Mi a különbség a GPT-3 és a GPT-4 között?

GPT-3 és a GPT-4

Miben különbözik a GPT-4 a GPT-3-tól? Íme egy gyors útmutató, hogy képbe kerüljünk.

Az elmúlt pár hónapban a ChatGPT nagyon népszerűvé vált. Ryan Reynoldsnak írt hirdetéseket, és az OpenAI elindította a prémium verzió béta verzióját a szakemberek számára.

Ez tökéletes alkalom arra, hogy újra belemerüljünk a témába, különösen, hogy az OpenAI bejelentette a GPT-4-et, a következő, 2023 végén esedékes továbbfejlesztést.

Egy kicsit vissza… mi is az a GPT-3?

A GPT a Generative Pre-Trained Transformer rövidítése, egy mélytanuló neurális hálózat, amely emberhez hasonló írott szöveget generál.

Ezt úgy éri el, hogy hatalmas mennyiségű adatot elemez, amely az emberi agyhoz hasonlóan fejleszti, és lehetővé teszi számára, hogy idővel tanuljon.

A GPT-3 lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy komplex kommunikációt kezeljenek, ahol olyan feladatokat tudnak ellátni, „mint a tesztek összegzése, gépi fordítás, osztályozás és kódgenerálás”.

Ez a ChatGPT-hez hasonló társalgási botokra is vonatkozik. A GPT-3 lehetővé teszi a ChatGPT számára, hogy emberhez hasonló módon válaszoljon a kérdésekre.

Érdekes. Mire használják még a GPT-t?

A nyilvánvaló alkalmazás a tartalomgenerálás. A GPT modellek bármilyen lekérdezés alapján képesek tartalmat generálni, emberhez hasonló nyelvhasználattal.

Összefoglalásra is kiválóan alkalmasak. A GPT modellek képesek nagy mennyiségű adatot elemezni, hogy összefoglalót készítsenek.

Mivel nagyszerűen tudnak kérdésekre válaszolni, jól illeszkednek az ügyfélszolgálati alkalmazásokba. Cseveghetnek a felhasználóval, hogy segítsenek megoldani a problémáját.

Mivel a modell társalgási jellegű, a GPT olyan virtuális asszisztensek működtetésére is használható, mint a Google Now vagy az Apple Siri. Még ahhoz is elég erős, hogy alkalmazásokat és plugin eszközöket hozzon létre szoftverekhez.

Hogyan fog a GPT-4 ezen javítani?

A GPT-4 hatalmas teljesítményugrást ígér a GPT-3-hoz képest, miközben kevesebb paramétert használ. Ez magában foglalja az emberi viselkedést és sebességmintákat utánzó szöveg generálásának javulását.

A GPT-4 sokoldalúbb és alkalmazkodóbb módon képes a nyelvi fordítás, a szövegösszefoglalás és más feladatok kezelésére. A rajta keresztül kiképzett szoftverek nagyobb pontossággal lesznek képesek következtetni a felhasználók szándékaira, még akkor is, ha az emberi hiba zavarja az utasításokat.

Nagyobb teljesítmény kisebb méretben

A GPT-4 számos fejlesztést tartalmaz majd, miközben valamivel nagyobb lesz, mint a GPT-3. A GPT-3 és a GPT-3.5, a modell jelenlegi iterációi helyébe a GPT-4 lép, amikor 2023 végén átveszi az irányítást.

A GPT-4 a legtöbb más modellel összehasonlítva csak kicsivel nagyobb, mint a GPT-3. A modell azt a tévhitet hivatott eloszlatni, hogy a nagyobb jobb, mivel inkább a gépi tanulási paraméterekre, mint a méretre támaszkodik. Bár még mindig nagyobb lesz, mint a legtöbb előző generációs neurális hálózat, a mérete nem lesz annyira fontos a teljesítménye szempontjából.

A legújabb nyelvi szoftvermegoldások némelyike hihetetlenül sűrű modelleket valósít meg, amelyek a GPT-3 méretének több mint háromszorosát is elérik. Ez azonban nem jelent nagyobb teljesítményt. Éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, hogy a kisebb modellek a digitális intelligencia képzésének leghatékonyabb módja. Számos vállalat tér át a kisebb rendszerek felé, és profitál a változásból. Nemcsak a teljesítményük javul, hanem csökkenthetik a számítási költségeiket, a szén-dioxid-kibocsátást és a belépési korlátokat is.

Forradalom az optimalizálásban

A GPT-4 a meglévő paraméterek javítására fog összpontosítani, nem pedig a méretének növelésére. Ennek oka, hogy a meglévő modellek bonyolult felépítésűek, ami a GPT-3-hoz képest legalább háromszorosára növeli a méretüket.

A GPT-4 racionalizálja a meglévő modelleket, és egy hatékony rendszerrel javítja a teljesítményt. Ennek dominóhatásként a számítási költségek csökkenése lesz a következménye.

Az OpenAI szerint a GPT-4 optimalizálni és javítani fogja a meglévő változókat és paramétereket, hogy hatékonyabbá tegye azokat. Végül is nem az adatok mérete számít, hanem a kontextusnak megfelelő adatok használata.

A GPT-4 a pontosságra és az áramvonalas teljesítményre fog támaszkodni. A megfelelő kezekben a GPT-4 felbecsülhetetlen értékű szöveggeneráló eszközzé válik.

Mit jelent ez a felhasználók és a vállalkozások számára?

Míg az átlagos internetfelhasználó nem sok változást vehet észre a GPT-4 bevezetése után, számos vállalkozás működését megváltoztatja. A GPT-4 hatalmas mennyiségű tartalmat képes elképesztő sebességgel létrehozni, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy zökkenőmentesen bővítsék és diverzifikálják működésüket.

A GPT-4-et használó vállalkozások a tartalom automatikus generálásának képességét nyerik el, ezzel időt és pénzt takarítanak meg, miközben növelik a elérésüket. Mivel a technológia bármilyen szöveggel képes dolgozni, a GTP-4 gyakorlati alkalmazásai korlátlanok.

Oké, de mi a helyzet a téves információkkal?

Kiváló kérdés. A jelenlegi modell hajlamos arra, hogy hihetőnek tűnő, de helytelen válaszokat adjon.

Az OpenAI az emberi visszajelzésekből történő megerősítő tanulás (Reinforcement Learning from Human Feedback, RLHF) nevű módszert használja a modellek betanítására.

Amikor egy mesterséges intelligencia cselekedetet hajt végre, azt kívánatosnak vagy büntetendőnek minősíti. A kívánatos választ jutalmazza, míg a nem kívánatosat bünteti.

A probléma ezzel a módszerrel az, hogy az emberekkel való felügyelt képzés néha félrevezetheti a modellt, „mivel az ideális válasz attól függ, hogy mit tud a modell, nem pedig attól, hogy mit tud az emberi demonstrátor”.

A modell érzékeny a megfogalmazásokra is, és hajlamos mérgező vagy elfogult tartalmakat generálni, ahogyan bármelyik ember is.

A GPT-4 továbbfejlesztett és racionalizált adatkészleteivel az OpenAI reméli, hogy ezek az esetek kisebbek lesznek, de teljesen kizárni nem lehet őket.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!