A Divi 5.0 nagyobb kompatibilitást kínál a Gutenberggel

divi

A Divi, az Elegant Themes által készített népszerű kereskedelmi WordPress téma és oldalépítő, bejelentette, hogy az 5.0 verzióban jelentős változások jönnek, amelyek a Divi alapvető technológiáinak teljes átírását jelentik. A frissítés, amely várhatóan jövőre jelenik meg béta verzióban, a teljesítményre, a stabilitásra, a skálázhatóságra és a bővíthetőségre összpontosít, de új funkciókat nem vezet be.

„Újraalkotjuk a Divi backend keretrendszerét, megváltoztatjuk a Divi tárolási formátumát és javítjuk a renderelési mechanizmusát” – mondta Nick Roach, az Elegant Themes vezérigazgatója. „A Divi új verziója sokkal gyorsabban képes lesz feldolgozni a dizájnbeállításokat”.

Az 5.0-ban érkező egyik legjelentősebb változás, hogy a Divi eltávolodik a shortcode-októl.

„Ez a változás összhangba hozza a Divi-t a WordPress jövőjével, amely új irányba fejlődik” – mondta Roach.

A Divi egy új JSON formátumra fog áttérni, amely hasonló ahhoz, ahogyan a Gutenberg tárolja az adatokat. A régi shortcode-ok továbbra is működni fognak, és egy ideig a Divi szükség szerint lazy load-olni fog a régi keretrendszerben.

A Divi egy új JSON formátumra fog áttérni, amely hasonló ahhoz, ahogyan a Gutenberg tárolja az adatokat. A régi shortcode-ok továbbra is működni fognak, és egy ideig a Divi szükség szerint lazy load-olni fog a régi keretrendszerben.

„Ha a Divi shortcode-okat a posztok tartalmán kívül használod, akkor erősen ajánlott lesz ezeket a shortcode-okat az új json-alapú elemeinkre cserélni” – mondta Roach. „Ellenkező esetben teljesítménycsökkenést fogsz elszenvedni.”

Az 5.0-s frissítés részeként a Divi fejlesztői tervezik, hogy a shortcode-októl való migráció végrehajtásához egy gombot is beépítenek, amely automatikusan átállítja a posztokat az új rendszer használatára.

A Divi 5.0 egy új Builder API-t is bevezet majd, amely Roach szerint „a Divi/Gutenberg keresztkompatibilitás lehetőségei is megnyílhatnak”: „Divi/Gutenberg keresztkompatibilitás”.

„A WordPress blokkok létrehozásában jártas fejlesztők sok hasonlóságot találnak majd a Divi 5.0 modul API-jában. A WordPress blokkok könnyebben adaptálhatók lesznek a Divihez. A Divi új verzióját úgy építjük, hogy a WordPress-szel összhangban működjön.”

A közelgő frissítés hírét jól fogadták a Divi felhasználók, akik további kérdéseket és aggályokat tettek fel a hozzászólásokban. Néhány felhasználó szkeptikus volt az új irányvonallal kapcsolatban, de hajlandóak voltak megnézni, hogyan alakul.

Peter R, egy jelenlegi felhasználó, aki elmondta, hogy értékeli a Divi „szebb és simább UX-jét”, de szerinte a Divi lemaradni látszik attól, amit a blokkszerkesztő kínál a dinamikus adatokkal rendelkező oldalak építéséhez:

Különösen azért, mert ahogy látom a bevezetéskor nem lesznek benne azok a funkciók amiket keresekek, ami aztán majd talán egyszer bekerül, ha egyáltalán elérhetőek lesznek. Nagyon reméltem, hogy a Divi 5.0 jobban elmozdul a Gutenberg blokképítő felé (a back-end adattároláson stb. kívül).

Úgy tűnik, hogy most egy igazi versenyfutás zajlik a blokképítőkkel. Sokan olyan funkciókat adnak hozzá, amelyekkel a Divi most egyszerűen nem tud versenyezni, és valószínűleg évekbe fog telni, hogy megfeleljen, ha egyáltalán sikerül neki. Sokkal rugalmasabb elrendezések, jobb funkciók a dinamikus adatok megjelenítéséhez vagy az adatok gyűjtéséhez és tárolásához, valamint a különböző fejlesztők blokkjainak kombinálásának képessége.

A BuiltWith szerint jelenleg több mint 2 425 411 élő weboldal használja a Divi-t, és további 1 486 812 weboldal használta a terméket korábban. A közel 10 éves indulása óta évről évre növekedett a felhasználók száma, de úgy tűnik, hogy 2020-tól kezdődően megtorpant.

A WordPress fejlődésének követése fontos lesz az oldalépítő további sikere szempontjából, és úgy tűnik, hogy az Elegant Themes a tervezett frissítéssel próbálja követni ezt.

„A blokk alapú témák frontján a Divi 5.0 részeként mi is átállunk a blokk alapú témákra, és mivel a Divi 5.0 valójában belsőleg ugyanazokból a „csomagokból” épül fel, amelyekből maga a Gutenberg is áll, a Divi 5.0-ba már a magból kiindulva sok kompatibilitás van beépítve” – mondta Josh Ronk, az Elegant Themes fejlesztője.

„Szorgalmasan dolgozunk azon, hogy a Divi 5.0-t a maximális Gutenberg blokk-kompatibilitás felé toljuk, a cél az, hogy a Divi által épített oldalain belül is használhatnád a Gutenberg blokkokat, majd az összes szeretett Divi dizájnopciót alkalmazhatnád az egyébként sima Gutenberg blokkokra, amelyeket telepítettél. Ez azt jelenti, hogy nem kell választanod a Divi és a Gutenberg között, hanem inkább a Divi ÉS a Gutenberg áll rendelkezésedre.”

A Divi fejlesztői azt tervezik, hogy a jelenlegi Divi API-val épített régi Divi modulok visszafelé kompatibilisek lesznek, a frontendben működnek, de a Visual Builderben korlátozottabb kapacitással. Arra fogják ösztönözni a fejlesztőket, hogy térjenek át az új API-ra, hogy kihasználhassák a teljesítmény előnyöket.

A Divi 5.0 nem vezet be új funkciókat vagy változtatásokat a Divi dizájnjában, de az alapul szolgáló architektúra közelebb kerül a Gutenberg-kompatibilitáshoz.

„A Divi 5.0 Reactot fog használni, és több natív Gutenberg-csomagot fog kihasználni” – mondta Roach. „Egy bizonyos ponton reméljük, hogy a Divi és a Gutenberg harmóniában fog működni. Nem akarunk harcolni a WordPress iránya ellen”.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!