Google Helpful Content Frissítés: a SEO az emberekről szól, nem a botokról

google helpful content update

Augusztusban a Google új irányelveket kezdett kiadni az alkotók és a webhely tulajdonosok számára. A hasznos tartalom frissítés (Helpful Content Update (HCU))célja, hogy az alkotók több erőfeszítést tegyenek a jó tartalom létrehozásának érdekében. Ezek az új gyakorlatok arra irányulnak, hogy a felhasználók eredeti és valóban hasznos tartalmakat kapjanak.

Spoiler: Ha eddig is helyesen csináltad, akkor nincs jelentős változás. Maradjon így!

A frissítést az olyan előzetes algoritmus-frissítésekhez hasonlítják, mint a Panda és a Pingvin, amelyek miatt a SEO-szakértők változtattak stratégiáik kialakításán.

Bár elméletben elég szépnek tűnik, mit változtat valójában a gyakorlatban a marketingesek és a SEO szakemberek számára? Alapvetően, ahogy a Google mondta, a tartalomkészítőknek elsősorban az emberekre kell koncentrálniuk, és nem szabad a keresőmotorok számára tartalmat készíteniük. Nézzük is meg, hogy pontosan mit értenek ez alatt!

Mit ért a Google a „people first” kifejezés alatt?

Ezekkel az irányelvekkel a Google az emberek által az emberek számára írt tartalmakat helyezi előtérbe, ahelyett, hogy csak a keresőmotorok számára publikálna. Az emberközpontú tartalom lényege a kérdések megválaszolása és az olvasó kielégítése.

A hasznos tartalom frissítése elkerüli az olyan, nem eredeti darabokat is, amelyek csak összefoglalják a más alkotók által elmondottakat anélkül, hogy valóban értéket vagy valami újat adnának hozzá.

Néhány SEO-szakértőnek ismerős lehet ez a stratégia: a tartalomkészítő meghatároz egy kulcsszót, amellyel a keresési pozíciók élére szeretne kerülni. Ezután fogják az első három helyezett oldal tartalmát, és egyfajta átírásként „összekeverik” az összeset egy nem eredeti szövegben, amelynek célja csupán az, hogy felkeltse a Google algoritmusának figyelmét – gyakran semmilyen hozzáadott értéket nem adva az olvasónak.

Ez az egyik olyan stratégia, amelyet a Google el akar kerülni, hogy jó tartalmat kínáljon a keresőknek.

Tehát, hogy jobb tartalmat hozhass létre az olvasóid számára, és átértékelhesd a tartalmaidat, a Google javasolja, hogy tedd fela a következő kérdéseket magdanak:

  • Van-e olyan meglévő vagy célközönsége a vállalkozásodnak vagy webhelyednek, amely hasznosnak találná a tartalmat, ha az közvetlenül tőled származna?
  • A tartalmad egyértelműen első kézből származó szakértelemről és mélyreható ismeretekről tanúskodik (például olyan szakértelemről, amely egy termék vagy szolgáltatás tényleges használatából vagy egy hely meglátogatásából származik)?
  • Van az oldalának elsődleges célja vagy fókusza?
  • Miután valaki elolvasta a tartalmadat, úgy érzi majd, hogy eleget tanult egy témáról ahhoz, hogy segítsen a célja elérésében?
  • A tartalmat olvasva úgy fog távozni valaki, hogy úgy érzi, kielégítő élményben volt része?
  • Szem előtt tartod az alapvető frissítésekre és termékértékelésekre vonatkozó útmutatásainkat?

Hasonlóképpen nem ez az első alkalom, hogy a Google a tartalomra összpontosító frissítést adott ki. Ha megnézzük a Google algoritmusok történetét, találunk néhány fontos példát, mint a Panda és a Pingvin.

Forrás: Yoast

Elméletileg minden weboldalnak a felhasználók számára kellene készülnie. Aki tehát már a hasznos tartalom frissítése előtt is ezt tartotta szem előtt, az jó helyen jár.

A Google értékeli az összes tartalmadat

Egy régi SEO-gyakorlat a nagy mennyiségű tartalom közzététele volt a fentebb ismertetett tartalom újraírásának taktikájával, és csak néhány tartalomra próbáltak rangsorolni. Ha még mindig erre támaszkodsz, akkor problémáid lesznek.

Ebben az új frissítésben a Google nem csak minden egyes bejegyzést fog elemezni, hogy minden egyes tartalmat külön-külön rangsoroljon. Az összes tartalmadat egészében fogja elemezni, hogy az összes domainedhez kapcsolódó „jelet” adjon, amely megmondja, hogy a tartalmaid összességében minőségiek-e vagy sem.

Ha a tartalmaid többsége alacsony minőségű, és csak a keresőmotorok eszközeinek készült, akkor nagy a valószínűsége, hogy elveszítesz néhány értékes pozíciót a SERP-ben, még akkor is, ha egyes részek jó minőségűnek tekinthetők.

Hogyan lehet ezeket visszaszerezni? Ki kell takarítanod az összes ilyen alacsony minőségű tartalmat az oldaladról, és várnod kell néhány hónapot, amíg a Google megérti, hogy a domained taktikát váltott – ez a Google hasznos tartalomfrissítésének másik jellemzője: mostantól folyamatosan, valós időben fog elemzést végezni a tartalom minőségének meghatározására, nem csak a frissítés indulásakor.

Hogyan tervezd meg a tartalmaidat mostantól?

Térjünk rá a gyakrolati részre. Van néhány tippem, amelyekkel javíthatod a tartalmaid minőségét, mindig a felhasználót tartva szem előtt.

Vissza az „alapokhoz”

Minden marketing stratégiának szüksége van a célcsoport mélyreható elemzésére. Ez az, ami soha nem fog változni. A személyiségekről való kutatás a munkafolyamatunkban gyakori feladat. Próbáld megérteni, hogy a tartalmaid valóban megfelelnek-e most a célközösnésgednek.

Kerüld a mesterséges intelligenciára való túlzott támaszkodást

A mesterséges intelligencia segítségével történő tartalomgenerálás egy vadonatúj gyakorlat, amellyel kevesebb idő alatt nagy mennyiségű anyagot lehet közzétenni. Azonban újra kell értékelned, hogy egy mesterséges intelligencia képes-e megírni a tartalmat helyetted. Ha valóban hasznosak a tartalom optimalizálásához, az emberi szerkesztés a kulcsfontosságú a különbség szempontjából.

Amikor tartalmat készítesz, próbálj meg más eszközökre is támaszkodni, például a tényleges adatokra, a versenytársaidra vagy a közösségi jelekre. Használhat olyan eszközöket is, mint például az AHREFS vagy SEMRUSH, amelyek megmutatják a leggyakoribb lekérdezéseket és igényeket bármely témával kapcsolatban.

Olyan értéket adj hozzá, amit csak te tudsz

Mint már említettem, a Google előnyben részesíti azokat a tartalmakat, amelyek egyértelműen első kézből származnak, és amelyek az szerző mély ismeretéről árulkodnak.

Nem csak a Google, az olvasóid is ezt helyezik előtérbe, amikor az emberek az oldaladra vagy a blogodra jönnek, tudni akarják, hogy te (vagy a márkád) mit tudsz mondani egy adott témáról.

Túl sok információ van ugyanarról a témáról az interneten. Hogyan fog a weboldalad kitűnni a többi közül?

Tegyél bele valós példákat, eseteket, adatokat, tanulmányokat, a véleményedet és a szaktudásodat.

Ne tegyél közzé tömeges, általános tartalmat

Koncentrálj a jobb tartalom közzétételére, amely az olvasót elégedettséggel tölti el. Persze ennek elkészítése időt vesz igénybe, és tervezést igényel.

Mielőtt megkeresnéd azokat a kulcsszavas pozíciókat, amelyeket szeretnél elérni a SERP-ben, kérdezd meg magadtól: hogyan tudok értéket hozzáadni ehhez a témához? Ez minden bizonnyal segít elkerülni a kísértést, hogy nagy mennyiségű, alacsony minőségű, nem tervezett és általános tartalmat produkálj.

A Google azt üzeni nekünk: „Ne törődjetek velem; tegyetek eleget a felhasználók igényeinek.”

A Google azt üzeni nekünk: „Ne törődjetek velem; tegyetek eleget a felhasználók igényeinek.”

Minden alkalommal, amikor egy bejegyzést készítünk, ne felejtsük el, hogy egy másik ember is olvas minket. A hasznos tartalom frissítés célja, hogy megtanítson minket arra, hogy ne feledkezzünk meg fő célunkról: a közönségünk segítése a tartalmunkon keresztül.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!