden speciális iparágnak, megvan a maga egyedi terminológiája, meghatározása és rövidítése.

Ez a SEO-szótár több mint 200 leggyakoribb kifejezést gyűjt össze, amelyeket valószínűleg hallani fogsz, és amelyeket mindenképpen érdemes ismerned.

Tartalom
 [show]

Above the Fold (A hajtás fölött)

A weboldalon a felhasználó görgetése előtt megjelenő tartalom. A Google 2012-ben hozta létre az Oldalelrendezési Algoritmust (Page Layout), hogy csökkentse a túl sok hirdetést tartalmazó webhelyek helyezését ezen a területen.

AJAX

Az aszinkron JavaScript és XML egy olyan programozási típus, amely lehetővé teszi, hogy egy weboldal információt küldjön és fogadjon egy szervertől, hogy dinamikusan, újratöltés nélkül változtassa meg az adott oldalt.

Algoritmus

Egy összetett számítógépes program, amelyet a keresőmotorok használnak az adatok lekérdezésére és a lekérdezés eredményeinek szolgáltatására. A keresőmotorok algoritmusok kombinációját használják arra, hogy számos rangsorolási tényező és jel alapján rangsorolt weboldalakat szolgáltassanak egy találati oldalon keresztül.

Algoritmus változás

Egyes algoritmikus változások teljesen észrevétlenül zajlanak. Egy nagyobb algoritmikus változás hatása azonban általában elég gyorsan érzékelhető, bár a változás teljes bevezetése néha néhány hetet vesz igénybe. Az algoritmikus változásoknak három formája van:

Algoritmus Update: A keresőmotor megváltoztatja egy meglévő algoritmus bizonyos jeleit.
Algoritmus frissítés: A keresőmotor újra lefuttat egy meglévő algoritmust, pontosan ugyanazokat a jeleket használva, mint legutóbb.
Új algoritmus: A keresőmotor új algoritmust ad hozzá a keresés minőségének javítása érdekében. Például: Google Panda, Google Pingvin.

Alt attribútum

HTML-kód, amely a keresőmotorok és a képernyőolvasók (vakok és gyengénlátók számára) által a kép tartalmának megértéséhez használt információkat tartalmazza.

Más néven: Alt Text

AMP

Az AMP (Accelerated Mobile Pages) egy nyílt forráskódú HTML-keretrendszer, amely lehetővé teszi, hogy egy asztali számítógépes oldal gyorsabban jelenjen meg mobilon. Ezt használták kritériumként a Top Stories hírkörhintában való láthatóság megszerzéséhez.

Az AMP-logó azóta eltűnt a keresési találatokból, és a Google bejelentette, hogy az AMP már nem feltétele a Top Stories-ban való megjelenésnek. A hangsúly most a Core Web Vitals-on van, amely a gyorsabb kézbesítést és oldalbetöltést méri, és az AMP befolyása most már kérdéses.

Analitika

Az adatok gyűjtésének, elemzésének és értelmezésének tudománya, hogy a jövőbeni intézkedéseket annak alapján lehessen meghozni, ami a múltban bevált (vagy nem vált be).

Lásd még: Google Analytics

Anchor Text (Horgonyszöveg)

Egy link kattintható szava vagy szavai. Ennek a szövegnek az a célja, hogy kontextuális információt nyújtson az emberek és a keresőmotorok számára arról, hogy miről szól a webhely vagy weboldal, amelyre hivatkozik. Ha például egy olyan linket hozol létre, amely a látogatókat a Webdesign-Z oldalra irányítja, akkor a „webdesign-z” a horgonyszöveg.

Artificial Intelligence (AI) (Mesterséges intelligencia)

Az a tudomány, amely arra irányítja a számítógépeket, hogy olyan feladatokat végezzenek, amelyekhez emberi intelligencia szükséges. Ahelyett, hogy programozott szabályokat követne (mint egy algoritmus), az AI számítógépes rendszer alapvetően egy digitális agy, amely tanul. Az AI emberi beavatkozás nélkül is képes döntéseket hozni és végrehajtani.

Authority

A keresőmotorok által a webhelyek és weboldalak rangsorolás céljából történő értékeléséhez használt jelek kombinációja.

Author Authority (Szerzői tekintély)

Az Author authority „szerzői tekintély” az online tartalmat író személy hírnevét és szakértelmét rangsorolási tényezőként használó fogalom. Eredetileg a Google ezt a Google+-szal kombinálva tesztelte, de több benyújtott szabadalom ellenére a „szerzői tekintélyt” mint rangsorolási tényezőt semmi sem támasztja alá.

A Google az E-A-T-re (E-A-T: Szakértelem, Tekintély, Megbízhatóság (vagy az oldal minősége)) helyezi a hangsúlyt, hogy csökkentse az online dezinformációt, különösen az olyan YMYL-részlegekben (A Your Money or Your Life (YMYL) tartalom olyan típusú információ, amely pontatlan, valótlan vagy megtévesztő bemutatása esetén közvetlenül befolyásolhatja az olvasó boldogságát, egészségét, biztonságát vagy pénzügyi stabilitását.), mint az egészségügy és a pénzügy. Ezeken a területeken a szerző tekintélyének kiépítése ajánlott egy márka számára, hogy hitelességet mutasson, még akkor is, ha ez jelenleg nem befolyásolja a rangsorolást.

B2B

A business-to-business rövidítése. A B2B SEO-ban a vásárlási ciklus hosszabb, a termékek és szolgáltatások drágábbak, a célközönség pedig a szakmai döntéshozók.

B2C

A business-to-consumer rövidítése. A B2C SEO-ban a vásárlási ciklus jellemzően rövidebb (bár ez iparáganként még mindig változik), a termékek és szolgáltatások (többnyire) olcsóbbak, és a célközönség a fogyasztók.

Egy weboldalra mutató link, amely egy külső weboldalról származik. Például, ha a Webdesign-Z a Google-ra hivatkozik, az a Google oldalán bejövő linknek számít; ha valaki a Webdesing-Z egyik oldalára hivatkozik az bejövő linknek számít.

Baidu

Kína legnépszerűbb keresőmotorját, a Baidut 2000 januárjában alapította Robin Li és Eric Xu.

Bing

A Microsoft keresőmotorjának neve. A Bing 2009 júniusában indult, a Microsoft Live Search (korábban MSN Search és Windows Live Search) helyébe lépve. A Microsoft és a Yahoo 2009 júliusában kötött keresési megállapodásának részeként 2010 óta a Bing működteti a Yahoo szerves keresési eredményeit.

Black Box (Fekete doboz)

Egy összetett számítógépes program, amely kevéssé érthető. A bemenetek és kimenetek megfigyelhetők, de magához a folyamathoz – annak bizalmas jellege miatt – nem lehet hozzáférni. Például a Google algoritmusa egy fekete doboz.

Black Hat (Fekete kalap)

Kockázatos taktika, amely ellentétes a Google Webmester-irányelveivel.

Lásd még: Webspam

Blog

A tartalom kronológiai sorrendbe rendezett kiadványa, amelynek tetején a legfrissebb tartalom jelenik meg. A tartalom személyes vagy vállalati érdekeket tükröz, és írhatja egy személy vagy egy csoport. A blogokat eredetileg webnaplóknak vagy weblogoknak nevezték. Mivel azonban a „webnapló egy szerver naplófájljait is jelentheti, a kifejezés zavaros volt. A zűrzavar elkerülése érdekében a „blog” rövidítést alkották meg, és ez lett az általános kifejezés.

Bounce Rate (Visszafordulási arány)

A weboldal látogatóinak százalékos aránya, akik anélkül hagyják el a weboldalt, hogy egy másik oldalt meglátogatnának az adott weboldalon. A visszafordulási arányok iparágtól és szakterületektől függően széles skálán mozognak. Bár a visszafordulási arány jelezheti a lehetséges tartalmi vagy weboldal-problémákat, a Google szerint nem közvetlen rangsorolási tényező.

Bot

Lásd: Crawler, Googlebot

Branded Keyword (Márkanévvel ellátott kulcsszó)

Amikor a felhasználó lekérdezésében egy adott vállalat vagy márkanév pontos egyezése vagy változata szerepel. Például a „Webdesign-z”, példa a márkázott kulcsszóra.

Breadcrumb

Navigációs elem, amely segít a felhasználóknak könnyen kitalálni, hogy hol is vannak egy weboldalon belül.

Lásd: Honlap navigáció

Egy olyan link, amely a 404 not found (nem található) üzenetre vezet. Tipikusan akkor válik törötté egy link, ha:

A weboldal offline állapotba kerül.
Egy weboldalt eltávolítanak anélkül, hogy átirányítást hajtanának végre.
A cél URL-címét megváltoztatják átirányítás nélkül.

Cache

Olyan technológia, amely ideiglenesen tárolja a webes tartalmat, például a képeket, hogy csökkentse az oldal későbbi betöltési idejét.

Cache-elt oldal

Egy weboldal pillanatképe, ahogyan az a keresőmotor legutóbbi feltérképezésekor megjelent.

Canonical URL (Kanonikus URL)

HTML-kódelem, amely egy előnyben részesített weboldal URL-címét határozza meg, ha több URL-cím azonos vagy hasonló tartalommal rendelkezik, a duplikált tartalmak csökkentése érdekében. Más néven kanonizálás.

ccTLD

Országkódú felső szintű domain. Például egy magyar székhelyű vállalatnak ilyen domainje lehet: www.example.hu, ahol .hu a ccTLD.

Citation (Hivatkozás)

A helyi SEO-ban az idézet a márkanév, cím vagy telefonszám (NAP) bármilyen online említése. Az idézeteket általában webes könyvtárakban, közösségi hálózatokban és közösségi profilokban, weboldal-forráslistákban, vagy egy márka bármilyen online említésében találjuk, amely nem tartalmaz linket a weboldalra. A NAP-ok befolyásolhatják a rangsorolást és a láthatóságot a Google térképeken.

Click Bait (Kattintás csali)

Olyan tartalom, amelynek célja, hogy az embereket kattintásra csábítsa, jellemzően a címek túlzott ígéretével vagy szándékosan félrevezető voltával, hogy a kiadók reklámbevételhez jussanak.

Click Depth (Kattintás mélység)

A kattintási mélység a honlap kezdőlapjáról vagy egy belépőoldalról a weboldalon található céloldalra történő eljutáshoz szükséges kattintások száma. Minél több kattintásra van szükség, annál kisebb a valószínűsége, hogy a Google feltérképezi az oldalt, vagy rangsorolja azt.

A kezdőlaphoz legközelebb eső oldalakat tekintik a legmegbízhatóbbnak, és a legnagyobb valószínűséggel a Google feltérképezi és indexeli őket.

A kattintási mélység fontos az oldalak hatékony feltérképezéséhez ezért közvetve befolyásolja a rangsorolást.

Click-Through Rate (CTR) (Átkattintási arány)

Az az arány (százalékban kifejezve), amellyel a felhasználók rákattintanak egy organikus keresési találatra. Ezt úgy számítják ki, hogy a szerves kattintások teljes számát elosztják a megjelenítések teljes számával, majd megszorozzák 100-zal.

Cloaking

Különböző tartalmak vagy URL-címek megjelenítése egy az emberek és egy másik a keresőmotorok számára. A Google Webmester-irányelvek megsértése.

CMS

A Content Management System (tartalomkezelő rendszer) rövidítése. Olyan webalapú alkalmazás, amely lehetővé teszi a digitális eszközök létrehozását, feltöltését és kezelését. Például wordpress.

Code To Text Ratio (Kód-szöveg arány)

Az egy oldalon megjelenített szöveg mennyiségét az oldal felépítéséhez felhasznált kód mennyiségéhez képest kód-szöveg aránynak nevezzük. A szöveg és a kód nagyobb aránya jobb felhasználói élményt nyújt, de nem közvetlen rangsorolási tényező.

Comment Spam (Komment spam)

Rosszul megírt, gyakran témán kívüli és önreklámozó hozzászólások, amelyeket a spamrobotok tesznek közzé egy ingyenes (de végső soron értéktelen) link reményében.

Competition (Versenytársak)

A konkurenciának két típusa van:

Közvetlen versenytársak: Olyan vállalatok, amelyek hasonló termékeket és/vagy szolgáltatásokat értékesítenek, ugyanazokat az igényeket szolgálják ki, és hasonló közönséget céloznak meg online és offline.
SEO versenytársak: Olyan vállalatok, amelyek ugyanazokért a kulcsszavakért és az organikus keresési láthatóságért versengenek.

Content (Tartalom)

Szavak, képek, videók vagy hangok (vagy ezek bármilyen kombinációja), amelyek olyan információt közvetítenek, amelyet a közönségnek szántak és fogyasztanak.
A Google két legfontosabb rangsorolási tényezőjének egyike (a linkekkel együtt). A keresőmotorok a hasznos, informatív, értékes, hiteles, egyedi és vonzó tartalmakat jobb forgalommal és láthatósággal kívánják jutalmazni.
„Content is King”
A konferenciákon felszólalók és a népszerű SEO (és digitális marketing) kiadványok írói által gyakran használt kifejezés. Ebben az összefüggésben a „tartalom a király” általában azt jelenti, hogy a tartalom elengedhetetlen ahhoz, hogy bármilyen SEO, digitális marketing vagy üzleti sikert érj el.

Conversion (Konverzió)

Amikor egy felhasználó elvégzi a kívánt műveletet egy weboldalon.

Példák a konverzióra:

Egy vásárlás befejezése.
Tételek hozzáadása a bevásárlókosárhoz.
Egy űrlap kitöltése (pl. bemutató kérése, webináriumra/rendezvényre való regisztráció).
Prémium tartalom letöltése (pl. ebook, fehér könyv).
Feliratkozás egy e-mail hírlevélre.
Videó megtekintése.
Konverziós arány
Az az arány (százalékban kifejezve), amellyel a weboldal felhasználói egy kívánt műveletet végrehajtanak. Ezt úgy számítják ki, hogy a konverziók teljes számát elosztják a forgalommal, majd megszorozzák 100-zal.

Conversion Rate Optimization (CRO) (Konverziós arány optimalizálás)

A weboldalon történő konverziók számának vagy minőségének javítására irányuló folyamat. Néhány népszerű CRO-taktika közé tartozik a weboldal dizájnjának, szövegének, képeinek, árának, a felhívás-cselekvésnek és az üzenetküldésnek a tesztelése.

Core Update (Alapvető frissítés)

Amikor a Google széles körű frissítéseket végez az alapvető algoritmusához. A Google néha konkrét témát jelent be a frissítéseihez, mint például a Page Experience frissítés, de a core frissítések nem specifikusak, és évente többször is előfordulnak.

Core Web Vitals

Az oldal felhasználói élményhez kapcsolódó teljesítményét mérő mérőszámok összessége. A Core Web Vitals a Page Experience frissítéssel együtt került bevezetésre, mint a jó felhasználói élményt jelző fő jelek:

Largest Contentful Paint (LCP) – betöltési teljesítmény.
First Input Delay (FID) – interaktivitás.
Cumulative Layout Shift (CLS) – vizuális stabilitás.
A Google megerősítette a Core Web Vitals-t mint rangsorolási tényezőt, de elmondta, hogy a relevancia és más tényezők fontosabbak lehetnek.

Correlation (Korreláció)

Két vagy több elem között fennálló kapcsolat mértéke. Gyakran használják a SEO-kutatásban a változók keresési rangsorokra vonatkozó kapcsolatainak kikövetkeztetésére az algoritmusok fekete doboz jellege miatt. Ne feledd azonba, hogy korreláció ≠ ok-okozati összefüggés.

Crawl Budget

Az URL-ek teljes száma, amelyeket a keresőmotorok egy adott időszakban át tudnak és akarnak mászni egy weboldalon.

Crawl Error (Lekérdezési hiba)

Azok az URL-ek, amelyeket a keresőrobot nem tud feltérképezni.
URL-ek, amelyek státuszkód hibát küldenek vissza.

Crawler

A keresőmotorok által a web feltérképezésére használt program. A robotok azért látogatják a weboldalakat, hogy információkat gyűjtsenek, és hozzáadják vagy frissítsék a keresőmotor indexét.

Más néven: Bot, Spider, Web Crawler

Crawling

Az információgyűjtés folyamata, amelynek során egy bot program segítségével a nyilvános weboldalak milliárdjaiból információkat gyűjtenek a keresőmotor indexében szereplő weboldalak frissítése, hozzáadása és rendszerezése céljából.

CSS

A Cascading Style Sheets leírja, hogy a HTML-elemek (pl. színek, betűtípusok) hogyan jelenjenek meg a weboldalakon, és hogyan alkalmazkodjanak a különböző eszközökön történő megtekintéskor.

Customer Journey (Ügyfélút)

érdeklődő kapcsolatba kerül egy márkával, vagy kapcsolatba lép vele. Mindezen interakciók célja, hogy végül meggyőzzék, befolyásolják és átalakítsák az érdeklődőt, hogy ügyféllé, klienssé vagy előfizetővé váljon.

Bár a vásárlói utak üzleti típusonként és iparáganként nagymértékben eltérhetnek, jellemzően négy fő „szakaszból” állnak:

Awareness > Consideration > Decision > Retention (Tudatosság > Megfontolás > Döntés > Megtartás)

Avinash Kaushik, a Google munkatársa egy alternatív keretrendszert kínál:

See > Think > Do > Care (Látás > Gondolkodás > Tevékenység > Törődés)

Más néven: Vásárlási folyamat, fogyasztói döntési útvonal, a vásárló útja az online vásárlásig, marketing tölcsér, a vásárláshoz vezető út, vásárlási tölcsér.

Data (Adatok)

Az összes kemény számadat, amely a valódi vásárlókat reprezentálja – a ki, mit, hol, mikor, miért és hogyan – mindezekre szükség van ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozzunk a SEO stratégiákról és taktikákról.

Dead-End Page (Zsákutca oldal)

Olyan weboldal, amely nem hivatkozik más weboldalra. Azért hívják így, mert ha egy felhasználó vagy bot egyszer megérkezik erre az oldalra, nincs honnan továbblépni.

A kezdőlapon kívül bármely más weboldalra mutató link.
Egy mobilalkalmazáson belüli tartalomra mutató link.

Amikor egy belső link közvetlenül a honlap kezdőlapjától eltérő oldalra mutat egy webhelyen, azt mély linknek nevezzük. A mély linkek arányát a főoldalra mutató linkekhez képest mély linkek arányának nevezzük.

Úgy tartják, hogy a webhelyen közvetlenül mély oldalakra mutató linkek a webhely tartalmának minőségét jelzik. Minél több mély linkje van, annál jobb a webhely. Nincs bizonyíték arra, hogy a mély linkek aránya bármilyen közvetlen hatással lenne a rangsorolásra.

De-indexelés

Amikor a Google egy webhelyet vagy weboldalt ideiglenesen vagy véglegesen eltávolít a keresési eredményekből, pontosabban a keresési indexéből. A Google a Search Console-ban az önkéntes esetekre biztosítja az URL-ek eltávolítása eszközt; azonban egy webhelyet a Google Webmester-irányelvek megsértése miatt büntetésként, manuális intézkedés formájában is de-indexelhetnek.

Más néven: Törlés

Direct Traffic (Közvetlen forgalom)

A Google Analyticsben közvetlen forgalomnak nevezik azokat a felhasználókat, akik közvetlenül a webhelyre navigálnak az URL közvetlenül a böngészőbe történő beírásával vagy egy könyvjelzőre kattintva. A Google a közvetlen forgalomhoz sorolja az általa nem ismert forgalmi forrásokat is.

Directory (Címtár)

Weboldalak listája, általában kapcsolódó kategóriák szerint elkülönítve, és emberi szerkesztők által karbantartva. A címjegyzéktől függően a felvétel ingyenes vagy fizetős lehet. A múltban a könyvtárakból származó linkek nagyon keresettek voltak (pl. Startlap), ami széles körű visszaélésekhez és az ilyen jellegű linképítés általános leértékelődéséhez vezetett.

Más néven: Web Directory, Link Directory

Disavow

Ha az oldalad linkprofilja nagyszámú spammelő, mesterséges vagy alacsony minőségű bejövő linket tartalmaz, amelyek károsíthatják a rangsorolását – és nincs lehetősége arra, hogy okból eltávolíttasd őket (pl. a link egy olyan webhelyen található, amelyre nincs ráhatásod) -, akkor a Google Disavow Tool eszközével megmondhatod a Google-nak, hogy hagyja figyelmen kívül ezeket a linkeket.

DMOZ

The Open Directory Project. Ez az ember által szerkesztett weboldalakat tartalmazó címtár 1998. június 5-én indult és 2017. március 17-én zárult.

Do-follow

Olyan hivatkozás, amely nem használja a „nofollow” attribútumot. Más szóval egy link.

Domain

Egy weboldal címe – általában .com, .org vagy .net kiterjesztéssel végződik. Például: www.webdesign-z.com a weboldal domainje.

Domain kora

A domain regisztrálásának dátumától az aktuális dátumig terjedő időszakot nevezzük domain korának.

Egykor úgy vélték, hogy a nagyobb domainkor nagyobb tekintélyt ad egy domainnek, de a domainkornak a rangsorolást befolyásoló hatását azóta elvetették.

Domain-autoritás

Egy weboldal idővel felépített általános „ereje”, amely segíthet egy új tartalom gyors rangsorolásában, még mielőtt az adott tartalom linkeket vagy elkötelezettséget szerezne.
A Moz SEO szoftvercég által használt 0-100 közötti pontszám, amely alapján megjósolható, hogy egy weboldal mennyire képes a keresési eredmények között rangsorolni.

A SEO három pillére: Authority, Relevance, and Trust (Autoritás, relevancia és bizalom)

Domain előzmények

Bármilyen tevékenységet, beleértve a backlinkeket és a korábban egy domainre épített webhelyet, domain-előzménynek nevezünk. Ha egy korábbi, egy domainen lévő weboldal büntetést kapott, ez a domainhez kötődik, és problémákat okozhat az új tulajdonosnak. Javasolom, hogy mindig ellenőrizd le a domain előzményeket, mielőtt megvásárolsz egy domaint.

Doorway Page (Átjáró oldal)

Olyan weboldalak, amelyeket azért hoznak létre, hogy a keresőmotorokban bizonyos kulcsszavakra rangsoroljanak, csak azért, hogy az adott oldalra kattintó felhasználókat egy másik weboldalra irányítsák át.

DuckDuckGo

Egy keresőmotor, amelyet 2008. szeptember 28-án alapítottak. Gyakran dicsérik, mert nagy hangsúlyt fektet a felhasználók adatvédelmére és a szűrőbuborékok (keresés személyre szabása) hiányára. A DuckDuckGo több mint 400 forrásra támaszkodik keresési eredményeinek kiszolgálásához, köztük vertikális keresőmotorokra, saját crawlerjére a DuckDuckBotra, a Bingre és a Yandexre. A DuckDuckGo-n 2016-ban 4 milliárd keresést végeztek.

Duplikált tartalom

Amikor egy weboldalon található tartalom jelentős része megegyezik vagy hihetetlenül hasonlít egy olyan tartalomhoz, amely ugyanazon a weboldalon vagy egy teljesen más weboldalon máshol már megtalálható.

Dwell Time (Tartózkodási idő)

Az az idő, amely aközött telik el, hogy a felhasználó rákattint egy keresési eredményre, majd visszatér a SERP-re egy weboldalról. A rövid tartózkodási idő (pl. 5 másodpercnél rövidebb) a keresőmotorok számára alacsony minőségű tartalomra utalhat.

E-A-T

Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness.

A szakértelem, a tekintély, és a megbízhatóság a Google Search Quality Evaluator Guidelines (a Google keresési minőségértékelő iránymutatásai) fogalmából átvett fogalom, amely E-A-T néven vált ismertté.

Az E-A-T olyan jeleket jelent, amelyeket a Google a minőségi tartalom meghatározásához használ, de nem közvetlen rangsorolási tényező.

A Google elkötelezte magát amellett, hogy megállítja a dezinformáció terjedését, különösen a Your Money Your Life (YMYL) szakterületen, például a pénzügyek vagy az egészségügy területén működő oldalak esetében.

E-commerce (E-kereskedelem)

Termékek vásárlása és eladása, mindezt online.

Olyan link, amelyet egy weboldal ad egy másiknak anélkül, hogy a címzett kérné vagy fizetne érte.

Más néven: Természetes link.

.edu linkek

Az oktatási célú intézményeknek van .edu felső szintű tartománya (TLD). Például: stanford.edu. Az ilyen webhelyről származó linket .edu linknek nevezzük.

A .edu oldalakról származó linkeket „nehezen megszerezhetőnek” tekintették, és úgy gondolták, hogy nagyobb értékkel bírnak a linképítés szempontjából. Ennek eredményeképpen a linképítők a .edu linkeket célozták meg, amíg a Google le nem értékelte a kevésbé ismert .edu oldalakat, és a linkek előnyeit figyelmen kívül hagyták.

Engagement Metrics (Elkötelezettségi mérőszámok)

A felhasználók weboldalakkal és tartalmakkal való interakciójának mérésére szolgáló módszerek. Az elkötelezettségi mérőszámok példái a következők:

Átkattintási arány
Konverziós arány
Visszafordulási arány
Az oldalon/oldalon eltöltött idő
Új vs. visszatérő látogatók
Gyakoriság
Tartózkodási idő
Entitások
Emberek, helyek, szervezetek, weboldalak, események, csoportok, tények és egyéb dolgok.

Lásd még: Knowledge Graph

Lásd: Kimenő link

Bizonyos lekérdezések, általában kérdések (pl. ki/micsoda/hol/hogyan/mikor/miért/hogyan) esetén a Google néha egy speciális blokkot jelenít meg az organikus keresési eredmények felett. Ez a blokk tartalmaz egy összefoglalót (bekezdés, lista, táblázat vagy videó formájában), valamint a közzététel dátumát, az oldal címét, a válaszadó weboldalra mutató linket és az URL-címet.

Más néven: Zéró pozíció.

Findability (Megtalálhatóság)

Az, hogy egy weboldal tartalma mennyire könnyen felfedezhető, mind belsőleg (a felhasználók által), mind külsőleg (a keresőmotorok által).

A belső hivatkozással kapcsolatos fogalom, hogy a Google másképp kezeli a linkeket, ha egy weboldalon két link is ugyanarra az oldalra mutat. Úgy gondolták, hogy a Google az első link horgonyszövegét tekinti nagyobb befolyással bírónak.

Nincs végleges bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Google hogyan kezeli az egy oldalon található azonos linket. Amikor linkeket adunk hozzá egy oldalhoz, ajánlatos ezt a „user first” alapon tenni, és ott alkalmazni a link horgonyszövegét, ahol az releváns.

A webhely alsó részében (vagy „láblécében”) megjelenő linkek.

Freshness (Frissesség)

A frissesség az online közzétett tartalom korára utal.

Úgy tartják, hogy a Google bizonyos tényezők függvényében bizonyos lekérdezéseknél bizonyos niche-ekben a friss tartalmat részesíti előnyben. Például a COVID bejelentésekkel kapcsolatos keresések vagy a sporttal kapcsolatos eredmények.

A Query Deserves Freshness (QDF) a Google algoritmusának része, amely meghatározza, hogy egy lekérdezésnek mikor kell naprakész információkat megjelenítenie, különösen a friss hírek, a visszatérő események, az információs lekérdezések és a terméklekérdezések esetében.

Google

A Larry Page és Sergey Brin által 1998 szeptemberében alapított keresőmotor. A Google radikális eltérést jelentett az ember által szerkesztett webkatalógusoktól, mivel a web crawler technológiára és egy összetett algoritmusra támaszkodva elemzi a hiperlinkelési mintákat a weboldalak rangsorolásához. A Google a világ szinte minden országában a legelterjedtebb keresőmotor.

Google Analytics

Ingyenes webanalitikai program, amely a közönség viselkedésének, a forgalomszerzési forrásoknak, a tartalom teljesítményének és sok másnak a nyomon követésére használható.

Google Bomb

Olyan gyakorlat, amelynek célja, hogy egy webhelyet egy meglepő vagy ellentmondásos keresőkifejezésre az első helyen rangsoroljon. Ezt úgy valósították meg, hogy nagyszámú weboldal linkelt egy bizonyos weboldalra, meghatározott horgonyszöveggel, hogy segítsék a rangsorolást az adott kifejezésre.

Például 2003-ban George W. Bush elnök Fehér Házi életrajza az első helyen szerepelt a „szerencsétlen kudarc” keresésre.

Googlebot

A Google webkúszó rendszere, amellyel új webhelyeket és weboldalakat talál és vesz fel az indexébe.

Google Dance

2002-től kezdve használt kifejezés arra a változékony időszakra, amely alatt a Google nagyjából havonta frissíti keresőindexét.

Google Hummingbird algoritmus (Kolibri)

A Google keresőalgoritmusa, amelyet hivatalosan 2013 szeptemberében jelentettek be, miután már egy hónapja használták. A Hummingbird célja az volt, hogy egyes kulcsszavak helyett jobban megértse a lekérdezések teljes kontextusát (azaz a szemantikus keresés), és így jobb eredményeket adjon.

Google Panda algoritmus

Egy jelentős Google algoritmusfrissítés, amelyet eredetileg 2011 februárjában vezettek be, és számos későbbi frissítés követett. A Google Panda célja az volt, hogy csökkentse az alacsony értékű, gyakran „tartalomfarmok” által előállított tartalmak láthatóságát. A Panda 2016-ban a Google alapvető rangsorolási algoritmusának részévé vált.

Google Pingvin algoritmus

A Google egyik legfontosabb algoritmusa, amely 2012 áprilisában indult, és amelyet egy sor frissítés és frissítés követett. A Pingvin célja az volt, hogy csökkentse a túlzottan optimalizált, illetve bizonyos spammelős taktikákkal (pl. alacsony minőségű linkek építése, kulcsszótömés) túlzottan visszaélő oldalak láthatóságát. A Pingvin 2016-ban kezdett el valós időben futni a Google alapalgoritmusának részeként.

Google Pigeon (galamb) frissítés

A 2014. július 24-én indított jelentős Google helyi keresőfrissítés neve (a SEO-iparág adta, nem a Google). A Pigeon célja a helyi keresések pontosságának és relevanciájának javítása volt a Google hagyományosabb rangsorolási jeleinek kihasználásával, valamint a távolság és a helymeghatározás rangsorolási paramétereinek javításával.

Google RankBrain

A Google algoritmusának jelentős módosítása, amelyet hivatalosan 2015 októberében vezettek be, bár már hónapokkal korábban is tesztelés alatt állt. A RankBrainnel a Google gépi tanulást adott az algoritmusához, és a harmadik legfontosabb rangsorolási jelnek nevezték. 2016 júniusában kiderült, hogy a RankBrain minden lekérdezésben részt vesz, és hatással van a rangsorolásra.

Google Sandbox

Egy elméletileg és vitatott (de a Google által soha nem megerősített) „várakozási időszak”, amely megakadályozza, hogy az új webhelyek az optimalizálási erőfeszítéseik teljes hasznát lássák. Jellemzően ez a hatás leggyakrabban a versenyképes kulcsszavakat megcélzó új webhelyeknél figyelhető meg, és csak akkor győzhető le, ha a webhely elég tekintélyt szerez.

Google Search Console

A Google Search Console számos hasznos funkciót kínál, többek között a webhelyek indexelési hibák és a webhely sebességének nyomon követésére. Ezek az oldalak a manuális műveletekről szóló értesítések közlésére is szolgálnak.

A Google Search Quality Rater iránymutatása

A Google a belső minőségértékelői számára egy iránymutatásokból álló dokumentumot használ, amelyre a webhelyek manuális felülvizsgálatakor hivatkozhatnak.

Az eredeti belső dokumentum bizalmas volt, majd a Google nyilvánosan közzétette online a Search Quality Rater Guidelines (Keresési Minőségértékelői Irányelvek) című dokumentumot, amelyet időről időre frissítenek.

A dokumentumban szereplő információk a minőségi tartalom létrehozásához nyújtanak útmutatást, és az E-A-T koncepciót tartalmazzák. Az iránymutatások nem tartalmaznak közvetlen rangsorolási tényezőket.

Egy weboldal, ahol a legfrissebb keresési trendekkel, történetekkel és témákkal kapcsolatos adatvizualizációkat fedezheted fel.

Google Webmester-irányelvek

A Google útmutatása a helyes weboldal-optimalizálási gyakorlatokról, valamint a „tiltott” gyakorlatokról, amelyek manuális intézkedést eredményezhetnek. Egyszerűen:

Készíts egyedi, értékes és vonzó webhelyeket és weboldalakat a felhasználóknak, ne a keresőmotoroknak.
Kerüld az olyan trükköket és technikákat, amelyek megtévesztik a felhasználókat, és amelyek célja csupán a keresési rangsorolás javítása.

.gov linkek

A kormányzati szervezetek felső szintű tartománya (TLD) .gov. Például usa.gov. Az ilyen webhelyről származó linket .gov linknek nevezzük.

Csak az USA kormányzati szervezetei igényelhetnek és nyerhetnek .gov TLD-t. Más országoknak saját országspecifikus változata van, például .gov.hu.

A kormányzati TLD tartományok szigorúan szabályozott és megbízható információforrások. Emiatt a .gov domainről származó linkek jelentős értéket képviselnek, és a link spamek célpontjai közé tartoznak.

Gray Hat (Szürke kalap)

Egy feltételezett „szürke” terület a Google Webmester Irányelveit betartó, de a szabályokat egy kicsit meghajlító elemmel kiegészített technikák között.

Guest Blogging (Vendégblogolás)

Egy népszerű linképítési taktika, amely más webhelyek számára tartalomfejlesztést jelent, cserébe a saját oldalaira mutató backlinkért cserébe.

Más néven: Vendégposztolás.

Heading (Fejléc)

A HTML címsorcímek (H1-H6) a tartalmat fontosságuk alapján szakaszokra osztják, a H1 a legfontosabb, a H6 pedig a legkevésbé fontos. A címsorcímeket természetesen kell használni, és amennyiben szükséges, tartalmaznia kell a célzott kulcsszavakat, mivel ez kis SEO-előnyt jelenthet.

Címsor

Egy H1 címke például.

Head Term

Egy népszerű, nagy keresési volumenű kulcsszó, amelyre általában nehéz rangsorolni.

Más néven: Head Keyword, Short-Tail

Hidden Text (Rejtett szöveg)

Bármilyen, a felhasználó által nem látható szöveg, amelynek célja a keresési rangsorolás manipulálása azáltal, hogy a weboldalakat tartalmas kulcsszavakkal és szövegekkel töltik fel. Ez a technika ellentétes a Google Webmester-irányelveivel, és manuális műveletet eredményezhet. Például olyan szöveg hozzáadása, amely:

Túl kicsi az olvasáshoz.
Ugyanaz a szín, mint a háttér.
CSS használata a szöveg képernyőről való kitolására.

Hilltop algoritmus

A HITS algoritmus hatására 2003-ban a Google algoritmusához hozzáadott Hilltop „szakértői” státuszt rendelt bizonyos, egy adott témáról közzétett webhelyekhez vagy weboldalakhoz, amelyek az adott témával kapcsolatos, nem kapcsolódó oldalakra is hivatkoznak.

HITS algoritmus

A Hyperlink-Induced Topic Search egy olyan linkelemző algoritmus, amely nem csak a tartalom és a bejövő linkek (autoritások), hanem a kimenő linkek (hubok) alapján is értékeli az adott oldalt.

Homepage (Kezdőlap)

Egy weboldal alapértelmezett vagy bevezető weboldala.

.htaccess fájl

Kiszolgálói konfigurációs fájl, amely URL-ek átírására és átirányítására használható.

HTML

A Hypertext Markup Language rövidítése. A HTML-címkék olyan speciális kódelemek, amelyek segítségével javítható a weboldalak és weboldalak SEO hatékonysága.

HTTP

A Hypertext Transfer Protocol (hipertext átviteli protokoll) az adatok számítógépes szerverről webböngészőre történő átvitelének módja.

HTTPS

A Hypertext Transfer Protocol Secure a Secure Sockets Layer (SSL) protokollt használja a weboldal és a webböngésző között továbbított adatok titkosítására. A HTTPS egy kisebb jelentőségű Google rangsorolási tényező.

Hub oldal

Egy adott témának (kulcsszónak) szentelt, tekintélyes központi erőforrás (pl. oldal vagy cikk), amelyet folyamatosan frissítenek, amelyre folyamatosan hivatkoznak, és amely a témában releváns weboldalakra is hivatkozik.

Index

Az az adatbázis, amelyet a keresőmotorok a keresési folyamat során összegyűjtött információk tárolására és visszakeresésére használnak.

Indexálhatóság

Az, hogy egy keresőrobot mennyire könnyen képes megérteni és indexébe felvenni egy weboldalt.

Indexelt oldal

Egy olyan weboldal, amelyet egy crawler felfedezett, hozzáadták a keresőmotor indexéhez, és amely a releváns lekérdezések esetén megjelenhet a keresési eredményekben.

Információs architektúra

Egy weboldal szervezése, valamint a különböző tartalmi és navigációs elemek elhelyezkedése a weboldalakon.

Information Retrieval (Információ keresés)

Az információ (pl. szöveg, kép, videó) keresésének folyamata egy nagy adatbázisban, majd a legrelevánsabb információ megjelenítése a végfelhasználó számára.

IP-cím

Internetprotokoll-cím. Az IP-címek lehetnek:

Megosztott: Számos weboldal osztozik egy címen egy szerveren vagy szervercsoporton belül (más néven virtuális tárhely).
Dedikált: Egy weboldal saját címmel rendelkezik.
Egyik sem segít a jobb helyezésben; a dedikált IP-cím azonban növelheti a webhely sebességét.

JavaScript (JS)

Olyan programozási nyelv, amely lehetővé teszi, hogy dinamikusan illesszen be tartalmakat, linkeket, metaadatokat vagy más elemeket a webhelyekre. A JavaScript potenciálisan megnehezítheti a keresőrobotok számára a weboldalak feltérképezését és indexelését, és megnövelheti a weboldalak betöltési idejét a felhasználók számára.

Keyword (Kulcsszó)

Az a szó, szavak vagy kifejezések, amelyeket egy SEO-szakember vagy marketingszakember célba vesz a felhasználók által keresett tartalomra való megfelelés és rangsorolás céljából. A weboldalakon használt szavak segíthetnek a keresőmotoroknak meghatározni, hogy mely oldalak a legrelevánsabbak, hogy a kereső által beírt lekérdezés esetén megjelenjenek az organikus találatok között. A kulcsszavak általában témákat, ötleteket vagy kérdéseket jelölnek.

Keyword Cannibalization (Kulcsszó kannibalizáció)

Az önverseny egy fajtája, amely akkor fordul elő, amikor egy weboldal több oldala ugyanarra a lekérdezésre rangsorol egy SERP-n. Ez alacsonyabb CTR-t, csökkenő tekintélyt és alacsonyabb konverziós arányt eredményezhet, mintha egyetlen összevont, jól rangsorolt oldal lenne.

Keyword Density (Kulcsszavak sűrűsége)

Azt jelenti, hogy egy szó vagy kifejezés milyen gyakran jelenik meg egy weboldal tartalmán belül. Nincs olyan ideális százalékos arány, amely segít egy weboldalnak a jobb rangsorolásban.

Keyword Research (Kulcsszó kutatás)

A keresők által a keresőmotorokba beírt releváns témák, témakörök és kifejezések, valamint e kifejezések mennyisége és versenyszintje feltárásának folyamata. Ezt a gyakorlatot számos ingyenes és fizetős eszköz teszi lehetővé. Semrush, Ahrefs, két legjobb eszköz.

Keyword Prominence (Kulcsszó kiemeltség)

Amikor egy kulcsszót a lehető legmagasabban helyezünk el egy weboldalon, hogy befolyásoljuk a keresőkifejezés rangsorolását.

Az oldal elejére, például az első bekezdésbe beillesztett kulcsszó használata valóban erős jelzést küld a Google-nek az oldalról.

A kulcsszó kiemelése akkor működik rangsorolási jelzésként, ha az oldal témája igazodik a kulcsszóhoz.

Keyword Stemming (Kulcsszó törzsek)

A nyelvben és a nyelvtanban a szavak egy gyök vagy törzs variációja köré épülnek. Például a shopping, shopped, shop, shops mind a ‘shop’ szó tövének variációi.

Ha egy olyan kifejezésre próbálunk rangsorolni, mint például a „shop”, akkor a Google a szó változatainak (shopping, shopped) használata az oldalon mind ugyanazt a törzskulcsszót fogja tekinteni. Ez vonatkozik az olyan többes számokra is, mint a bikes/bikes vagy a fly/flies.

A kulcsszavak törzsszavai a Google azon képessége, hogy megértse egy kulcsszó variációit, és ez a Google algoritmusának része.

Keyword Stuffing (Kulcsszó tömés)

Irreleváns kulcsszavak hozzáadása, vagy a természetesnél több kulcsszó ismétlése egy weboldalhoz a keresési rangsorolás növelésének reményében. Ez a spam taktika ellentétes a Google Webmester-irányelveivel, és kézi műveletet eredményezhet.

Knowledge Graph (Tudásgrafikon)

Egy entitásadatbázis, amelyet a Google arra használ, hogy az emberekre, helyekre és dolgokra (más néven entitásokra) – és azok kapcsolataira – vonatkozó tényeket és információkat jelenítsen meg a releváns lekérdezésekre vonatkozó keresési eredmények tetején található tudás panelben vagy „körhintában” (carousel).

Knowledge Panel (Tudás panel)

A Google keresési találatok 1. oldalának tetején vagy jobb oldali sávjában (csak asztali számítógépen) megjelenő doboz a releváns lekérdezésekhez. Ez a panel tényeket és információkat tartalmaz emberekről, helyekről és dolgokról, valamint linkeket kapcsolódó webhelyekre vagy Google-keresésekre.

KPI

A key performance indicator (kulcsfontosságú teljesítménymutató) rövidítése. Olyan mérési módszer, amellyel a vállalkozások mérik, hogy elérik-e a marketing- és üzleti célkitűzéseket, célokat és célokat.

Landing Page

Bármilyen weboldal, amelyre a látogató navigálhat.
Önálló weboldal, amelyet arra terveztek, hogy leadeket gyűjtsön vagy konverziókat generáljon.

Latent Semantic Indexing (LSI)

Olyan információkeresési módszer, amelynek célja, hogy segítse a keresőmotorokat egy szó helyes kontextusának azonosításában. Az LSI ma már nem játszik hasznos szerepet a SEO-ban.

Lead

Olyan személy, aki érdeklődik vagy nem érdeklődik az Ön terméke(i) és/vagy szolgáltatása(i) iránt. A lead készségesen megosztja e-mail címét (és általában más személyes vagy kapcsolattartási adatait), cserébe valamiért, amit a weboldalról értékesnek tart.

Két weboldal közötti, HTML-kóddal létrehozott kapcsolat. A link lehetővé teszi a felhasználók számára a weboldalak, közösségi hálózatok és alkalmazások közötti navigációt. A linkek kritikus szerepet játszanak abban, hogy a keresőmotorok hogyan értékelik és rangsorolják a webhelyeket.

Más néven: Backlink.

Szándékosan provokatív tartalom, amelynek célja, hogy felkeltse az emberek figyelmét és linkeket vonzzon más webhelyekről.

Linképítés

Olyan folyamat, amelynek célja, hogy más megbízható és releváns weboldalakat rávegyen arra, hogy hivatkozzanak az Te weboldaldra, és ezáltal javítsa az oldalad organikus keresési rangsorát és láthatóságát.

A linképítés történhet:

Médiaszereplők, bloggerek, influencerek és webmesterek megkeresése.
Szerkesztői linkek vonzása természetes módon, különböző típusú, magas minőségű vagy szenzációs tartalmak közzétételével.
Fizetéssel. Például szponzorált tartalmak, fizetett vélemények, vagy egy adott típusú link egy másik weboldalon való megjelenéséért történő fizetés révén szerezhet linkeket.
Partnerkapcsolatok kialakítása.
Manuálisan. Például linkeled az általad kezelt vagy tulajdonodban lévő különböző oldalakat, vagy felveszed webhelyed online könyvtárakba vagy véleményező oldalakra.

A bejövő linkek értéke a relevancia, a tekintély és a bizalom szempontjából.

Amikor webhelyek egy csoportja linkel egymásra, általában automatizált programok segítségével, a keresési rangsor mesterséges növelésének reményében. Spam taktika.

Más néven: Linkhálózat, bloghálózat, privát bloghálózat (PBN).

Minden olyan típusú link, amely egy adott weboldalra mutat. Egy weboldal linkprofiljának minősége nagymértékben változhat, attól függően, hogy hogyan szerezték meg őket és milyen horgonyszöveget használnak.

Amikor egy link egy bizonyos ideig következetesen egy oldalon marad, anélkül, hogy megváltoztatnák vagy frissítenék.

A Google valóban bejelentett egy szabadalmat, amely a linkek cserélődésére és arra vonatkozott, hogy milyen gyakran változtatják meg az oldalon található linkeket, de nincs bizonyíték arra, hogy a linkek stabilitása bármilyen hatással lenne a rangsorolásra.

Az, hogy egy weboldal milyen gyorsan (vagy lassan) halmozza fel a linkeket. A linksebesség hirtelen növekedése potenciálisan a spamelés jele lehet, de lehet vírusmarketing vagy valami hírértékű tevékenység (akár szándékosan, akár akaratlanul).

Linkek, belső

Olyan linkek, amelyek egy weboldalon belül egy másik oldalra navigálnak ugyanazon a tartományon belül. A belső linkek beilleszthetők egy oldalra, a fő navigációs menübe vagy az oldaltérképbe.

A belső hivatkozásokkal jelezni lehet egy oldal fontosságát a webhelyen. Például egy olyan oldal, amely közvetlenül a kezdőlapról van linkelve, szemben egy olyan oldallal, amely négy kattintásra van a kezdőlaptól.

A belső hivatkozások azért fontosak, mert a Googlebot crawlerjei a belső hivatkozásokat követik a webhelyen való navigáláshoz és az új oldalak megtalálásához.

Linkek, NoFollow

A hiperhivatkozásban a rel=”nofollow” egy olyan attribútum, amelyet a hivatkozáshoz adnak hozzá, hogy megmutassa, hogy nem ad át semmilyen hitelt vagy jóváhagyást annak az oldalnak, amelyre hivatkozik.

A Nofollow-t eredetileg a Google vezette be a komment spam korlátozására, és leértékelte az összes nofollow linket, de azóta megváltoztatták az irányelv működését.

A nofollow most már „utalásnak” minősül, ami azt jelenti, hogy továbbra is felhasználhatnak bizonyos információkat a linkelési mintákról, de alapvetően a linknek nem adnak nagy jelentőséget.

Linkek, Kimenő vagy külső linkek

A külső vagy kimenő link az x tartomány egyik oldaláról az y tartomány egyik oldalára mutató link. Például egy link a webdesign-zl.com/google címről a google.com/about-us címre.

A külső linkek nem befolyásolják a rangsorolást, és csak a források idézésére használhatók, amennyiben ez releváns.

Log File (Naplófájl)

Olyan fájl, amely rögzíti a felhasználók adatait, például az IP-címeket, a böngésző típusát, az internetszolgáltatót (ISP), a dátum/időbélyeget, a hivatkozó/kilépő oldalakat és a kattintások számát.

Log File Analysis (Naplófájl-elemzés)

A naplófájlban található adatok feltárásának folyamata a trendek azonosítása, a webhely kezelése, a felhasználók webhelyen belüli mozgásának nyomon követése, demográfiai információk gyűjtése és annak megértése érdekében, hogy a keresőrobotok hogyan járják át a webhelyet.

Long-Tail kulcsszó

Nagyon specifikus, több szóból álló kifejezések, amelyek gyakran magasabb vásárlási szándékot mutatnak.
Kevésbé népszerű, alacsony keresési volumenű kulcsszavak, amelyekre általában könnyebb rangsorolni.

Machine Learning (Gépi tanulás)

A mesterséges intelligencia egy alcsoportja, amelyben a rendszer adatokat használ arra, hogy emberi beavatkozás nélkül megtanuljon és beállítson egy összetett folyamatot.

Manual Action (Kézi művelet)

A Google kifejezés a büntetésre. A Google manuális intézkedést foganatosít egy weboldalon, miután egy emberi ellenőr (azaz a Google munkatársa) manuálisan felülvizsgálja a weboldalt, hogy megerősítse, az nem felel meg a Google Webmester-irányelveknek. A megbüntetett webhelyeket vagy visszaminősítik, vagy teljesen eltávolítják a keresési eredményekből. A manuális intézkedések az egész webhelyekre vagy csak bizonyos oldalakra vonatkozhatnak.

Meta leírás

A HTML-dokumentum „fejrészéhez” hozzáadható címke. A weboldal tartalmának leírásaként szolgál. Ezt a tartalmat nem használják a rangsorolási algoritmusokban, de gyakran megjelenik a keresési eredményekben megjelenő „snippet”-ként. A pontos és vonzó leírások növelhetik az organikus kattintási arányt.

Meta kulcsszavak

A HTML-dokumentum „fejrészéhez hozzáadható címke. Egy csomó kulcsszó hozzáadása itt nem segít a rangsorolásban – a keresőmotorok algoritmusai évek óta figyelmen kívül hagyják ezt a címkét a rangsorolás szempontjából a visszaélések miatt (kulcsszavakkal való tömés formájában).

Meta címkék

Egy weboldal HTML-forráskódjában megjelenő információ, amely a weboldal tartalmát írja le a keresőmotorok számára. A title tag és a meta description a SEO-ban leggyakrabban használt meta tag típusok.

Metric

A tevékenység és a teljesítmény mérésének egy módja egy SEO-kezdeményezés sikerének (vagy sikertelenségének) értékelésére.

Negatív SEO

Egy ritka, de rosszindulatú gyakorlat, amikor webspam technikákat használnak egy másik weboldal, általában egy versenytárs keresési rangsorának rontására.

Noarchive Tag

Egy meta tag, amely megmondja a keresőmotoroknak, hogy ne tárolják az oldalad gyorsítótárazott példányát.

Nofollow attribútum

Olyan meta-tag, amely megmondja a keresőmotoroknak, hogy ne kövessenek egy adott kimenő linket. Ez olyan esetekben történik, amikor egy weboldal nem akar tekintélyt átadni egy másik weboldalnak, vagy mert fizetett linkről van szó. A nofollow attribútum így néz ki:

example.com/”rel=”nofollow

Noindex tag

Olyan meta tag, amely megmondja a keresőmotoroknak, hogy egy adott weboldalt ne indexeljenek az indexükben.

Nosnippet tag

Egy meta tag, amely megmondja a keresőmotoroknak, hogy ne jelenítsenek meg leírást a bejegyzéssel együtt.

(not provided) „(nincs megadva)”

Miután a keresőmotorok 2011-ben áttértek a biztonságos keresésre, a kulcsszóadatokat eltávolították a Google Analyticsből, és a „(not provided)”-ra cserélték – így nem lehetett tudni, hogy mely lekérdezések voltak felelősek azért, hogy a látogatók megtalálták a webhelyet.

Off-Page SEO

Kereslet generáló és márka ismertség növelő tevékenységek, amelyek a weboldalon kívül zajlanak. A linképítésen kívül a promóciós taktikák közé tartozhat a közösségi média marketing, a tartalommarketing, az e-mail marketing, az influencer marketing, sőt még az offline marketingcsatornák (pl. TV, rádió, óriásplakátok) is.

On-Page SEO

Ezek a tevékenységek mind egy weboldalon belül zajlanak. A releváns, jó minőségű tartalom közzététele mellett a on-page SEO magában foglalja a HTML-kód (pl. címcímek, meta-tagek), az információs architektúra, a weboldal navigáció és az URL-struktúra optimalizálását.

Organic Search (Organikus keresés)

A SERP-n megjelenő természetes vagy nem fizetett listák. Az algoritmusok által elemzett és rangsorolt organikus keresési eredmények célja, hogy a felhasználóknak a lekérdezésük alapján a legrelevánsabb eredményt adják.

Orphan Page

Minden olyan weboldal, amelyre az adott webhelyen egyetlen más oldal sem hivatkozik.

Olyan link, amely a látogatókat egy másik weboldal egy másik oldalára irányítja, mint amelyen éppen tartózkodnak.

PageRank

A Google szerint: „A PageRank egy oldal fontosságának mérése a más oldalakról bejövő linkek alapján. Egyszerűbben fogalmazva, a webhelyed egy oldalára egy másik webhelyről mutató minden egyes link növeli a webhelyed PageRank-értékét. Nem minden link egyenlő.” Az algoritmus a Google társalapítójáról, Larry Page-ről kapta a nevét.

Page Speed (Oldalsebesség)

Az az idő, amely alatt egy weboldal teljesen betöltődik. Az oldal sebessége rangsorolási tényező.

Pageview (Oldalmegtekintés)

Egy weboldal betöltése a böngészőben.

Paid Search (Fizetett keresés)

A keresőmotorokban az organikus találatok felett (és gyakran alatt) megjelenő, kattintásonkénti fizetős hirdetések.

PBN

A Private Blog Network rövidítése.

Lásd: Linkfarm.

PDF

A Portable Document Format fájl rövidítése. A PDF fájlok tartalmazhatnak szöveget, képeket, linkeket, videókat és egyéb elemeket.

Persona

Az ideális webhelylátogató vagy ügyfél kitalált ábrázolása – demográfiai jellemzőik, viselkedésük, igényeik, motivációik és céljaik – mindez tényleges adatok alapján.

Más néven: Vásárlói személyiség, Marketing személyiség

Personalization (Személyre szabás)

Amikor a keresőmotorok a keresési előzményeket, a webböngészési előzményeket, a tartózkodási helyet és a kapcsolatokat használják fel, hogy egy adott felhasználóra szabott keresési találatokat hozzanak létre.

PHP

A Hypertext Preprocessor egy szkriptnyelv, amelyet a weboldalak dinamikus tartalmának létrehozására használnak.

Piracy (Kalózkodás)

A keresőmotorok célja, hogy csökkentsék a szerzői jogokat sértő tartalmak szerves keresési rangsorát. A Google 2012-ben bevezetett egy szűrőt, amely csökkenti a számos DMCA-val kapcsolatos eltávolítási kérelem miatt bejelentett oldalak láthatóságát.

Pogo-sticking

Amikor a kereső a lekérdezés beírása után ide-oda ugrál a SERP és az ott felsorolt oldalak között.

PPC (Pay Per Click)

Olyan hirdetéstípus, amelyben a hirdetőknek egy bizonyos összeget kell fizetniük (általában az ajánlat, a relevancia, a fiókelőzmények és a verseny alapján), valahányszor a felhasználó a hirdetésre kattint. A PPC és a SEO kombinálása több SERP-helyet, kattintást és konverziót eredményezhet.

QDF

A query deserves freshness (a keresés frissessége) kifejezés rövidítése, amelynél a keresőmotor dönthet úgy, hogy újabb weboldalakat jelenít meg a keresési eredményekben (a régebbi oldalak helyett), ha egy adott keresőkifejezés trendi, például azért, mert egy híres esemény miatt megugrott a keresések száma az adott témában.

Quality Content (Minőségi tartalom)

Olyan tartalom, amely segít az üzleti vagy marketingcélok sikeres elérésében (pl. organikus forgalom vagy közösségi megosztások növelése, első helyezések elérése a keresőkben, vezetések/értékesítések generálása).

Olyan bejövő link, amely hiteles, releváns vagy megbízható webhelyről származik.

Query (Lekérdezés)

Az a szó, szavak vagy kifejezés, amelyet a felhasználó beír egy keresőmotorba.

Más néven: Keresés.

Rank

Az a hely, ahol egy weboldal megjelenik az organikus keresési eredmények között egy adott lekérdezésre.

Ranking Factor (Rangsorolási tényező)

Olyan egyedi komponens, amely hozzájárul az algoritmusok összetett sorozatához, amelyek meghatározzák, hogy egy adott lekérdezésre hol jelenjenek meg a weboldalak az organikus keresési eredmények között. A Google évek óta azt állítja, hogy algoritmusai „több mint 200 egyedi jelre támaszkodnak”, hogy segítsenek a felhasználóknak megtalálni a legrelevánsabb weboldalt vagy választ.

Más néven: Ranking Signal.

Amikor két weboldal megegyezik abban, hogy linkeket cserélnek egymás között.

Redirect (Átirányítás)

Egy olyan technika, amely az egyik weboldalt kérő felhasználót (vagy keresőmotort) egy másik (de ugyanolyan releváns) weboldalra küldi. Az átirányításnak két típusa van:

301: Állandó
302: Ideiglenes
Referrer
URL-adat, amely azonosítja a felhasználó weboldalkérésének forrását.

Referrer

URL-adat, amely azonosítja a felhasználó weboldalkérésének forrását.

Reinclusion (Újbóli bezárás)

Az a folyamat, amikor egy keresőmotor megkéri a keresőindexből való eltávolítás után, hogy egy webhelyet vagy weboldal(akat) visszahelyezzen a keresőindexébe.

Relevancia

A keresőmotorok mérési módja, hogy egy weboldal tartalma mennyire van összehangolva a keresési lekérdezés kontextusával.

Reputation Management (Reputáció kezelés)

Egy márka vagy személy pozitív online megítélésének kialakítása – többek között a keresési eredményekben és a közösségi médiában – a negatív említések láthatóságának minimalizálásával.

Más néven: Online hírnévmenedzsment, Public Relations

Reszponzív weboldal

Olyan weboldal, amelyet úgy terveztek, hogy automatikusan alkalmazkodjon a felhasználó képernyőméretéhez, függetlenül attól, hogy asztali vagy mobil eszközön nézik.

Rich Snippet

Egy weboldal HTML-állományához hozzáadható strukturált adatok, amelyek a keresőmotorok számára kontextuális információkat szolgáltatnak a keresés során. Ezek az információk aztán megjeleníthetők a SERP-kben, ami egy „rich snippetnek” nevezett, kibővített listázást eredményez.

robots.txt

A Robots kizárási protokoll (vagy szabvány) egy olyan szöveges fájl, amely a webhely gyökerénél érhető el, és amely megmondja a keresőmotorok lánctalpasainak, hogy a webhely mely területeit kell figyelmen kívül hagyni.

Return on Investment (ROI)

A SEO-tevékenységek teljesítményének mérési módja. Ezt úgy számítják ki, hogy elosztják az organikus keresésen keresztül elért bevételt a teljes befektetés költségével, majd megszorozzák 100-zal.

Schema

A mikroadatok egy formája, amely egy weboldalhoz hozzáadva egy bővített leírást (közismert nevén rich snippet) hoz létre, amely megjelenhet a keresési eredményekben.

Scrape

A weboldal tartalmának vagy információinak számítógépes program vagy szkript segítségével történő másolására használt technika. A keresőmotorok, például a Google, a weboldalak kereshető indexének összeállítása érdekében adatokat gyűjtenek.

Más néven: Web scraping.

Search Engine (Keresőmotor)

Olyan számítógépes program, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy lekérdezés megadásával információt (pl. fájlokat, weboldalakat, weboldalakat) keressenek a program indexéből (azaz egy webes keresőmotor, mint például a Google, a világhálón található weboldalakat, weboldalakat és fájlokat indexeli). A keresési indexet egy crawler program segítségével építik fel és frissítik, az elemeket pedig egy sor algoritmus elemzi és rangsorolja.

Lásd még: Baidu, Bing, DuckDuckGo, Google, Yahoo, Yandex

Search Engine Marketing (SEM) (Keresőmarketing)

Egy weboldal keresőmotorok találati oldalain való láthatóságának növelésére szolgáló gyűjtőfogalom, amely magában foglalja mind a fizetett, mind az organikus tevékenységeket.

Search Engine Optimization (SEO) (Keresőoptimalizálás)

Egy weboldal – valamint a weboldalon található összes tartalom – optimalizálásának folyamata, hogy az a keresőmotorok organikus találati listáin előkelő helyeken jelenjen meg. A SEO-nak ismernie kell a keresőmotorok működését, azt, hogy mire keresnek az emberek (azaz a kulcsszavakat és kulcskifejezéseket), és hogy miért keresnek az emberek (szándék). A sikeres SEO vonzóvá teszi a webhelyet a felhasználók és a keresőmotorok számára. Ez a technikai (on-page SEO) és a marketing (off-page SEO) kombinációja.

Lásd: On-Page SEO, Off-Page SEO

Search Engine Results Page (SERP) (Keresőmotorok találati oldala)

Az az oldal, amelyet a keresőmotorok a keresés elvégzése után megjelenítenek a felhasználóknak. Általában a keresőmotorok körülbelül 10 organikus keresési eredményt mutatnak meg, relevancia szerint rendezve.

A lekérdezéstől függően egyéb keresési jellemzők is megjelenhetnek, többek között:

AdWords hirdetések (az organikus keresési eredmények felett és alatt).
Kiemelt snippetek (más néven zéró pozíció)
Képek
Tudástáblák
Helyi csomag (térképpel)
Hírek
Kapcsolódó kérdések
Kapcsolódó keresések
Vásárlási eredmények
Sitelinks
Tweetek
Videók
Más néven is ismert: SERPs, amikor több keresőmotor találati oldalára utal.

Search History (Keresés előzményei)

A keresőmotorok nyomon követik a felhasználók minden keresését (szöveges és hangalapú), minden meglátogatott weboldalt és minden rákattintott hirdetést. A keresőmotorok ezeket az adatokat felhasználhatják arra, hogy személyre szabják a találatokat a bejelentkezett felhasználók számára.

Más néven: Webböngészési előzmények.

Share of Voice

Az, hogy egy márka hány megjelenést kap a SERP-kben keresőkifejezésekre, összehasonlítva a márka versenytársainak ugyanezen keresőkifejezésekre kapott összes megjelenéssel.

Sitelinks

Legfeljebb hat, algoritmus által kiválasztott link, amely a legelőkelőbb helyen szereplő szerves keresési eredmény ugyanazon weboldalának listája alatt jelenik meg. A Search Console vagy a Bing Webmester Eszközökben letilthatók az oldalak sitelinckként való megjelenése.

Más néven: Deep Links (Bing).

Sitemap (Oldaltérkép)

Egy weboldal oldalainak listája. Kétféle sitemap létezik:

HTML: A webhelytérkép e típusa, amely jellemzően témák szerint szerveződik, segíti a webhely felhasználóit a webhelyen való navigálásban.
XML: Az ilyen típusú oldaltérkép a webhelyen található weboldalak listáját nyújtja a crawlereknek.

Sitewide Links (Oldalszintű hivatkozások)

Olyan hivatkozás, amely egy webhely minden oldalán megjelenik, jellemzően a blogok vagy sablonokat használó webhelyek oldalsávjában vagy láblécében.

Social Media (Közösségi média)

Olyan platformok (weboldalak és alkalmazások), ahol a felhasználók interakcióba léphetnek egymással, valamint tartalmat hozhatnak létre, oszthatnak meg és fogyaszthatnak.

Social Signal

Bármilyen tényező, amely tekintélyt és befolyást mutat a népszerű közösségi oldalakon. Például egy felhasználó társadalmi tekintélye a Twitteren.

Bár számos korrelációs tanulmány jelezte, hogy a közösségi jelek hatással vannak a rangsorolásra (pl. egy tartalomra érkező kedvelések/megosztások száma), a Google nyilvánosan kijelentette, hogy a közösségi jelek nem közvetlen rangsorolási tényező. Azok a népszerű oldalak, amelyek sok közösségi médiamegjelenéssel rendelkeznek, általában más okokból is jól rangsorolnak.

Spam

Lásd: Webspam

Spider

Lásd: Bot

Split tesztelés

Ellenőrzött kísérlet, amelyet legalább két weboldal összehasonlítására használnak, hogy mérjék egy különböző változó hatását a konverziókra. Miután az oldalakat elég hosszú ideig mutatják a webhely látogatóinak ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű teljesítményadatot gyűjtsenek, „győztest” lehet hirdetni.

Más néven: A/B tesztelés.

SSL-tanúsítvány

A webhely azonosságának hitelesítésére és a Secure Sockets Layer technológia segítségével a kiszolgálóra küldött információk titkosítására használt digitális tanúsítvány.

Status Codes (Állapotkódok)

A kiszolgáló által küldött válaszkódok, amikor egy linkre kattintanak, egy weboldalt vagy fájlt kérnek, vagy egy űrlapot elküldenek. A SEO szempontjából fontos HTTP státuszkódok:

200 (OK)
404 (Nem található)
410 (elmúlt)
500 (Belső szolgáltatási hiba)
503 (szolgáltatás nem elérhető)

Stop Word

Gyakran használt szó. Ilyenek az angolban például: a, a, at, for, is, of, on, the. A keresőmotorok a múltban figyelmen kívül hagyták ezeket a szavakat, hogy időt/erőforrásokat takarítsanak meg az indexelés során. A keresőmotorok sokat fejlődtek a kezdeti idők óta, és a stop szavak néha értelmesek, így SEO célokból nem kell sokat aggódni emiatt.

Subdomain (Aldomain)

Egy különálló rész, amely egy fő tartományon belül létezik. Például: http://teszt.webdesign-z.com/ egy aldomain, amely a https://www.webdesign-z.com/ fődomainen belül létezik.

Taxonomy (Taxonómia)

Egy webhely szervezése és kategorizálása a tartalom megtalálhatóságának maximalizálása és a felhasználók segítése a kívánt feladatok elvégzésében.

Time on Page

Annak nem pontos becslése, hogy a felhasználó mennyi időt töltött egy adott weboldal megtekintésével. A magas kilépési arányú oldalak nagymértékben torzíthatják ezt az adatot.

Title Tag

Egy HTML meta tag, amely a weboldal címeként funkcionál. Általában a Title Tag az a cím, amelyet a keresőmotorok használnak a keresési listák megjelenítésekor, ezért stratégiai és releváns kulcsszavakat kell tartalmaznia az adott oldalra vonatkozóan. A title tagot úgy kell megírni, hogy az emberek számára értelmes legyen, és a legtöbb kattintást vonzza. A title tag általában 65 karakternél rövidebbnek kell lenniük.

Top-Level Domain (TLD) (Felső szintű domain)

Egy adott webcím kiterjesztése. Ezek közé tartoznak a következők:

.com
.org
.net
.info
Sok más iparág- és országspecifikus lehetőség is létezik.

Más néven: gTLD (Generic Top-Level Domain); domain kiterjesztés.

Traffic (Forgalom)

Azok az emberek (és néha robotok), akik meglátogatják a webhelyed.

Trust (Bizalom)

Általában egy domain előéletére vonatkozik (pl. hogy idéz-e vagy szakértői forrásokat tartalmaz-e, pozitív hírnevet épít-e, betartja-e a Webmester-irányelveket).

TrustRank

Linkelemzési technika, amelyet a „jó hírű oldalak” és a webes spamek elkülönítésére használnak.

User-Generated Content (UGC) (Felhasználó által generált tartalom)

A tartalom bármely formája – videók, blogbejegyzések, kommentek, vélemények stb. – amelyet a felhasználók vagy az ügyfelek hoznak létre.

Universal Search

Amikor a keresőmotorok több szakosodott adatbázisból vonnak le adatokat, hogy azokat ugyanazon a SERP-n jelenítsék meg. Az eredmények tartalmazhatnak képeket, videókat, híreket, vásárlási és egyéb típusú találatokat.

Más néven: Blended Search (kevert keresés).

Unnatural Link (Nem természetes link)

Minden olyan hivatkozás, amelyet a Google gyanúsnak, megtévesztőnek vagy manipulatívnak minősít. A természetellenes link a Google manuális intézkedését eredményezheti a weboldalával kapcsolatban.

URL

Az egységes forráskereső az a konkrét karaktersorozat, amely egy internetes erőforráshoz vezet. Az URL kifejezés általában a böngészőbe beírt, betűalapú webcím (pl. www.webdesign-z.com) rövidítése, amellyel egy weboldalt érhet el.

URL paraméter

Az URL-hez hozzáadott értékek, amelyekkel nyomon követhető, hogy honnan érkezik a forgalom (azaz, hogy valaki melyik linkre kattintva fedezte fel az weboldalad).

Más néven: Query String.

Usability (Használhatóság)

Mennyire könnyű az emberek számára a webhely használata. A webhely kialakítása, a böngészők kompatibilitása, a fogyatékossági fejlesztések és más tényezők mind szerepet játszanak a használhatóság javításában, és abban, hogy webhelye a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen.

User Agent (Használhatóság)

A webes crawler szoftver.

User Experience (UX) (Felhasználói élmény)

Az az általános érzés, amely a felhasználókban marad, miután kapcsolatba léptek egy márkával, annak online jelenlétével és termékével/szolgáltatásával.

Vertical Search (Vertikális keresés)

A keresés egy speciális típusa, ahol a fókusz csak egy adott témára, tartalomtípusra vagy médiára irányul. Például YouTube (videók), Amazon (vásárlás), Kayak (utazás), Yelp (üzleti vélemények).

Virtual Assistant (Virtuális asszisztens)

Olyan robot, amely természetes nyelvi feldolgozást használ feladatok elvégzésére, például internetes keresések elvégzésére. Például az Apple Siri vagy a Microsoft Cortana.

Visibility (Láthatóság)

Az a kiemelkedő hely és pozíció, amelyet egy weboldal az organikus keresési eredményeken belül elfoglal.

Voice Search (Hangalapú keresés)

Egyfajta hangvezérelt technológia, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy eszközbe (általában egy okostelefonba) beszélve kérdéseket tegyenek fel vagy online keresést végezzenek.

Webpage (Weboldal)

A világhálón létező és a webböngészők által megtekinthető dokumentum.

Website (Webhely)

A világhálón együttesen elhelyezett weboldalak gyűjteménye.

Website Navigation (Webhely navigáció)

Egy webhely összekapcsolása a weboldalak között, hogy segítse a látogatókat a webhelyen való navigálásban. A webhely-navigációnak többféle formája van, többek között:

Fő navigáció: A fő témák vagy témakörök, amelyekre a webhelye összpontosít.
Másodlagos navigáció: A fő navigációhoz kapcsolódó témák.
Lábléc navigáció: Általában olyan oldalakra mutató linkeket tartalmaz, amelyek fontos információs forrásokat tartalmaznak egy márkáról vagy vállalkozásról.
Kapcsolódó linkek: Ez a terület általában a jobb oldali sávban vagy a tartalom alatt jelenik meg. Ez lehet a „Legnépszerűbb”, „Legolvasottabb” vagy „Trending Now” elnevezésű.
Tartalmi hivatkozások: A fő tartalmain belül megjelenő linkek (pl. cikkek, céloldalak).
Kenyérmorzsás navigáció (Breadcrumb): Ez a típus kevésbé népszerű, mint egykor volt. Lényegében minden weboldalon megjelenik egy „nyomvonal”, amely segít gyorsan megmondani a látogatóknak, hogy pontosan hol vannak a webhelyen. Például: Kezdőlap > SEO > Linképítés
Más néven: Belső linkek (vagy belső linkelés), webhelyarchitektúra

Webspam

Minden olyan módszer, amely kizárólag a keresőmotorok algoritmusainak és/vagy a felhasználók megtévesztésére vagy manipulálására szolgál.

White Hat (Fehér kalap)

Olyan taktikák, amelyek megfelelnek a Google Webmester Irányelveknek.

Word Count (Szószám)

A tartalom szövegében megjelenő szavak teljes száma. A túl kevés (vagy vékony) tartalom a keresőmotorok számára az alacsony minőséget jelezheti.

WordPress

Egy népszerű blog- és tartalomkezelő rendszer.

XML

Az Extensible Markup Language egy olyan jelölőnyelv, amelyet a keresőmotorok a webhelyadatok megértéséhez használnak.

XML Sitemap (XML Oldaltérkép)

Egy weboldal összes olyan oldalának listája, amelyet a keresőmotoroknak ismerniük kell.

Yahoo

A Yahoo 1994 áprilisában született, és a ’90-es években hihetetlenül népszerű keresőmotor és portál volt. A Yahoo keresése többnyire emberi erővel működött, legalábbis 2000 júniusáig, amikor is egy akkor még ismeretlen keresőmotort, a Googlet kezdte el használni. Ez a megállapodás 2004-ig tartott, amikor a Yahoo saját keresési technológiára váltott. 2010 óta a Yahoo organikus keresési eredményeit a Microsoft keresőmotorja, a Bing működteti.

Yandex

Oroszország legnépszerűbb keresőmotorját, a Yandexet 1997. szeptember 23-án alapította Arkady Volozh és Ilya Segalovich.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!