10 kép-SEO tipp, amit a felhasználóid is imádni fognak

Kép-SEO tipp

Kíváncsi vagy, hogy a SEO melyik területére kellene koncentrálnod 2023-ban? Hangalapú keresés, kiterjesztett valóság, mesterséges intelligencia – a verseny éles. De akármelyik lóra is fogadsz addig se felejtsd el, hogy az online keresés jelenleg fontos területeire is koncentráljunk.

Ezért szeretném felhozni a keresésnek azt az oldalát, amelyet túlságosan is jól ismer: a képeket.

Túl gyakran elhanyagolják őket, pedig a legtöbb weboldal nagymértékben támaszkodik rájuk.

A képekkel kapcsolatos SEO-problémák kijavítása könnyen megadhatja weboldaladnak azt a versenyképes SEO-előnyt, amelyre 2023-ban szüksége lesz.

Természetesen a SEO minden területe fontos. De lássuk be: a felhasználók észre sem veszik a kulcsszavakat és a backlinkeket.

Csak az érdekli őket, hogy mit tapasztalhatnak közvetlenül a tartalmaidon keresztül, és ebben a vizuális információknak nagy szerepük van.

Bármikor, amikor meg kell tanulni, meg kell találni vagy meg kell vásárolni valamit, a vizuális elemek ott lesznek a segítségedre. A képek biztosíthatják, hogy pontosan azt találja meg, amire szüksége van.

Mivel a képek olyan szorosan kapcsolódnak a felhasználói keresési szándékhoz és a felhasználói élményhez, nagyobb hatással vannak a rangsorolásodra, mint gondolnád.

A First Site Guide kutatása szerint a Google-keresések 62,6%-át képek teszik ki. És ezek száma egyre növekszik. Látod, hogy mennyit számítanak?

Ismerkedjünk meg azzal a művészettel, hogy képeidet kattintás csalogató felhasználói csapdákká alakítsd. (nem clickbaitről beszélek)

1. Használj egyedi és kontextusban lévő képeket, hogy több kattintást érj el

Képzeld magad a felhasználó helyébe.

Rákeresel valamire a Google-ban, rákattintasz a Képek fülre, és egy csomó képet látsz. Mindegyik ugyanúgy néz ki, vagy egyenesen azonos.

Melyikre kattintasz?

Nos, ha alig van köztük különbség, akkor teljesen véletlenszerűen választasz. Az azonos keresési eredmények közül az egyik weboldalnak szerencséje lesz, a többinek nem. Váltsunk vissza a webhely tulajdonosának szemszögére, és láthatjuk, hogy ez a helyzet nem éppen ideális ugye?

Hogyan tedd kiemelkedővé a képeidet?

Ha tehát azt szeretnéd, hogy az oldalad a felhasználó első választása legyen, a megoldás az, hogy olyan egyedi képeket készíts és használj, amelyek sehol máshol nem léteznek, – különösen, ha figyelembe veszed a képek legfontosabb szerepét: a látogatókat leadekké kovertálni.

Az indoklás: Egy olyan kép, amelyet nem te magad készítettél, valóban kielégítheti a célközönséged keresési szándékát?

A legjobb kép az, amelynek tartalma szorosan kapcsolódik a felhasználó keresési szándékához.

Egy receptes oldal például nagy hasznát veszi az olyan képeknek, amelyek utasításokat tartalmaznak. Próbáljon meg rákeresni a Google-ra, hogy „hogyan kell főzni egy tojást”, (angolul keresve látványosabb volt) és nézd meg a képkeresési eredményeket. Melyik képre kattintanál?

Valószínűleg az infografikára kattintanál, igaz? Én leglalábbis tuti, hogy arra.

Végül, de nem utolsósorban az egyedi képek és tartalmak megóvnak a szerzői jogok megsértésétől és a drága bírságoktól.

2. Hibás képek keresése és javítása

Mi a legrosszabb, ami egy képpel történhet? „A képet nem sikerült megjeleníteni”.

A hibás kép ikonja a legjobb felhasználói élményt is megkeseríti, még akkor is, ha nem volt semmi fontos megjeleníteni való.

Nyilvánvalóan még nagyobb a kár, ha valóban szükség van arra, hogy a felhasználók lássák a képet. Egy termékkép nélküli termékoldal katasztrófa minden webáruház számára.

3. Optimalizáld a képeidet, hogy felgyorsítsd webhelyed

A Google szereti a gyorsan betöltődő oldalakat, és az egyik legnagyobb probléma a képekkel kapcsolatban az, hogy hogyan befolyásolják a betöltési időt.

Mindig arra törekszünk, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a képek méretét az oldaladon, persze minőségromlás nélkül ha lehet.

Hogyan csökkentheted a képek méretét és gyorsíthatod fel webhelyedet?

Próbáld ki ezeket a lépéseket a képek optimalizálásához:

 • Mentsd el a képeket a legoptimálisabb formátumban. A JPEG általában a legjobb a nagyméretű fényképekhez. Az SVG-t a logók és ikonok számára kell fenntartani. A WEBP-vel óvatosan bánj: magas minőséget kínál alacsony fájlméret mellett (és jó alternatívája a nehézkes GIF-nek), de egyes böngészők nem támogatják. (WordPressnél Shortpixel+Shortpixel AI)
 • Kézzel állítsd be az optimális magasságot és szélességet. A képek soha ne legyenek sem túl kicsik, sem túl nagyok.
 • Használj tömörítést. A veszteségmentes tömörítés minőség barátabb, de a veszteséges tömörítés is jó, ha a kapott kép elég jól néz ki. (WordPressnél Shortpixel+Shortpixel AI)
 • Egyesítsd a képeket. De csak akkor, ha két vagy több kép van közvetlenül egymás mellett. Ebben az esetben jobb, ha egyetlen képbe olvasztod őket; kevesebb oldalelem kevesebb kérést jelent a szervernek, ami alacsonyabb betöltési időt eredményez.
 • Használj lazy loadingot. Ez megakadályozza az oldalelemek betöltését, amíg a felhasználó lefelé nem görget az oldalon és el nem éri a megfelelő pontot, így gyorsabban betöltődik az, ami éppen a képernyőn van. Google Chrome támogatja a loading=”lazy” attribútumot, amelyet a címkén belül helyezhet el. (WordPressnél Shortpixel+Shortpixel AI)

4. Legyenek a képek reszponzívak

Menjünk egy kicsit mélyebbre a képméretekkel kapcsolatban.

Ideális esetben (és reálisan) azt szeretnénk, ha képeink mindenféle eszközön jól láthatóak lennének. A képernyők azonban mindenféle méretben léteznek, a PC-k és a telefonok a legkézenfekvőbbek.

Hogyan érheted el tehát, hogy ugyanaz a kép mindenhol tökéletesen jelenjen meg?

A trükk az, hogy a képed reszponzív legyen. Azaz, hogy automatikusan méretezhetővé váljon, hogy bármilyen képernyőre illeszkedjen.

Hogyan lehet a képeket reszponzívvá tenni?

Szerncsére a WordPress automatikusan reszponzívvá teszi a képeket, de ha manuálisan kell megtenned, itt van néhány lehetőség:

 • Állítsa a CSS szélesség tulajdonságát 100%-ra, a magasságot pedig automatikusra. Így a kép felfelé és lefelé is méretezni fog.
 • Állítsd a max-width tulajdonságot 100%-ra. Ebben az esetben a kép soha nem fog az eredeti méreténél nagyobbra méreteződni.
 • Használd az attribútumot. Ez a kép különböző képernyőméretekhez eltérő változatát jeleníti meg. A bökkenő az, hogy ugyanannak a képnek különböző változatait kell elkészítened ahhoz, hogy ezt az attribútumot használhasd.

5. Optimalizáljuk a képneveket, Alt-szövegeket és egyebeket kulcsszavakkal

A „kulcsszavak” az első dolog, ami eszembe jut, amikor a „SEO” szót hallom. Egy egész lista van arról, hogy a kulcsszavak hogyan tehetik SEO-barátabbá a képeidet. Csak tudnod kell, hogy hol használd őket.

Hogyan lehet a képeket SEO-barátabbá tenni?

Próbáld ki, hogy kulcsszavakat adsz hozzá ehhez az öt helyhez:

 • Fájlnév. Kerüld az olyan általános neveket, mint image1, pic2 és így tovább. Ezek a nevek semmit sem mondanak a keresőmotoroknak.
 • Fájl elérési útvonal. A tartomány és az alkönyvtárak nevei további kontextust nyújthatnak, amelyet a keresőmotorok értelmezni tudnak. Ha például van egy online horgászfelszerelés-áruháza, akkor egy kép URL-címét így strukturálhatja: https://horgasz.hu/images/horgasz-bot/valamilyen-marka.png.
 • Körülvevő szöveg. Ezt látják a felhasználók, és ez egészíti ki legjobban a képeket. Már egy kis releváns szöveg a képed mellett (akár egy felirat) is elég ahhoz, hogy jobb eredményt érje el a képeddel.
 • Horgonyszöveg. Ha van olyan linked, amely közvetlenül egy képre vezet, egy leíró horgonyszöveg segít a keresőmotoroknak megérteni, hogy mi van ott.
 • ALT szöveg. Az egyik leggyakoribb SEO hiba, hogy elfelejtesz valamit a képeid ALT szövegébe írni, nemhogy egy-két kulcsszót tartalmazó leírást. Azt gondolhatod, hogy ez nem nagy ügy, de az üres ALT szövegek problémát jelentenek a képernyőolvasókra támaszkodó felhasználók számára. A Google pedig komolyan veszi a hozzáférhetőséget.

6. Helyi SEO-előnyökért (local SEO) címkézd fel a képeidet

Egy nagyon jó lokális SEO tipp minden üzletnek/vállakozásnak, a földrajzi metaadatok hozzáadása a képekhez több információt ad a keresőmotoroknak, amelyekkel dolgozhatnak.

Ha egy helyről készült képhez koordinátákat csatolnak, a keresőmotor meg tudja mondani, hogy pontosan hol van az a hely. És ha van egy felhasználó, akit érdekel az adott hely, akkor talán ez a kép releváns a keresési kérésükhöz.

Hogyan kell geotaggel ellátni a fényképeket?

A modern okostelefonok és fényképezőgépek általában rendelkeznek beépített geotagging funkcióval. Ha az Tiéd valamiért nem rendelkezik, akkor érdemes egy szoftvert vagy online szolgáltatást használni ehhez a feladathoz. A GeoImgr például ingyenes és felhasználóbarát.

7. Készítsünk egy Kép Oldaltérképet

A sitemapok a leggyorsabb módja annak, hogy a keresőmotorok felfedezzék oldalainkat. De egy külön oldaltérkép csak a képek számára?

Elsőre talán túlzásnak hangzik, de a Google valóban ajánlja. Íme egy idézet a Google blogjából:

A képi webhelytérképek tartalmazhatnak más tartományokból származó URL-címeket, ellentétben a hagyományos webhelytérképekkel, amelyek tartományok közötti korlátozásokat írnak elő.

Tehát még csak nem is kell a saját domaineden hosztolnod egy képet, és akkor is működni fog neked. Álomszerűen hangzik, igaz?

Hogyan készítsünk kép oldaltérképet?

Van azonban egy bökkenő: a weboldalakon általában rengeteg kép található.

A saját oldaltérkép készítése egy érvényes lehetőség (és a Google példát is ad erre), de a több száz vagy ezer kép URL-jének kézi bevitele örökké tartana. És sajnos nagyon kevés olyan ingyenes automatizált szolgáltatás van, amely ezt megteszi helyetted.

Természetesen írhatsz egy szkriptet a kép-URL-ek lekérdezésére és a webhelytérképbe való beillesztésére – ha egy informatikai isten vagy. A szánalmas halandóknak (mint én is vagyok) a Screaming Frog SEO Spider-t tudom ajánlani, amelyhez XML Sitemap generátor is tartozik. Ingyenes verziója legfeljebb 500 URL-t tartalmazó képi sitemapot tud létrehozni.

8. Használd a képek gyorsítótárazást a webhelyed felgyorsításához

Tanítsd meg az embert halászni, és egy életre megeteted. Tanítsd meg a böngészőt a képek gyorsítótárba helyezésére, és addig őrzi meg őket, amíg szükséges.

Oké, nem kell megtanítanod a böngészőket semmire, de érted a lényeget.

Ha egy képet egyszer elmentett a gyorsítótárba, a böngésző onnan fogja előhívni ahelyett, hogy a következő látogatáskor újra betöltené a webhelyet. Ez egy igazi időmegtakarítás.

Erre a problémára wordpressnél több bővítmény is a rendelkezésedre áll amelyek mindezt automatikusan megcsinálják helyetted pld, WP rocket, Nitropack.

9. Jelöld meg a képeket strukturált adatokkal, hogy a Google jobban megértse a tartalmat

A strukturált adatok megmondják a keresőmotoroknak, hogy „mi-micsoda” az oldalon oldal.

Minden weboldal profitálhat belőle, de különösen a webáruházak számára igazi istenáldás. Nem csak a hagyományos keresési eredmények válhatnak rich snippetekké; a képi keresési eredmények is kaphatnak extra bőséget!

A Google Images támogatja a Termék és a Recept típusú strukturált adatokat. Használd őket jól.

Hogyan jelölheted meg képeidet a Schemával?

Az oldalak strukturált adatkódjának létrehozásához fontold meg a Google Structured Data Markup Helper eszközének használatát. Ez ingyenes, de a domainedhez kapcsolódó Google Search Console fiókra van szükség.

Ez a következőképpen működik:

 • Válaszd ki az adattípust, és illeszd be a megjelölni kívánt oldal URL-címét. Nyomja meg a Címkézés indítása gombot.
 • Az eszköz megjeleníti az oldalt. Jelöld ki azt az elemet, amelyet meg szeretnél jelölni. A megjelenő menüben válaszd ki a megfelelő címkét. Ha például egy képre kattintasz, válassza a Képet, ha pedig egy termék árát emeled ki, válassza az Ajánlat->Ár. lehetőséget. Ha mindent megjelöltél, amit akartál, nyomja meg a HTML létrehozása gombot a kód létrehozásához.
 • A Markup Helper tesztelni és validálni is tudja a kódot. Ha alternatívát szeretne, ott van a Rich Results Test (szintén ingyenes eszköz).

Könnyebb, mint gondoltad, igaz? Az egyetlen hátránya, hogy a hatás nem lesz azonnali; akár három hétig is eltarthat, bár ez tulajodnképpen minden SEO-val kapcsolatos dologra igaz.

10. Tedd a képeidet megoszthatóvá

A közösségi média révén extra reklámot szerezhetsz. Minél több megosztást kapnak az oldalaid, annál fontosabbnak és relevánsabbnak tűnnek a keresőmotorok számára.

Hogyan teheted megoszthatóvá képeidet a közösségi médiában?

Először is: a felhasználók nagyobb valószínűséggel osztanak meg egy egyedi képet. Ha őszinte erőfeszítéseket teszel a saját képi anyagod elkészítésére, az már jó kezdet.

Most pedig jöjjön a technikai rész.

Általában a képek megosztásának engedélyezése nem igényel kemény munkát. A WordPress már most is megosztásra alkalmassá teszi a hero image-eket. Csak másold ki és illeszd be az oldal URL-címét, amikor elkészíted a közösségi média posztodat.

A WordPress ezt a trükköt úgy hajtja végre, hogy OpenGraph címkéket illeszt be az oldalak metaadataiba.

Ha a webhelyed nem generálja őket automatikusan, akkor érdemes magadnak beillesztened őket az oldalak metaadataiba.

Sokkal egyszerűbb azonban, ha telepítesz egy olyan bővítményt, mint a Share This Image. Ezután a felhasználók néhány kattintással megoszthatják webhelyed képeit a közösségi médiában.

Összefoglalva

A Google folyamatosan kísérletezik a mesterséges intelligenciával és újfajta keresési módokat fejleszt, de a képek valószínűleg nem tűnnek el. Véelméynem szerint aközeljövőben a képkeresés még fejlettebbé válik, ami azt jelenti, hogy új képi SEO technikák is lesznek.

De a meglévő alapok valószínűleg nem fognak túl sokat változni.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!