Helyi SEO kezdőknek: Első lépések

helyi seo

Tényleg szüksége van helyi SEO-ra a vállalkozásodnak? Tudd meg, hogy ki profitál ebből, és hogy a helyi keresés miért legyen fontos része a marketingstratégiádnak.

Az egyik első kérdés, amit sok vállalkozás feltesz a helyi SEO-val kapcsolatban: Tényleg szükségem van rá?

És meg is értem. Te elfoglalt vagy – az időd, a költségvetésed és az energiád értékes erőforrások.

Tényleg szükséged van még egy dologra, amivel lépést kell tartanod?

Ha több üzleten belüli forgalmat, online vagy telefonos megrendeléseket, időpontfoglalásokat, klinika látogatásokat vagy egyéb üzleteket remélsz a környékbeli emberektől, a válasz határozott IGEN!

Kinek és miért előnyös a helyi SEO?

A helyi SEO-ból minden olyan vállalkozás profitálhat, amely egy adott régióban lévő ügyfelekkel áll kapcsolatban, és kiszolgálja őket.

Ide tartoznak a kiskereskedelmi üzletek, a szolgáltató vállalkozások, az éttermek és szállodák, a kórházak, a bankok, az építőipari vállalatok és még sok más.

Íme néhány példa.

Ügyvédek és ügyvédi irodák

A helyi SEO egyik legnagyobb előnye ezeknek az ügyfeleknek, hogy a Google a mobiltelefonokon közvetlenül a helyi keresési találatokban megjeleníti a hívás gombot.

Így amikor egy potenciális ügyfél előveszi a telefonját, és rákeres [(típusú) ügyvéd], akkor az adott helyszínre vonatkozó célzott találatokat lát.

Ha jól csinálják, a helyi SEO az ügyvédet az adott helyre vonatkozó keresési találatok élére helyezi, és a jól látható lesz a felhívás a „hívjon minket” gomb.

Orvosok és orvosi rendelők

Amikor valaki orvosi szakembert keres, gyakran keres [orvos a közelben] vagy [orvos a közelemben].

A legtöbb ember nem akar több órát utazni, hogy felkeressen egy orvost. Olyan közeli orvost akarnak, aki rendszeresen tudja őket fogadni. Természetesen bizonyos specialisták esetében ez nem feltétlnül igaz.

Ez a helyi találat megadja az orvos nevét, értékelését valamint egy azonnali „útbaigazítási linket”, amely egy térképalkalmazást hoz létre a felhasználó telefonján.
Ha orvosokról van szó, az emberek szívesebben telefonálnak, hogy időpontot kérjenek, és valószínűleg keresnek egy egyszerű módot arra, hogy megnézzék az orvosi rendelőkhöz vezető útvonalakat, parkolási lehetőségeket.

Vízvezeték-szerelők

Ha valakinek vízvezeték-szereléssel kapcsolatos vészhelyzete van, egyenesen egy üzletbe megy?

Nem, általában a Google-on keresnek [vízvezeték-szerelő a közelemben].

A Google keresési eredmények egyszerű módot biztosítanak arra, hogy valaki közvetlenül hívjon egy vízvezeték-szerelőt, olvassa el az értékeléseket, és azonnal hozzáférjen a helyi vízvezeték-szerelőkhöz, ha ilyen vészhelyzetbe kerül.

Ki nem profitál a helyi SEO-ból?

Bár szeretnénk, ha mindenki profitálna a helyi SEO-ból, és SEO-szakemberként több ügyfélnek adnánk el ezeket a szolgáltatásokat, a valóság az, hogy néhány vállalkozás egyszerűen nem alkalmas a helyi SEO-erőfeszítésekre.

Az olyan vállalkozások, mint a kizárólag online e-kereskedelmi üzletek, az olyan vállalkozások, amelyek nem akarják megosztani a helyi adataikat, valamint a magán online eladók, akik szeretnék titokban tartani az adataikat, valószínűleg nem igazán alkalmasak a helyi SEO-szolgáltatások igénybevételére.

A helyi keresésnek szüksége van az organikus SEO-ra

A helyi keresési rangsorok a Google térképcsomag formájában jelennek meg, de webhelyed organikus rangsorolása is fontos tényező. Ez segít a Google-nek megérteni az oldalad általános ismertségét, ami a helyi rangsorolási jelek három fő kategóriájának egyike.

Az „oldschool” SEO trükkök és taktikák már régen eltűntek, és a keresés robbanásszerűen fejlődött.

Manapság a felhasználói élményre utaló jelek, az E-A-T, a minőségi tartalom, a minőségi linkek és a sokkal magasabb minőségű UX uralják a játékot.

Azonban még mindig vannak a SEO-nak helyileg fontos tényezői, amelyeket jól kell csinálnod, többek között:

  • Megfelelő kulcsszavak és témák megtalálása, amelyeket a kampányod részeként meg kell céloznod.
  • Annak biztosítása, hogy a technikai SEO-d elsőrangú legyen.
  • A lehető legjobb minőségű tartalom biztosítása.
  • Link építés. (Bár ez lehet változni fog a jövőben, legalábbis vannak iylen tervei a Googlenek)
  • A NAP (Név, cím, telefonszám) adatainak kétszeres ellenőrzése és végrehajtása, hogy azok számos linkelő webhelyen pontosak legyenek.
  • Optimalizálás a helyi rangsorolási jelekre.

A helyi fókusszal sok szokásos szerves SEO-módszer némileg megváltozhat a hagyományosabb rangsorolási módszerekhez képest.

A helyi keresés lehet hangalapú keresés is

Most, hogy az emberek egyre inkább hozzáférnek az olyan eszközökhöz, mint az okostelefonok, az Amazon Echo és a Google Home, a hangalapú keresés sokak számára a helyi információk keresésének kedvelt módjává vált. Magyarországon ez egyenlőre még nem számottevő, de előbb utóbb ide is megérkezik.

A legtöbb embernek könnyebb kimondani, hogy „keress egy orvost a közelemben” vagy „keress egy vízvezeték-szerelőt a közelemben”, mint beírni.

Így nem meglepő, hogy egyre több helyi lekérdezés alapul a társalgási hangalapú keresésen.

Ha az iparágad szolgáltatásorientált, próbáld ki a kérdéseket is tartalmazó kulcsszóvariációkat.

A Semrush témakutató eszköze, a Keyword.io és az AnswerThePublic mind lehetőséget nyújt arra, hogy megnézzük az emberek által keresett kérdéseket, valamint azok keresési volumenét.

Ez kiváló módja a helyi szándékú kulcsszavak megcélzásának.

Ha az adott iparág helyi, épületben működő, szolgáltatással kapcsolatos vállalkozás, például étterem, ügyvéd vagy ügyvédi rioda, próbálkozz „társalgási” hangvételű és fókuszú kulcsszó-variációkkal.

Meglepődve tapasztalhatod, hogy mekkora keresési volument érhetsz el, ha ilyen módon végzed a kulcsszókutatást.

A helyi keresés egyben mobilos keresés is

Tudjuk, hogy a helyi keresések jelentős része helyi eszközökön történik, és hogy a mobilbarát megjelenés a Google rangsorolási tényezője.

Mit jelentenek ezek a tények és a mobile-first index az te helyi SEO stratégiád számára?

A Google elvégezte a Map Pack listák optimalizálását a mobilon keresők számára. A Te dolgod, hogy megteremtsd ezt a felhasználóbarát, kényelmes élményt a weboldaladon – és a jó technikai SEO segítségével biztosítsd, hogy a Google is megértse ezt.

A helyi SEO-nak külön stratégiára van szüksége

De ez nem jelenti azt, hogy sokkal több időt kell rá fordítanod.

A következő fejezetben egy kilenc lépésből álló ellenőrző listát találsz, amely az új vagy továbbfejlesztett helyi SEO-stratégiádat vezérli.

Ezután beleássuk magunkat a különböző szempontokba, és találsz szakértői tippeket és eszközöket, hogy mindezt összehangold.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!