A WordPress új teljesítmény növelő bővítményt ad ki Performance Lab néven

performance lab

A WordPress bejelentette a Performance Lab plugin nevű bővítmény kiadását. A WordPress teljesítménycsapata fejlesztette ki, amelynek célja, hogy segítse a WordPress webhelyek felgyorsítását. A beépülő modul lehetőséget ad a kiadóknak arra, hogy új fejlesztéseket alkalmazzanak, mielőtt azok belekerülnének a WordPress magjába.

A WordPress fejlesztőiből álló WordPress Performance Team azért fejlesztette ki a bővítményt, hogy visszajelzést kapjanak a WordPress jövőbeli verziójába való beépítésre kifejlesztett új funkciókról.

WordPress Performance Team

A WordPress Performance Team 2021 novemberében jött létre azzal a céllal, hogy összehangolja a WordPressen belüli teljesítményjavításokat. A csapat WordPress fejlesztőkből áll, a csapat néhány tagja a Google és a Yoast fejlesztője.

A kezdeti találkozók során összeállítottak egy listát azokról a teljesítmény projektekről, amelyeken dolgozni kell és ez a bővítmény, az úgynevezett Performance Lab Plugin lett az egyik eredménye.

Performance Lab Plugin

A Performance Lab hozzáférést biztosít a WordPress olyan fejlesztéseihez melyek célja hogy segítsenek az oldalak felgyorsításában, valamint olyan problémák diagnosztizálásában amelyek esetleg lassítják webhelyeiket.

Maga a bővítmény moduláris kialakítású, így mindenki kiválaszthatja, hogy mely fejlesztéseket kívánják használni, mindezt egyetlen bővítményből.

A végső cél, hogy ez végül majd a WordPress jövőbeli részévé váljon.

Jelenleg a cél az, hogy visszajelzéseket kaphassanak az esetlegesen felmerülő problémákról.

Performance Lab Plugin Modulok

Az új Performance Lab beépülő modul négy modulból áll.

A négy beépülő modul a következő:

WebP-feltöltések
Az újonnan feltöltött JPEG fájlokat gyorsabb WebP formátumba konvertálja. A funkcionalitás a WebP szerver támogatásától függ.

WebP támogatás
Ez egy webhely állapot modul, amely ellenőrzi, hogy a kiszolgáló támogatja-e a WebP-t, és figyelmeztetést jelenít meg, ha a WebP nem támogatott.

Állandó objektum-gyorsítótár állapotának ellenőrzése
Egy webhely állapotellenőrző modulja, amely objektum-gyorsítótár használatát javasolhatja. Az objektum-gyorsítótárazás egy módja annak, hogy felgyorsíthasd a webhelyed válaszadási idejét, segít csökkenteni az adatbázis terhelését, és felgyorsítja a webhelyet a webhely látogatói számára.

Sorban lévő eszközök ellenőrzése (kísérleti)
Ellenőrzi a kezdőlapon sorba állított CSS- és JavaScript-fájlokat. Ez segít azonosítani a szükségtelen CSS- és JavaScrip-fájlokat, amelyek lelassíthatják a webhelyet.

A sorba helyezett eszközök modul kísérleti jellegű?

A sorba helyezett eszközök ellenőrzése modul kísérleti címkével van ellátva. A fejlesztők úgy döntöttek, hogy kísérleti címkével látják el, mert magát a modult továbbfejlesztik.

Az egyik fejlesztő az alábbi kommentet fűzte hozzá a githubon:

„Tisztázzuk, hogy nem a modullal van probléma, de egyszerűen a jelenlegi állapotában még nem tűnik olyan jónak, ezért „kísérleti”-ként jelöljük meg ennél az első kiadásnál – mivel az idő múlásával több finomítást tapasztalunk, jelölje meg nem kísérletiként.”

https://github.com/WordPress/performance/pull/205#issuecomment-1058224180

„Egyáltalán nem azt jelenti, hogy ha aktiválod akkor “elszáll” az oldlalad de a többi modulhoz képest még mindig a fejlesztés korábbi szakaszában van.

https://github.com/WordPress/performance/pull/205#issuecomment-1059488955

Érdemes letölteni a plugint?

A plugin letöltési oldala azt írja, hogy a beépülő modult tesztelték, és megfelelőnek kell lennie egy élő webhelyen történő használatra.

A modulok közül három nem kísérleti címkével van ellátva, és mindegyik stabilnak tekinthető, valószínűleg nem töri meg a webhelyeket, a beépülő modul fő célja, hogy lehetőséget biztosítson az oldalak tulajdonosainak a kipróbálásra és visszajelzést adjanak a modulokról, mielőtt még közvetlenül integrálnák őket a WordPress magjába.

Én azt javaslom azért, hogy senki ne próbálkozzon elő oldalon egyenlőre, de egy átmeneti webhelyen (vagy staging oldalon) édemes próbálgatni és tesztelni.

Egy másik bevált módszer az, hogy a bővítmény telepítése előtt biztonsági másolatot készítesz a webhelyről. A biztonsági mentés megkönnyíti a webhely eredeti verziójának visszaállítását, ha esetleg mégis történik valami ütközés valemelyik bővítménnyel vagy témával.

A beépülő modul egyértelmű előnyökkel jár, amelyek felgyorsíthatják webhelyedet, de mint már említettem a jelenlegi állapot egy béta verzió ami inkább a tesztelésről szól, hosszútávon pedig kétség kívül a wordpress részévé fog válni.

Performance Lab bővítmény oldal, visszajelzét pedig GitHub-on küldhetsz a WordPressnek a bővítménnyel kapcsolatban.

Forrás:

Hivatalos WordPress közlemény.
Performance Lab letöltése
Performance Lab 1.0.0-beta.1 Github oldal

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!