Mi a helyi SEO és miért fontos a helyi keresés?

Mi a helyi SEO és miért fontos a helyi keresés

Mi a különbség a hagyományos organikus és a helyi SEO között, és mit kell tudnod róla a marketingstratégiádhoz?

A helyi keresés szerves része minden olyan SEO-stratégiának, amely egy adott régióban, városban vagy környéken lévő ügyfeleket céloz meg.

Egyszerűen fogalmazva, a helyi SEO arra összpontosít, hogy javítsa helyezéseidet és láthatóságod a helyi keresési eredményekben, például a Google Térkép-csomagjában/Local Packban.

Az organikus SEO az, ahogyan javítja a weboldalak rangsorolását az organikus keresésben. Az, hogy webhelyed hogyan helyezkedik el ezekben az organikus találatokban, pozitívan befolyásolhatja a Local Pack rangsorolását is.

Az organikus listák egy másik nagyszerű lehetőséget jelentenek helyi vállalkozásod számára, hogy megjelenjen a keresők előtt, ha a Google úgy találja, hogy a lekérdezés helyi szándékú.

Tehát, bár a helyi és az organikus SEO ilyen módon kapcsolódik egymáshoz, mindegyik egyedi stratégiát igényel, különböző optimalizálási taktikákkal.

Kezdjük az elején – mi a helyi SEO és miért fontos a helyi keresés?

Mi az a helyi SEO?

A Google-nál ez azt jelenti, hogy a Local Pack/Térképcsomagban szereplő üzleti bejegyzéseket magasabbra rangsorolják, és gyakrabban jelennek meg a releváns keresésekre adott válaszként.

Gondolj arra, amikor utoljára kerestél valamit, amire szükséged volt. Talán [férfi cipő], vagy [bölcsődei szolgáltatók], vagy [villanyszerlő] volt az.

Amennyiben az algoritmusai azt érzékelik, hogy a keresési szándék helyi jellegű – azaz, hogy Te a közeledben keresel valamit -, akkor ezek a Map Pack találatok kiemelkedő helyen jelennek meg a keresési eredmények első oldalán.

Ha például a [olasz éttermek most nyitva] kifejezésre keresel, a helyi találatok alapértelmezett nézetként jelenhetnek meg az összes organikus tartalom felett. A Google érzékelte, hogy valami olyat keresel ami a környékeden van.

A helyi keresési eredményekben elérhető információk – az üzlet neve, címe, telefonszáma, weboldala, fotók és videók, ügyfélértékelések és csillagértékelések stb. – nagyobb valószínűséggel felelnek meg ennek az igénynek, mint egy egyszerű kék link.

A Google Webmester-irányelvek betartása és a webhelyen a jó felhasználói élmény megteremtése általában véve a SEO legjobb gyakorlatai közé tartozik.

Ez elengedhetetlen, ha azt szeretnéd, hogy webhelyed az organikus keresési eredmények között szerepeljen, ahol a Google észlelte, hogy a lekérdezésnek helyi szándéka van.

A Térképcsomagban azonban weboldal nélkül is megjelenhet, mivel a Térképcsomag eredményeit nagyrészt a Google Business Profile (GBP) listája határozza meg. Ezek tartalmazhatnak olyan információkat, amelyeket a Google más helyekről gyűjtött össze a világhálón, sőt, még a felhasználók javaslatait is.

A Google a helyi SEO-ra vonatkozóan is rendelkezik külön iránymutatásokkal, amelyek közül a legfontosabb az „Irányelvek vállalkozásának a Google-on való megjelenítéséhez” című dokumentum.

Ezek az iránymutatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy maximalizáld a láthatóságot a térképcsomagban, és elkerüld a bejegyzéseid felfüggesztését.

Mialatt a Helyi SEO-útmutatónkon dolgozol, tartsd szem előtt a helyi organikus és a térképcsomag közötti különbségeket.

Időnként beszélni fogunk a Google keresési algoritmusairól, a weboldalad technikai SEO-járól, a weboldalak on-page optimalizálásáról stb. Ezek a témák a helyi organikus találatokban való megjelenési lehetőségeire és a Map Pack rangsorolás támogatására vonatkoznak majd.

Miért fontos a helyi keresés?

Íme néhány statisztika, amely bizonyítja, hogy a helyi keresés mennyire fontos továbbra is a vállalkozások számára:

 • A Google szerint az okostelefonon helyi keresést végző emberek 76%-a 24 órán belül felkeres egy vállalkozást, és e keresések 28%-a vásárlással végződik.
 • Az összes feldolgozott keresés 30%-a helyhez kapcsolódik, szintén a Google szerint.
 • A fogyasztók 61%-a mondta azt egy nemrégiben végzett helyi keresési felmérés során, hogy minden nap keres helyben.
 • A fogyasztók 82%-a olvas online véleményeket a vállalkozásokról a helyi keresés során, és közel 14 percet tölt ezzel, mielőtt döntést hozna.
 • Az emberek 86%-a a Google Mapsre támaszkodik, ha egy vállalkozás helyét szeretné megtalálni.
 • Világszerte az üzletben vásárlók 74%-a, akik a keresést az üzletbe való fizikai megérkezés előtt végezték, azt mondták, hogy olyan dolgokra kerestek rá, mint [legközelebbi üzlet a közelükben], [helyszínek], [raktáron a közelükben], és más típusú lokális információk.
 • Az internetezők több mint fele világszerte mobilkészüléket használ a helyi kereséshez.
 • A keresők 83%-a használja a Google keresőt, hogy többet tudjon meg a közelben lévő üzletekről; 55% a Google Térképet, 44% az Apple Térképet, 39% a Yahoo-t, 31% pedig a binget választja.

Hogyan határozza meg a Google a helyi rangsorolást?

A Google a organikus keresési rangsorolási algoritmusait szigorúan őrzött titokként kezeli, de sokkal nyíltabban beszél arról, hogy mi kell ahhoz, hogy a helyi találatok között rangsoroljon.

A Google szerint a helyi rangsorolási tényezők három fő kategóriája a következő:

 • Relevancia
 • Távolság
 • Prominencia

Relevancia

„Adj hozzá teljes és részletes üzleti információkat, hogy a Google jobban megértse vállalkozásodat, és a profilodat a releváns keresésekhez illessze” – áll a Google a helyi rangsorolás javításáról szóló segédletében.

Távolság

A Google a távolságot úgy határozza meg, hogy „az egyes potenciális keresési találatok milyen messze vannak a keresésben használt helymegjelöléstől. Ha egy felhasználó nem adja meg a keresés során a helyszínt, akkor a távolságot az alapján számítjuk ki, amit a tartózkodási helyéről tudunk”.

Prominencia

A prominencia pedig ebben az összefüggésben arra utal, hogy a Google mennyire tartja ismertnek az adott vállalkozást. Ez talán a legösszetettebb a helyi rangsorolási tényezők kategóriái közül, mivel a kereső algoritmusok megpróbálják az offline prominenciát is beleszámítani az egyenletbe.

A Whitespark „2021 Local Search Ranking Factors” című felmérése szerint ezek a helyi SEO-szakértők szerint a Local Pack legfontosabb rangsorolási tényezői:

 • GBP elsődleges kategória.
 • Kulcsszavak a bejegyzés címében.
 • Az üzleti cím közelsége a kereső tartózkodási helyéhez.
 • Fizikai cím a keresett városban.
 • Minél több jó csillagértékelés.
 • A GBP listázás teljessége.
 • A kapcsolódó domainre mutató bejövő linkek minősége és autoritása.
 • Kulcsszavak a natív Google-értékelésekben.

A helyi keresési pozíció javítása

Amint láthatod, a helyi keresés alapvető fontosságú csatorna mindenféle helyi ügyfeleket kiszolgáló vállalkozás számára – franchise-ok, kiskereskedelmi láncok, pénzügyi szolgáltató márkák, szolgáltatók, vállalati márkák és kis- és középvállalkozások számára egyaránt.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!