Google nyugdíjazza az Universal Analyticset 2023-ban

analytics

A Google arra készül, hogy 2023 közepén leállítja az Universal Analyticset, amely a GA4 előtt a Google Analytics szabványos verziója volt.

Egészen pontosan – 2023. július 1. az a dátum, amikor az Universal Analytics már nem fog új adatokat feldolgozni.

Az Universal Analytics tulajdonságok még három hónapig, 2023. október 1-ig érhetőek majd el..

A fenti időpontok után a Google Analytics 4 lesz az új megoldás a webhelyek aktivitásának nyomon követésére.

Miért?

A Google azért lép ki az Universal Analyticsből, mert az nem képes platformok közötti betekintést nyújtani. Míg a GA4 ezzel szemben képes a webhelyeken és alkalmazásokon átívelő adatok mérésére.

A Google Universal Analytics elavult

A Google szerint az Universal Analytics modellje elavulttá vált:

„Az Universal Analytics az online mérés egy olyan generációjára épült, amely az asztali webhez, a független munkamenetekhez és a cookie-kból könnyebben megfigyelhető adatokhoz kötődött. Ez a mérési módszertan gyorsan elavulttá válik”.

Azzal, hogy a Google Analytics 4 nem támaszkodik kizárólag a cookie-kra, és eseményalapú adatmodellt használ, több platformon is működhet. Ezáltal a megoldás jövőbiztosabbá válik.

Emellett a GA4 állítólag nagyobb mértékű adatvédelmet nyújt, ami egyre fontosabb a webes felhasználók számára:

„Segít a vállalkozásoknak megfelelni a változó igényeknek és felhasználói elvárásoknak, az adatgyűjtés és -felhasználás átfogóbb és részletesebb ellenőrzésével. Fontos, hogy a Google Analytics 4 többé nem tárolja az IP-címeket. Ezekre a megoldásokra és ellenőrzésekre különösen nagy szükség van a mai nemzetközi adatvédelmi környezetben, ahol a felhasználók egyre inkább elvárják az adatvédelem fokozottabb biztosítását és az adataik feletti ellenőrzést.”

A Google Analytics 4 az új szabvány

értékesítés vagy az alkalmazások telepítésének ösztönzését, a leadek generálását, valamint az online és offline ügyfélkapcsolatok összekapcsolását.

Íme néhány a GA4 által kínált előnyök közül:

  • Mélyebb betekintés: Teljes képet kaphatunk az ügyfél életciklusáról egy olyan mérési modellel, amely nem platformok szerint töredezett vagy független munkamenetekbe rendezett.
  • Adatvezérelt attribúció: Nem csak az utolsó kattintáshoz rendel hozzá attribúciós kreditet, így segít megérteni, hogy a különböző marketingtevékenységek együttesen hogyan befolyásolják a konverziókat.
  • Több értékes adat: A gépi tanulás előrejelző betekintést nyújt a felhasználói viselkedésről és a konverziókról, új közönségeket hoz létre a vásárlásra vagy elvándorlásra hajlamos felhasználókból, és automatikusan felszínre hozza a kritikus pontokat.
  • Több használható adat: A más Google-termékekkel, például a Google Ads-szal való kibővített integrációk a GA4 kombinált webes és alkalmazás adatain keresztül működnek, így az Analytics adatai könnyen felhasználhatók a hirdetési kampányok optimalizálásához.
  • Vállalkozások számára készült: Az Analytics 360 új al- és roll-up tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a Google Analytics 4 tulajdonságainak struktúráját az adatkezelési igényeknek megfelelően testre szabja.

Mikor?

Jelöld be a következő dátumokat a naptáradban:

  1. július 1: Az összes standard Universal Analytics-tulajdonság leállítja az új találatok feldolgozását.
  1. október 1: Az összes 360 Universal Analytics tulajdonság leállítja az új találatok feldolgozását. A korábban feldolgozott adatok az Universal Analyticsben a fenti dátumokat követően még legalább hat hónapig elérhetőek maradnak.

Forrás: Google

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!