Mi az a domain név és hogyan működik?

domain név

Gyakran kérdezik tőlem: mi az a domain név, és hogyan működnek a domainek? Valószínűleg te is hallottad már, hogy egy webhely létrehozásához domainre van szüksége.

Sokan azonban összetévesztik a domain nevet a weboldallal vagy webtárhely-szolgáltatással. Elsőre lehet, hogy ezek a különböző kifejezések túlságosan technikainak tűnhetnek.

Ebben a bejegyzésben körüljárjuk a témát, mi az a domain név, milyen típusú domainek vannak, és hogyan működnek a domainek. A cél az, hogy a bejegyzés végére ki tudd választani a webhelyedhez megfelelő domain nevet és megértsd a folymatot a háttérben.

Mi az a Domain név?

A domain név a webhely azon címe, amelyet a felhasználók a böngésző URL-sávjába írnak be, hogy meglátogathassanak egy webhelyet.

Egyszerűen fogalmazva, ha a webhelyed egy ház, akkor a domain neve lesz a címe.

Részletesebb magyarázat:

Az Internet számítógépek óriási hálózata, amelyek globális kábelhálózaton keresztül kapcsolódnak egymáshoz. A hálózaton minden számítógép kommunikálhat más számítógépekkel.

Azonosításukhoz minden számítógéphez hozzárendelnek egy IP-címet. Ez egy olyan számsor, amely egy adott számítógépet azonosít az interneten.

Egy tipikus IP-cím így néz ki:
78.275.50.1

Persze ezeket az IP-címet meglehetősen nehéz megjegyezni. Képzeld el, ha ilyen számokat kellene használnod kedvenc webhelyeid felkereséséhez. A domain neveket ennek a problémának a megoldására találták ki.

Amikor meg szeretnél látogatni egy webhelyet, akkor nem az IP címet kell beírnod, hanem jó esetben csak egy könnyen megjegyezhető domain nevet a böngésző címsorába.

Hogyan működnek valójában a domain nevek?

Amikor meglátogatsz egy oldalt akkor a böngésző először kérést küld a tartomány név rendszert (DNS) alkotó kiszolgálók globális hálózatának.

Ezek a kiszolgálók ezután megkeresik a tartományhoz társított névszervereket, és továbbítják a kérést ezeknek a névszervereknek.

Például, ha webhelyed az Ezit tárolja, akkor a névszerver információi a következők:

dns1.ezit.hu
dns2.ezit.hu

Ezek a névszerverek a tárhelyszolgáltató cégek által kezelt számítógépek. Tárhelyszolgáltatód továbbítja kérelmet arra a számítógépre, ahol a webhelyed található.

Ezt a számítógépet webszervernek hívják. Speciális szoftver van rájuk telepítve ( Apache és az Nginx például két népszerű webszerver szoftver). A webszerver beolvassa a weboldalt és a hozzá tartozó információkat.

Végül ezeket az adatokat visszaküldi a böngészőnek.

Miben különbözik a domain név a webhelytől és a webtárhelytől?

A webhely olyan fájlokból áll mint a HTML, JS, CSS, vagy webhelykészítő szoftverek például divi, elementor, képek és egyebek.

Ha a domain név a webhely webcíme, akkor a webtárhely az az otthon, ahol Te webhelyed fizikailag található.

Ez az a számítógép, ahol a webhely fájljait tárolják. Az ilyen számítógépeket szervereknek nevezik, és a hosting cégek szolgáltatásként kínálják őket.

Webhely létrehozásához domain névre és webtárhelyre is szüksége van.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez két teljesen külön szolgáltatás, és akár két különböző cégtől is megvásárolhatod őket.

Most felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan tud ez az egész működni, ha domain név és a webtárhely nem egy szolgáltatónál van?

Ebben az esetben csak módosítania kell a domain név beállításait, és meg kell adnia a tárhely szolgáltató által biztosított névszerver információkat. A névszerver információi meghatározzák, hogy hova kell küldeni a látogatói kérelmeket a tartománynévvel kapcsolatban.

Persze kényelmi szempontból egyszerűbb ha a domain nevet és a tárhelyet is ugyanattól a cégtől szerezed be. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerűen kezeld őket ugyanazon a platformon belül.

Különféle típusú domain nevek

A domain nevek számos különböző kiterjesztéssel érhetők el. A legnépszerűbb a .com. Sok más lehetőség is létezik, például .org, .net, .tv, .info, .io és még sok más.

Nézzük meg részletesebben a különböző típusú domain neveket.

Legfelső szintű domain – TLD

A legfelső szintű domain vagy a TLD általános tartománykiterjesztések, amelyek a tartománynévrendszer legmagasabb szintjén szerepelnek.

Több száz TLD létezik, de a legnépszerűbbek a .com, .org és .net. Más TLD-k kevésbé ismertek, és nem javasoljuk a használatát. Például .biz, .club, .info, .agency és még sok más.

Országkód legfelső szintű tartomány – ccTLD

Az országkód legfelső szintű domain vagy ccTLD országspecifikus domainnevek, amelyek országkód-kiterjesztéssel végződnek, például .hu Magyarországon, .uk az Egyesült Királyságban, .de Németországban, .in Indiában.

Olyan webhelyek használják őket, amelyek egy adott ország közönségét szeretnék megcélozni.

Szponzorált legfelső szintű domain – sTLD

A szponzorált legfelső szintű domain vagy sTLD a TLD-k kategóriája, amelynek szponzora egy adott közösséget képvisel, amelyet a tartomány kiterjesztés szolgál ki.

Például .edu az oktatással kapcsolatos szervezeteknek, .gov az Egyesült Államok kormányának, .mil az Egyesült Államok hadseregének és így tovább.

Népszerű domain név kiterjesztések

1 .com a legnépszerűbb domain kiterjesztés


Kétség kívül .com TLD a legnépszerűbb, legismertebb és legkeresettebb domain kiterjesztés. Egykor kereskedelmi, profitorientált vállalkozásokhoz használták, ma már szinte minden típusú webhelynél az első választás. Ha elérhető a .com ezt vedd meg.

A .com TLD az neked való, ha…

Magyarországon kívül még szeretnél máshol is bekerülni a keresőbe, például az oldaldon több nyelven is elérhető a tartalom, vagy esetleg angol nyelvű az oldalad. Ez a domain kiterjesztés mindenki számára elérhető (és megfizethető). Ha elérhető az elsődleges domain a .com TLD-vel, és Te nem veszed meg, akkor valószínű, hogy valaki más megveszi helyetted. Persze ez nehezíti is a dolgokat mert nagyon nehéz jó .com-os domain nevet találni.

Ha a tartalmad csak a magyar nyelvű közönségnek szól akkor jobban jársz egy .hu-s kiterjesztéssel.

2 .blog


A blog bármi lehet, a márkád tippjeinek napi hírfolyamától kezdve egészen a személyes naplóig. Ennél is fontosabb, hogy mi nem egy blogbejegyzés – nem termékoldal, sajtóközlemény, nem nyitóoldal.… Tehát a .blog TLD használata egyértelműen jelzi, hogy a felhasználó mire számítson és mire ne.

A .blog TLD neked való, ha…

 • Webhelyed elsődleges fókusza a blog.
 • Blog-stílusú hangot használsz, ami általában kötetlenebb lazább.
 • A tartalmad szórakoztató és/vagy informatív, amit az emberek elvárnak egy blogtól. Nem szeretnéd például a .blogot híroldalként használni.
 • Szeretnéd a Blogod megkülönböztetni a fő wehelytől és külön domainre tenni. Tehát „minta.com” a fő oldal és a minta.blog-on blogolsz.

3 .co

Egykor kolumbiai országkód volt, most inkább a induló vállalkozások, különösen a startupok körében népszerű. A vállalkozók és a különböző méretű vállalkozások által kedvelt .co a „menő új gyerek” (vagy az a nem új gyerek, aki átalakult, és később menő lett). Ez egy kicsit olyan, mint a .com fiatalabb, frissebb verziója. És amellett, hogy tömör még divatos is, a .co-s domain nevek között jó eséllyel találsz olyat amit még meg tudsz venni, ellenben a .com-osokkal.

A .co TLD neked való, ha…

 • A weboldal kereskedelmi vállalkozás, cég vagy társaság számára készült.
 • Márkaépítés, bár ekkor is azt javaslom, hogy legyen meg a .com-os verzió és azt irányítsd a .co-ra

4 .io

Az egykor országspecifikus, a BIOT-ra vagy a Brit Indiai-óceáni Területre utalva a .io TLD az elmúlt években került be a mainstreambe. Manapság ez az egyik legjobb domain név-kiterjesztés a Software-as-a-Service (SaaS) cégek és az induló technológiai vállalkozások számára. Miért? A TLD hasonló az I/O-hoz, az „input/output” rövidítéséhez, amely egy számítástechnikai kifejezés.

A .io TLD neked való, ha…

 • Tech startup vagy egy SaaS céged van.
 • Azt szeretnéd, ha a domain neved tömör és könnyen megjegyezhető legyen.
 • Többet költhetsz egy domain kiterjesztésre – ez a TLD ugyanis valamivel drágább.

5 .net

A .com-hoz hasonlóan a .net kiterjesztése bármilyen típusú webhelyen működhet. Ezenkívül a .net néha a második legjobb lehetőség, ha a .com nem érhető el, ráadásul ezek domainek általában olcsóbbak is. Ezt a TLD-t eredetileg internet szolgáltatóknak szánták, és még mindig népszerű a technológiai és webes cégek körében. A webhelyedtől függ, hogy válassz-e .net domaint. Tech/webközpontú weboldal estén szerintem semmi gond, viszont például egy Bort árusító webhely nevében furcsán hat.

A .net TLD neked való, ha…

 • IT, technológia vagy a webes területen dolgozol.
 • A .com domain nem elérhető, vagy túl drága.

6 .org

Bár a .org ma már bárki számára elérhető, régebben leginkább arról volt ismert, hogy csak non-profit szervezetek használják. Sokan még mindig így gondolják, de ez már nem igaz. Alapvetően a civil szervezetek, a politikai pártok és politikusok, valamint az online közösségek számára a legjobb választás. A .org oldalakról azt feltételezik, hogy egy minőségi webhely megbízható információkkal, és általában nem kapcsolódnak kereskedelmi márkákhoz, a látogatók nem számítanak arra, hogy termékeket vásárolnak.

A .org TLD az neked való, ha…

 • Webhelyed nonprofit vagy politikai szférában van.
 • Webhelyed közösséget épít.
 • Az oldal nem kereskedelmi alapú, elsődleges célja nem a termék értékesítés

7 .tv

Íme egy másik TLD, amely országkódként indult, de most általánosabb, nem helyspecifikus módon használják. A .tv eredetileg Tuvalu, egy csendes-óceáni ország domain kiterjesztése volt, ma már a tévés és videós tartalom szolgáltatók használják (nyilvánvaló okokból).

A .tv TLD neked való, ha…

 • A videós tartalmak kiemelkedő helyet foglalnak el webhelyeden, és vállalkozásod fontos elemei.
 • Azt szeretnéd, hogy a közönséged lássa, mennyire elkötelezett vagy a videókészítés iránt.

8 .hu

A .hu TLD kifejezetten a magyar felhasználók számára készült, ha nem „törsz világhatalomra” akkor ez egy ésszerű választás, hiszen a google ezeket a webhelyeket automatikusan a magyar felhasználóknak jeleníti meg. (Ha minden jól megy)

A .hu TLD neked való, ha…

 • A webhelyed a Magyarországon élő felhasználókat célozza meg.
 • Az üzleti tevékenység főként a Magyarországon zajlik, vagy magyar állampolgárokat/lakosokat céloz meg

8 .fm

A .tv-hez hasonlóan a .fm TLD-t is a Mikronéziai Szövetség országkódja helyett idővel az audioszolgáltatások és podcastok tartomány kiterjesztésévé alakították át. Általában valamivel drágább, mint más TLD-k, ha rádióműsorod, podcastod vagy más hangalapú márkád/szolgáltatásod van, a .fm használata jó választás lehet ráadásul a látogatók itt is tudják, hogy nagyjából mire számítsanak.

Az .fm TLD neked való, ha…

 • Webhelyed többnyire (vagy teljes egészében) hanganyagokra épül
 • Van költségkeret egy speciálisabb domainre, hogy kiemeld az oldaladat a hagyományosabb TLD-kkel rendelkező versenytársak közül

További domain-bővítmények, amelyekről érdemes tudni

 • .biz: Bár a vállalkozásokkal és az e-kereskedelemmel kapcsolatos, kevésbé népszerű mint a .com vagy a .co.
 • .edu: Ez a TLD csak oktatási intézmények számára készült.
 • .gov: Ez a TLD csak kormányzati szervek számára készült.
 • .info: Az „információ” rövidítése, ez a TLD is jó lehet ha esetleg a .org nem érhető el.
 • .ly: Noha ez Líbia országkódja, egyes cégek kreatív módon használják és a domaint összeolvasva a kiterjesztéssel egy értelmes szót kapunk. Például: https://register.ly/
 • .site és .xyz: Ezek általánosan használt TLD-k (a kettő közül a .site a legnépszerűbb).

Ki a felelős a domain név rendszerért?

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) kezeli a domain névrendszert. Ez egy non-profit szervezet, amely létrehozza és végrehajtja a domain nevekre vonatkozó irányelveket.

Az ICANN engedélyt ad Domain Name Registrars cégeknek domain nevek értékesítésére. Ezek a domain regisztrátorok módosíthatják a domain név nyilvántartást a nevedben.

A domain név regisztrátorok eladhatnak domain neveket, kezelhetik azok nyilvántartását, megújítását és átvitelét más regisztrátorokhoz.

Hogyan válassz domain nevet a weboldaladhoz?

Jelenleg több mint 350 millió regisztrált domain név van, és naponta több ezret regisztrálnak. Ez azt jelenti, hogy már az összes jót regisztrálták vagy hamarosan regisztrálják.

Íme néhány gyors tipp, amelyek segítenek kiválasztani a domain nevet a következő webhelyedhez.

 • Ha lehet akkor ragaszkodj a .com domain névhez, mivel ez a legnépszerűbb, könnyen megjegyezhető és könnyen hirdethető.
 • Győződj meg arról, hogy rövid és könnyen megjegyezhető
 • Könnyű legyen a kiejtése és a helyesírása
 • Ne használj számokat vagy ékezetes betűket
 • Ne legyen valaminek a rövidítése
 • Jó esetben tartalmazza a kulcsszót amivel foglalkozol

Hogyan vásárolhatsz domain nevet?

Szinte az összes Tárhelyszolgáltató cég kínál domain regisztrációs szolgáltatásokat. Azonban ne feledd a domain név csak egy cím, amellé még kell egy webtárhely csomag is! Célszerű új domain vásárlása esetén mindjárt tárhelyet is venni ugyan annál a szolgáltatónál.

Ez lehetővé teszi mindkét szolgáltatás kezelését egy helyen, és nem kell aggódnod a domained névszerver beállításainak módosítása miatt.

Domain kereső

Fontos, hogy az a domain név amit esetleg kitaláltál és jónak gondolod az nem biztos, hogy elérhető ezért első körben ellenőrizni kell. Kattitnts a képre majd a majd a felső sorban a „Szolgáltatásaink” fülre utána pedig a 3 oszlop „Domain tárhely, SSL” végül a legördülő menüből válaszd a Domain Regisztrációt.

Itt le tudod ellenőrizni, hogy a domain név foglalt-e, ne aggódj ezel még nem regisztrálsz semmit csak az elérhetőséget ellenőrzöd.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az aldomain?

Az aldomaineket általában a webhelyek használják „gyermek” (Child) webhelyek létrehozására ugyanazon domain név alatt. Például egy üzleti webhely a „minta.com” létrehozhat egy aldomaint blogja vagy online áruháza számára uzlet.minta.com vagy blog.minta.com néven.

Lemondhatom a domain név regisztrációmat?

Egyes domainregisztrátorok lehetővé teszik, hogy bármikor töröld a domained regisztrációját. Ha törlöd akkor, azt utána mások is regisztrálhatják.
Ha nincs bekapcsolva az automatikus megújítás funkció, akkor a domain neved egyszerűen lejár a fizetett regisztrációs időszak után és újra regisztrálhatóvá válik.

Áthelyezhetem a webhelyemet egy másik domain név alá?

Igen persze, átmásolod a weboldalad tartalmát az új domian név alá. (Persze ez gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű). Azt is megteheted, hogy mindkét domainnév ugyanarra a webhelyre mutasson.
Viszont mindkét oldalt ne tartsd meg mert keresőmotorok duplikált tartalomnak tekintik, és ez hatással lesz a keresési eredményekre.

Eladhatok egy domain nevet?

Igen, eladhatod a domain neved. A domain nevek olyanok, mint a „webes ingatlanok”. Hatalmas kereslet van a jó egyéni domain nevekre, illetve a régebbi domainek amikre sok jó minőségű link mutat (Aged Domain).
A domain nevekkel való kereskedés több millió dolláros iparág.
Ha el akarod adni domain neved akkor számos olyan piactéri webhely található, mint a Sedo, a GoDaddy és mások, ahol ezt megteheted. ( Ha van rá érdeklődő)

Mi az a domain adatvédelem? Szükségem van rá?

Az ICANN megköveteli a domainneveket regisztráló személyektől, hogy adjanak meg egy e-mailt, fizikai címet, telefonszámot és más személyes adatokat, amelyeket nyilvánosan elérhetővé kell tenni.
A Domain Privacy egy különálló kiegészítő szolgáltatás, amelyet a domain regisztrátorok értékesítenek. Lehetővé teszi a proxyadatok megjelenítését a tényleges személyes adatok helyett.
Nem kötelező megvásárolnod a domain adatvédelmét, ha nem akarod.

Vásárolhatok egynél több domain nevet?

Igen, annyi domain nevet vásárolhatsz, amennyit csak akarsz.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!