Off-Page SEO ellenőrzőlista éttermek számára-Tippek a rangsorolás javításához

Off-Page SEO ellenőrzőlista éttermek számára

Szeretnéd növelni éttermed online láthatóságát? (Vállakozások számára is hasznos!) Akkor ez a bejegyzés neked szól, pipáld ki az összes pontot ezen a kötelező off-page SEO-ellenőrzési listán és kerülj a riválisaid elé.

2022-ben egy étterem online jelenléte elengedhetetlen, legyen szó weboldalról vagy különböző közösségi média csatornákról. Amikor új éttermeket keresnek az emberek a keresőhöz fordulnak, ahol több ezer találat áll rendelkezésükre – és a verseny éles.

Ha azt szeretnéd, hogy a helyiek megtalálják az éttermedet, miközben a környéken található étkezési lehetőségeket keresik, akkor dolgoznod kell az online jelenlétén, és kiemelkedően kell megjelenned ezekben a keresési eredményekben.

A keresőoptimalizálás (SEO) az egyik legjobb és legolcsóbb módja annak, hogy jó helyen jelenj meg a keresőkben .

Míg az on-page SEO a weboldalad optimalizálásáról szól, addig az off-page SEO az online elérhetőséged elterjesztésére összpontosít.

Az alábbiakban egy off-page SEO ellenőrző listát találsz éttermek számára (egy része vállakozások számára is hasznos), amely tartalmazza az 7 olyan hasznos lépést, amelyet Te is könnyedén meg tudsz csinálni, ha még eddig nem tetted.

Vágjunk is bele!

1. Igényeld a Google üzleti profilod

A Google Business Profile (GBP), korábbi nevén Google My Business, az egyik leghatékonyabb eszköz a vállalkozások számára minden területen.
Lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy növeljék vállalkozásuk láthatóságát a Google-on, és jó benyomást keltsenek azáltal, hogy kiemelik mi teszi őket egyedivé.

Bármilyen információt is emelsz ki, a vásárlók azt fogják látni először, amikor a Google-on rákeresnek az éttermedre (vállakozásodra) vagy a hozzájuk közeli éttermekre.

Ha azt szeretnéd, hogy ügyfeleid megtalálják éttermed a Google keresőben és a Google Térképen, akkor igényeld és töltsd ki a Google üzleti profilod.

Minél több információt adsz hozzá éttermedről, annál nagyobb az esélye, hogy az éhes ügyfelek megtalálnak.

Az étterem weboldala a legfontosabb elem, amelyet hozzá kell adnod a Google My Businesshez.

Ez hihetetlenül értékes ingyenes backlinket hoz neked, és megkönnyíti az emberek számára a weboldaladra jutást.

Ugyanilyen fontos az üzlet szempontjából az étlap és a rendelési oldal megjelenítése.

A Google My Business további elengedhetetlen adatai a következők:

 • Helyszín.
 • Nyitvatartási idő.
 • Elérhetőségi adatok.
 • Fotók az ételeidről és az étterem hangulatáról.

Hogy még vonzóbbá ted GMB-profilod, mutasd be a napi ajánlatokat, promóciókat, eseményeket és esetleg a kulisszák mögötti videókat.

Ha több étteremed van, jó gyakorlat ha mindegyikhez külön Google My Business-profil tartozik.

2. TripAdvisor Éttermeknek

A TripAdvisor szorosan a második helyen áll ezen az off-page étterem SEO-ellenőrzési listán.

A BrightLocal felmérése szerint 2021-ben a vásárlók 98%-a olvas online véleményeket a vállalkozásokról.

Az olyan webhelyeket, mint a TripAdvisor és a Yelp (ez sajnos nincs Magyarországon), havonta fogyasztók milliói látogatják.

Természetesen a Te éttermednek is ott kell lennie a listán, nézzük a lépéseket.

TripAdvisor SEO Tippek

Kezdd a profil alapelemeinek kitöltésével, mint például a név, a cím és a weboldal, tölts ki mindent. Adj hozzá egy éttermi leírást, amelyet releváns kulcsszavakkal optimalizálsz, például „olasz étterem”, „pizza” vagy „Budapest”.

Az alábbi tippek segítségével magasabb helyezést érhetsz el a TripAdvisoron:

 • Gyűjts értékeléseket, és válaszolj azonnal (kezdve a negatívakkal).
 • Tartsd naprakészen az adataid.
 • Rendelj TripAdvisor matricákat, hogy díszítse az ablakokat.
 • Állíts be közvetlen üzenetküldést, hogy az ügyfelek közvetlenül kapcsolatba léphessenek veled. (Ez segíthet a panaszok megoldásában anélkül, hogy befolyásolná a nyilvános értékeléseid).
 • Készíts egy Storyboardot, ahol bemutatja a legjobb fényképeid és értékeléseid.

3. Linkeld webhelyed a közösségi médiában

A közösségi média az off-page SEO másik fontos aspektusa az éttermek számára. Bár nem közvetlen rangsorolási tényező, közvetve mégis befolyásolhatja a SEO-t.

Hogyan? Azzal, hogy a közösségi média profiljaid átirányítanak a webhelyedre, további forgalmat és üzletet hoznak, és növelik az oldal online tekintélyét.

Ne felejtsd el hozzáadni az összes közösségi médiaprofilodat a weboldaladhoz. A profilok megléte azonban nem elég.

Használd a közösségi médiát a felhasználók által generált tartalmak megosztására is.

Feltétlenül győződj meg arról, hogy ügyfeleid engedélyével rendelkezel ahhoz, hogy posztjaikat megoszthasd!

Aktívan jelen kell lenned, és interakcióba kell lépned a követőiddel, hogy ösztönözd őket tartalmaid megosztására.

Minden közösségi hálózatnak megvan a maga funkciója.

Facebook

Használd arra, hogy értesitsd követőid a nyitvatartási idő változásáról, új menüpontokról, eseményekről és bármi másról, amiről tudni szeretnének.

Instagram

Az Instagram az a hely, ahol az ételeidé a főszerep. Posztoljon olyan fotókat, amelyeknek a követőid nem tudnak majd ellenállni.

Pinterest

A Pinterestre is feltöltheted a fotókat, linkelhetsz weboldaladra, létrehozhatsz recept táblákat, interakcióba léphetsz más éttermi szereplőkkel.

TikTok

Végül de nem utolsó sorban használd a TikTokot a közönséggel való kapcsolatteremtéshez, hozz létre hashtag-kihívásokat, készíts vicces videókat és kihívásokat, vidd el az ügyfeleket a kulisszák mögé.

4. Linképítés

A magas „tekintélyű” webhelyekről (Index,Telex, HVG, Origó) származó minőségi backlinkek megszerzése segíthet javítani webhelyed tekintélyét, hírnevét és keresési rangsorolását, persze ez korántsem egyszerű.

 • Keresd meg azokat a weboldalakat ahol blogolnak egy vendégposztra vonatkozó ajánlattal, az a legideálisabb ha weboldal tevékenysége/tartalma valahogy kapcsolódik az éttermekhez.
 • Azzal, hogy éttermed megjelenik helyi online kiadványokban új ügyfelek számára is felfedheti vállalkozásodat, mindig kérd meg őket (online kiadványok, blogok), hogy linkeljenek vissza az oldaladra.
 • Felajánlhatod szakácsként vagy étterem tulajdonosként szerzett szakértő tudásod.
 • Keresd meg a helyi online üzleti könyvtárakat, és vedd fel a kapcsolatot velük éttermed regisztációjához.
 • Ugyanez vonatkozik azokra a webhelyekre is, amelyek egy adott terület legjobb éttermeit rangsorolják. Ajánld fel, hogy a látogatóiknak kedvezménykódot adsz, hogy megédesítse az üzletet.

5. Hozz létre éttermi blogot

Ha azt szeretnéd, hogy a releváns webhelyek természetes módon hivatkozzanak a weboldaladra, gondold át egy blog indítását, ahol megosztod tapasztalataid az éttermi iparágban.

Ne felejts el kulcsszókutatást végezni, hogy olyan témákat találj, amelyekről az emberek szívesen olvasnak, így cikkeid magasan rangsorolhatók.

Íme néhány ötlet az éttermi blog témákra:

 • Hogyan kell főzni vagy főzési útmutatók (hogyan főzzük a tenger gyümölcseit, hogyan fűszerezzük a rizst, milyen bor illik a halakhoz).
 • Listák (X gyakori konyhai alapanyag, X féle étel a mozi estére).
 • Menü-, étel- vagy iparági trendek (étkezési trendek 2022, éttermi trendek 2022).
 • Menüfrissítések
 • GYIK
 • Új funkciók vagy termékek (hogyan adjon le online rendelést, hogyan foglaljon asztalt online, hogyan fizessen az ételért online).
 • Rólad és személyzetéről szóló oldalak (a hónap alkalmazottja, ismerje meg a tulajdonost, az étterem története).

A kulcsszavak keresésekor tartsd szem előtt éttermed konyháját és legfontosabb értékesítési pontját. Ha például vegetáriánus éttermed van, akkor ne arról írj hogy „hogyan kell steaket vágni”, hanem inkább „vegetáriánus ebéd ötletek” vagy „hogyan kell fűszerezni a zöldségeket grillezéshez”.

6. Működj együtt influencerekkel

A sok követővel rendelkező ételbloggerek és influencerek kiváló népszerűsítői lehetnek az éttermednek.

 • Segíthetnek fellendíteni a webhelyed forgalmát, és a domainjeidre mutató linkek együttesen növelhetik az oldal helyezését.
 • Hívj meg helyi influencereket exkluzív kóstolókra, hogy blogjaikon és a közösségi médiában posztolhassanak róluk. A követőiknek egy különleges kedvezményes kupont is ajánlhatsz
 • Influencereket találhatsz a Redditen, vagy olyan eszközöket használhatsz, mint a meetup.com, hogy megkeresd a városában találkozó foodie-csoportokat.
 • Ha esetleg van rá keret akkor érdemes kipróbálni a fizetős blogger szolgáltatást, többen helyen és árfekvésben is elérhetőek, kis kereséssel rájuk tudsz találni.

7. Tartsd naprakészen a NAP-od minden platformon

A NAP (name, address, phone number) (név, cím, telefonszám) következetessége fontos lépés az éttermi SEO-ban, és kötelező elem ebben az off-page SEO ellenőrzőlistában.

NAP-adatainak elérhetőnek kell lenniük a weboldalon, a közösségi médiában és harmadik felek weboldalain.

A keresőmotorok különösen kedvelik ezeket az információkat, mivel segítenek a felhasználóknak megtalálni a kérdéseikre adott válaszokat.

Ahhoz, hogy éttermi információid megjelenjenek a releváns keresésekben, meg kell jelenítenie NAP-információit, és folyamatosan frissítenie kell azokat minden platformon ha változnak.

Győződj meg róla, hogy az információk helyesírása azonos, és ugyanabban a formátumban jelennek meg.

Ellenkező esetben ez összezavarhatja a felhasználókat, és megbízhatatlanná is teheti az oldalad a keresőmotorok számára.

8. Add hozzá éttermed a népszerű véleményezési platformokhoz és üzleti könyvtárakhoz.

Miután a Google My Businesst, és a TripAdvisort kipipáltuk, itt az ideje, hogy további könyvtárak és webhelyek után kutass, ahol fel tudnád tüntetni az éttermed.

Ezek közül néhány segít értékes backlinket szerezni, és mindegyik új ügyfeleket is hozhat.

A Bing például nem olyan népszerű, mint a Google, de érdemes felvenni az éttermed a Bing Places-be.

Íme pár webhely, ahova érdemes hozzáadni az éttermed, hogy növeld az off-page SEO-t:

 • Foursquare
 • Étterem.hu
 • Diningcity

Ne feledd az előző részben leírt tanácsot – tartsd a NAP-adatokat konzisztensen minden platformon.

Végszó

A jó étel csak az egyik eleme éttermed sikerének. Megbízható online jelenlét nélkül nem tudod kiszolgálni a mai ételkedvelő közönséget.

Az online figyelemfelkeltés a weboldaladdal kezdődik, de az off-page étterem SEO-val folytatódik.

A közösségi médiától kezdve az értékelő webhelyeken át az ételblogokig, ellenőrizd az összes elemet ezen az off-page SEO ellenőrzőlistán, hogy éttermed a helyi közösség szerves részévé tedd – és a keresési eredmények meghatározó erejévé.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!