Hogyan használd a Google My Business-t (Google cégem), hogy minél több ügyfelet szerezz

google cégem

A Google Business Profil (korábbi nevén Google cégem) létrehozása az egyik fontos módja annak, hogy új ügyfeleket szerezz vállalkozásád számára a Google keresőn és a Google Térképen keresztül.

A Google a világ leglátogatottabb weboldala. Az oldal jelenleg a keresőmotorok piaci részesedésének több mint 92%-át birtokolja.

Mi az a Google cégem (más néven Google My Business)?

A Google Business Profile (google cégem) egy ingyenes üzleti oldal a Google-tól. Lehetővé teszi, hogy részleteket és fényképeket adhassunk meg vállalkozásunkról, beleértve a helyszínt, a szolgáltatásokat és a termékeket.

Ennek az ingyenes profilnak a létrehozása nagyszerű módja annak, hogy láthatóbbá tedd magad a Google szolgáltatásaiban. A Google Business Profile információi megjelenhetnek a Google keresőben, a Google Térképen és a Google Shoppingban.

A Google Üzleti profil csak olyan vállalkozások számára érhető el, amelyek kapcsolatban állnak az ügyfelekkel. Ide tartoznak a fizikai telephellyel rendelkező vállalkozások (például étterem vagy üzlet), valamint azok a vállalkozások, amelyek az ügyfelekkel más helyszíneken való találkozással nyújtanak szolgáltatásokat (például tanácsadók vagy vízvezeték-szerelők).

Ha kizárólag online tevékenységet folytatsz, akkor maradnod kell más Google-eszközöknél, például a Google Hirdetéseknél és a Google Analyticsnél.

Miért van szükséged Google My Business fiókra?

Legyél látható a Google-ban (és a Google Térképen)

Akár „gyalogos”, akár webes forgalmat szeretnél elérni, a Google a legjobb internetes forrás. A Google üzleti profil segít abban, hogy az emberek megtalálják vállalkozásodat, amikor az hozzád hasonló termékeket és szolgáltatásokat keresnek a környékükön.

A Google My Business listája megmutatja a keresőknek, hogy hol és hogyan látogathatják meg vállalkozásodat. A Google Üzleti profil javítja a helyi SEO-t is. Egy helyi vállalkozás listája nagyobb valószínűséggel jelenik meg, amikor az emberek a Google Térkép segítségével keresnek egy közeli vállalkozásra.

Tartsd naprakészen az online üzleti információidat

A Google My Business profil lehetővé teszi, hogy szükség szerint ellenőrizd és frissítsd kapcsolattartási adataidat, nyitvatartási idődet és egyéb lényeges információkat.

Frissítéseket is közzétehetsz, amelyekkel megoszthatod, vagy kibővítetted a szolgáltatásaidat, ideiglenesen bezártál vagy teljesen újra kinyitottál (ez különösen hasznos funkció az olyan vészhelyzetekben, mint a COVID-19). A Google Business Profilok erős helyi SEO-val rendelkeznek, így az általad megosztott információk előrébb fognak rangsorolni a harmadik fél webhelyeinél, amelyek esetleg elavult adatokkal rendelkeznek.

Építs bizalmat az értékeléseken keresztül

A vélemények a társadalmi bizonyítás kulcsfontosságú elemei, és a bizalom és a hitelesség építésének egyik fontos módja.

A Google kombinált csillag értékelése és a részletes értékeléseknek fenntartott hely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy tetszésüknek megfelelő információt osszanak meg a vállalkozásoddal kapcsolatos tapasztalataikról. Mindez segít a jövőbeli potenciális ügyfeleknek eldönteni, hogy mely vállalkozásokat látogassák meg, és mely termékeket vásárolják meg.

Elég ijesztő a gondolat, hogy ilyen nyilvános platformon érkeznek az értékelések, különösen azért, mert nem választhatod ki, hogy mely Google My Business-értékeléseket osztod meg. (Bár minden értékelésre reagálhatsz, ahogy azt majd később elmagyarázom).

Ne ess pánikba: a Google szerint a pozitív és negatív értékelések kombinációja megbízhatóbb, mint a csak kiváló értékeléssel rendelkező oldalak.

A Google Cégem (Üzleti Profil) beállítása

1. Jelentkezz be a Google Business Profile Manager szolgáltatásba

Ha már be vagy jelentkezve a Google fiókodba, akkor automatikusan a bejelentkezés a Google Üzleti profilkezelőbe is. Ellenkező esetben add meg a szokásos Google-fiókod bejelentkezési adatait, vagy hozz létre egy új Google-fiókot.

2. Add hozzá vállalkozásodat

Add meg vállalkozásod nevét. Ha nem jelenik meg a legördülő menüben akkor írd be a nevet és kattints a Vállalkozás hozzáadása a Google-hoz gombra.

Add meg vállalkozásod nevét

Ezután válaszd ki a vállalkozásodnak megfelelő kategóriát, majd kattints a Tovább gombra.

Válassz kategóriát

3. Add meg a telephelyedet

Ha van fizikai telephelyed, amelyet az ügyfelek felkereshetnek, válaszd az Igen lehetőséget. Ezután add meg a vállalkozásod címét. Ha nem adsz meg pontos pontos címet akkor arra is megkérhetnek, hogy a térképen pontosan jelöld be a ponots helyet. Ha vállalkozásod nem rendelkezik olyan telephellyel, amelyet az ügyfelek felkereshetnek, de személyes szolgáltatásokat vagy kiszállítást kínál, akkor felsorolhatod a szolgáltatási területeket. Ezután kattints a Tovább gombra.

4. Töltsd ki az elérhetőségi adataidat

Add meg üzleti telefonszámodat és weboldalad címét, hogy az ügyfelek el tudják érni téged. Ha nem szeretnéd, hogy telefonon érjenek el, nem kell megadnod telefonszámot.

Ha az adatai megvannak, kattintson a Tovább gombra.

5. Vállalkozásod igazolása

Add meg a valódi fizikai címedet, ne egy postafiókot. Ez az információ csak a vállalkozás ellenőrzése céljából kerül felhasználásra, és nem jelenik meg a Google üzleti profilodon, illetve nem kerül megosztásra a nyilvánossággal.

Add meg a címet, és kattints a Tovább gombra. A rendszer felajánlja a fiókod hitelesítésére vonatkozó lehetőségeket. A fizikai vállalkozásoknak postai úton levelezőlapot kell kapniuk a telephelyük ellenőrzéséhez. A szolgáltatási területen működő vállalkozások egy e-mail címen keresztül hitelesíthetők.

Miután megjött az ötjegyű kód, add meg azt a következő képernyőn (vagy lépj a https://business.google.com/ oldalra), és kattints a Verify (Ellenőrzés) vagy Verify business (Vállalkozás ellenőrzése) gombra.

Egy megerősítő képernyő jelenik meg, amely megmutatja, hogy a vállakozásod ellenőrizve van. Ezen a képernyőn kattints a Tovább gombra.

6. Profilod testreszabása

Add meg az nyitvatartási időt, az üzenetküldési preferenciákat, a vállalkozás leírását és a fényképeket. (A bejegyzés következő részében részletesen kitérek arra, hogyan optimalizálhatod a profilod tartalmát).

Ha készen vagy, kattints a Folytatás gombra. Az Üzleti profilkezelő irányítópultján találod magad.

Innen kezelheted üzleti profilodat, megtekintheted a bejegyzéseket, kezelheted az értékeléseket és üzeneteket, valamint létrehozhatsz Google-hirdetéseket.

Hogyan optimalizálhatod a Google My Business profilodat

A Google három tényező alapján határozza meg a helyi keresési rangsort:

  • Relevancia: Mennyire felel meg a Google My Business bejegyzés a keresésnek.
  • Távolság: Milyen messze van az adott hely a kereséstől vagy a keresőtől.
  • Prominencia: Mennyire ismert az adott vállalkozás (olyan tényezők alapján, mint a hivatkozások, az értékelések száma, az értékelések pontszáma és a SEO).

Íme néhány lépés, amellyel mindhárom tényező tekintetében maximalizálhatod pontszámodat.

Töltsd ki a profilod minden elemét

Az ügyfelek 2,7-szer nagyobb valószínűséggel tartanak egy a vállalkozást jó hírűnek, ha teljes Google üzleti profilja van. Emellett 70%-kal nagyobb valószínűséggel látogatják meg ténylegesen az üzletedet.

A Google konkrétan azt mondja, hogy „a teljes és pontos információkkal rendelkező vállalkozásokat könnyebb a megfelelő keresésekkel összepárosítani”. Ez javítja a relevancia pontszámát. A kulcs itt az, hogy elmondja a Google látogatóinak, „mivel foglalkozik, hol van, és mikor látogathatják meg”.

Ha a nyitvatartási idő ünnepek vagy szezonok idején változik, mindenképpen tartsd naprakészen.

Igazold a helyszín(eke)t

Ha a fenti fiók létrehozásának lépései során átugrottad a helyszín hitelesítését, akkor kérd most az ellenőrző levelet a https://business.google.com/ címen.

Adj a profilodhoz valódi képeket és videókat

A Google üzleti profilod tartalmaz egy logót és egy borítóképet. Használj a közösségi profiljaiddal összhangban lévő képeket, hogy az emberek könnyebben felismerjék márkádat.

De ne állj meg itt. Adjon hozzá olyan képeket és videókat, amelyek bemutatják a helyszínt, a munkakörnyezetet és a csapatot.

Ha éttermet üzemeltetsz, posztolj képeket az ételeidről, étlapjaidról és az étkeződről. Győződjön meg róla, hogy étvágygerjesztőek, professzionálisak és nem alacsony felbontásúak. A Google szerint a fényképekkel rendelkező vállalkozások több útbaigazítást kérnek, és többen kattintanak a weboldalukra.

Hogyan adj hozzá vagy szerkessz fotókat

A kezelőfelületen kattints a bal oldali menüben a Fotókra.
Kezdd a logód és a borítóképed hozzáadásával. Feltölthetsz egy képet, választhatsz egyet az üzleti profil albumaiból, vagy akár választhatsz egy olyan fotót, amelyen az adott vállalkozás van megjelölve.
További fényképek hozzáadásához kattints a Fotók oldal felső menüjében a Munkahelyen vagy a Csapat menüpontra.
Videók hozzáadásához kattintson a Videó fülre a fényképek oldal tetején.

Kulcsszavak hozzáadása a profilodhoz

A megfelelő kulcsszavak használata javítja a relevanciát. Nem tudod, hol kezdd? Próbáld ki a Google Trends vagy a Kulcsszó tervezőt. Nyilván ennél részeltesebb adatokhoz juthatunk profibb eszközökkel mint az AHREFS vagy a SEMRUSH, de ezek fizetős eszközök.

Ne használj túl sok vagy irreleváns kulcsszavakat – ez ugyanis ronthatja a keresési rangsorolást.

Ösztönözd az értékelések és a kérdések megírását és megválaszolását

Az emberek jobban megbíznak más emberekben, mint a vállalkozásokban. Egy jó értékelés lehet az a döntő tényező, amely a leendő ügyfeleket az előnyödre billenti. A vélemények javítják a Google-rangsorolást is.

A legjobb alkalom arra, hogy értékelést kérjünk, ha már jó benyomást keltettünk. A Google a könnyebbség érdekében közvetlen linket biztosít ahhoz, hogy az ügyfelek véleményt kérjenek vállalkozásáról.

Értékelő linket így tudsz generálni

A kezelőpanelen görgess lefelé az Értékelési űrlap megosztása feliratú gombhoz, vagy ha még nincs akkor középen lesz egy olyan nevű panel, hogy „Az első vélemény begyűjtése”, alatta van egy gomb „Űrlap megosztása néven”. Arra kattintva kapsz egy linket amit el tudsz küldeni bárkinek akinek szeretnéd.

Ki lehet-e kapcsolni a google cégem véleményeket?

A Google My Business oldalad értékeléseit nem tudod kikapcsolni. És egyébként sem állna senki érdekében, hogy ezt tegye, mivel az értékelések azt mutatják az ügyfeleknek, hogy vállalkozásod törvényes.

Lehet-e törölni google cégem véleményeket?

Nem, sajnos nem tudod ezeket törölni, de megjelölheted és jelentheted a nem megfelelő értékeléseket.

Emellett válaszolhatsz (és válaszolnod is kell!) a véleményekre, mind a pozitív, mind a negatív értékelésekre. A Google és az Ipsos Connect felmérése szerint a véleményekre reagáló vállalkozásokat 1,7-szer megbízhatóbbnak tartják, mint azokat, amelyek nem reagálnak.

Válaszolj professzionálisan, ha negatív értékelésre válaszolsz, legyél őszinte, és kérj bocsánatot, ha az indokolt, soha ne reagálj dühből.

Az értékelések megtekintéséhez és megválaszolásához kattints a Vélemények fülre az Üzleti profilkezelő bal oldali menüjében.

Tartsd naprakészen üzleti információidat

Győződj meg róla, hogy mindig szerkeszted az üzleti profilodat, ha megváltoztatod a nyitvatartási időt, az elérhetőségi adatokat stb. Semmi sem bosszantja jobban az ügyfeleket, mint amikor a nyitvatartási időn belül megjelenve csak azt látják, hogy zárva van. Ha ünnepnapokon vagy akár egyszeri alkalomból különleges nyitvatartási rendet lép életbe, győződ meg róla, hogy ez megjelenik a Google üzleti profilban.

A Google My Business-bejegyzéseket is létrehozhatsz frissítések, termékhírek, ajánlatok és események megosztására.

Üzleti adataid szerkesztése

A business.google.com címen bármikor hozzáférhetsz a műszerfalhoz, hogy elvégezhesd a szükséges szerkesztéseket. Üzleti adataidat közvetlenül a Google keresőből vagy a Térképekről is szerkesztheted. Csak keress rá vállalkozásod nevére ezen eszközök valamelyikében, és máris hozzáférhetsz a kezelőpanelhez.

Google My Business bejegyzések létrehozása és megosztása

A műszerfalon kattints a bal oldali menüben a „Bejegyzések” fülre, majd ha még nincs bejegyzésed akkor az „Első bejegyzés elkészítése” gomb vagy ha már van akkor a „Bejegyzés létrehozása”

Válaszd ki, hogy milyen típusú bejegyzést szeretnél létrehozni: COVID-19 frissítést, ajánlatot, információt az Újdonságokról, eseményt vagy terméket. Minden egyes bejegyzéstípushoz más-más információkat kell megadni.

Speciális jellemzők és attribútumok hozzáadása

A Google üzleti fiókok számára a választott kategóriától függően speciális funkciók állnak rendelkezésre.

Az alábbiakban mutatok pár példát, hogy milyen funkciók érhetőek el:

A szállodák megjeleníthetik a besorolásukat, a fenntarthatósági gyakorlatokat, a kiemelt pontokat, a ki- és bejelentkezési időket és a kényelmi szolgáltatásokat.

Az éttermek és bárok feltölthetnek étlapokat, ételfotókat és népszerű ételeket.

A szolgáltatás orientált vállalkozások megjeleníthetik a szolgáltatások listáját.

A vállalkozások a kategóriájuk alapján különböző típusú gombokhoz is hozzáférhetnek, például időpontfoglalás, foglalás és rendelés.

Ha úgy gondolod, hogy vállalkozásod jogosult valamelyik funkcióra, de nem látod őket, akkor lehet, hogy rossz kategóriát választottál. Legfeljebb 10 kategóriát választhatsz vállalkozásod számára.

A profilodhoz tényszerű attribútumokat is hozzáadhatsz, hogy további információkat oszthass meg, amelyek érdekelhetik az ügyfeleidet. Ha üzletet vagy éttermet üzemeltetsz, megoszthatod, hogy kerekesszékkel is megközelíthető, vagy hogy ingyenes Wi-Fi-hozzáférést vagy szabadtéri ülőhelyeket kínálsz. Azt is megoszthatod, hogy cége női tulajdonban van és LMBTQ+-barát.

Attribútumok hozzáadása vagy szerkesztése

A kezelőfelületen bal oldalon kattints az „Információ” gombra.

A Vállalkozásról menüpont alatt kattints az Attribútumok hozzáadása gombra. Vagy ha már adtál hozzá attribútumokat, és szeretné továbbiakat hozzáadni, kattints a ceruzára.
Menj végig a vállalkozásáshoz rendelkezésre álló összes lehetőségen, jelöld be a megfelelő attribútumokat, majd kattints az Alkalmazás gombra.

Add hozzá a termékeidet

Ha termékeket is értékesítesz, győződj meg róla, hogy hozzáadsz egy naprakész leltárt az Üzleti profilodhoz. Amellett, hogy termékeid megjelennek magán a profilodon, a Google Shoppingban is megjelenhetnek.

Ha manuálisan szeretnél termékeket hozzáadni az Üzleti profilodhoz

A kezelőpanelen kattintson a bal oldali menüben a Termékek gombra, majd kattintson a Kezdjük el gombra az első termék hozzáadásához.
Ha az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Írországban vagy Ausztráliában van kiskereskedelmi vállalkozásod, és vonalkódolvasót használsz a gyártói vonalkóddal ellátott termékek értékesítéséhez, akkor a Pointy segítségével automatikusan feltöltheted a termékeidet az Üzleti profilodba.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!