cPanel átverés

cpanel átverés

Nemrégiben kaptam egy levelet a cPanel „Lemezkvóta” miatt,  kicsit értetlenül álltam a dolog előtt mert az a tárhely ami elérte a lemezkvóta 97%-át elvileg korlátlan hellyel rendelkezett. Az email amit kaptam teljesen hivatalosnak tűnt, és korábban már kaptam hasonló levelet azzal különbséggel, hogy az a tárhely másik szolgáltatónál volt és valóban ez volt a gond.

Miután megnéztem a feladót gyorsan rájöttem, hogy ez egy átverés méghozzá nem  a gagyi fajtából, szinte minden tökéletesen ki van találva.

Az e-mailek általában figyelmeztetést tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy a tárhelyszolgáltatás elérte a korlátot, és kérik, hogy kattints egy linkre. Ne kattints semmilyen linkre, én megtettem helyetted!

A linkek egy adathalász oldalra mutatnak, ami teljesen úgy néz ki mint a cPanel bejelentkezési felülete, logóval színekkel mindennel együtt, mondjuk legyünk őszinték nincs túlbonyolítva, könnyű lekoppintani, nem volt nehéz dolguk. Az egyetlen dolog ami nem stimmel az webhely címe (URL-je).

Az átverés ugye úgy folytatódna, (ezt a részt már kihagytam J), hogy bejelentkezel, ekkor rögzítik a az adataidat és átirányítanak a tényleges bejelentkezési oldalra és úgy tűnik, hogy semmi különös nem történt,  persze ekkora már megvan minden adatot.

Erősen javaslom mindenkinek, hogy hagyja figyelmen kívül az ilyen e-maileket, törölje az üzenetet, NE kattintson semmilyen linkre, és NE válaszoljon rá.

A cPanel valódi e-mailje tartalmazza a cPanel felhasználónevét, az aktuális használat részletei megegyeznek (vagy nagyon közel állnak) a cPanel vezérlőpultján feltüntetett számokhoz, az eredeti e-mail soha nem fogja kérni, hogy „töltse ki a fizetést és / vagy frissítse a szolgáltatást díjat / ingyenesen vagy díj ellenében. Ráadásul a pénzügyi tranzakciók soha nem a cPanelen keresztül történnek.

Ha tévesen mégis rákattintottál egy linkre és / vagy megadtad a bejelentkezési adatait, azonnal tegyél lépéseket a tárhely fiók biztonságossá tételére, hogy megakadályozni annak feltörését / veszélyeztetését. Azonnal változtasd meg jelszavad, és lehetőleg jelezd a tárhelyszolgáltató felé is.

Mire figyelj a cPanel átverésnél?

Több cPaneles kamu e-mail kering, amelyek úgy néznek ki, mint a valódi cPanel értesítések

  • Ne kattitns semmilyen mellékletre linkre
  • Soha ne válaszolj spam / átverés e-mailekre
  • Ellenőrizd a küldőt
  • Ellenőrizd a webhely címét (URL-je).
  • Használjon nagyon erős jelszavakat, és soha ne használjuk ugyanazt a jelszót több webhelyhez
  • Tartsd naprakészen számítógéped operációs rendszerét, e-mail alkalmazását és webböngésző szoftverét

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!