Chat GPT vagy Google Bard: Mi a különbség a Google Bard és a Chat GPT között?

google-bard-vagy-chat-gpt

Chat GPT vagy Google Bard AI: A Google nemrégiben jelentette be Bard nevű AI Chat szolgáltatását, amely közvetlen versenytársa az Open AI Chat GPT-jének. A Bard jelenleg tesztelési fázisban van, és a következő hetekben kerül bevezetésre a nagyközönség számára. Lássuk, mi a különbség a Google Bard és a Chat GPT között.

Chat GPT vagy Google Bard

A mesterséges intelligencia (AI) egyre fontosabb eszközzé vált a modern társadalomban, és egyre több szervezet építi be az AI-t a mindennapi működésébe. Az AI technológiákat olyan iparágakban használják, mint az egészségügy, a pénzügy, a kiskereskedelem és a közlekedés, hogy automatizálják a rutinfeladatokat, javítsák a döntéshozatalt és javítsák az ügyfélélményt. Az AI-alapú chatbotok például a vállalkozások körében népszerűvé váltak az ügyfelekkel való interakcióban, léteznek olyan nyelvi alapú modellek is, amelyek megváltoztatták az emberek munkamódszerét. Ilyen például az Open AI Chat GPT, egy nagy teljesítményű, nyelvi alapú modell, amely megjelenése óta forradalmasította a digitális világot.

A GPT-t többek között e-mailek írására, kódok fejlesztésére és feladatok elvégzésére használták. A Chat GPT etikus használatáról folyamatos vita folyik, konkrét következtetésre azonban még nem jutottak.

A mesterséges intelligencia növekvő használatáról szóló vita kellős közepén a keresőóriás Google bejelentette saját nyelvi alapú párbeszédre épülő mesterséges intelligenciáját, a Bardot. A Bard vélhetően a Chat GPT közvetlen versenytársa, és ebben a cikkben a Google Bard és az Open AI Chat GPT közötti különbségeket vizsgáljuk meg.

Mi az a Chat GPT?

A Chat GPT egy nagyszabású szöveg generáló modell, amelyet emberhez hasonló szövegek generálására képeztek ki. Finomhangolható különböző természetes nyelvi feldolgozási feladatokhoz, például kérdések megválaszolásához, fordításhoz és szöveg összegzéséhez. A GPT arról ismert, hogy képes koherens és a kontextus szempontjából releváns szöveget generálni, de hajlamos lehet elfogult vagy értelmetlen szöveg generálására is.

Mi a Google Bard?

A Google Bard a Google által kifejlesztett, a LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) által támogatott társalgási mesterséges intelligencia. A Bard nevű mesterséges intelligencia chatrobottal a Google célja, hogy egyesítse az emberi tudás mélységét a hatalmas nyelvi modellek erejével, szellemességével és találékonyságával. A Bard az interneten elérhető rengeteg adatot fogja felhasználni, hogy eredeti és pontos válaszokat adjon. A Bard jelenleg a tesztelési fázisban van, és a következő hetekben válik elérhetővé a nyilvánosság számára.

Chat GPT vagy Google Bard?

Bár mind a Bard, mind a Chat GPT nyelvi alapú társalgási AI-modellek, kialakításukban és rendeltetésszerű használatukban alapvető különbségek vannak.

  • A Bard az interneten már elérhető adatokból és forrásokból merít információkat. Míg a Chat GPT ismeretei a 2021-ig tartó eseményekre korlátozódnak, addig a Bard hozzáfér a legfrissebb adatokhoz, és több naprakész információval tud szolgálni.
  • A Bard amellett, hogy integrálódik a Google keresőmotorjába, számos adathoz hozzáférhet, ami előnyt jelent a Microsoft által támogatott Chat GPT-vel szemben.
  • Míg a Chat GPT hajlamos ténybeli hibákat és kitalációkat közölni, addig a Google Bard AI vélhetően pontosabb adatokat szolgáltat majd a felhasználóknak.
  • A Bard AI a Google hatalmas adatgyűjtésének köszönhetően előnyben van más AI platformokkal, például a Chat GPT-vel szemben az információk mélysége és köre tekintetében, amelyekhez hozzáférhet.
  • A Bard képes lesz a bonyolult témákat emészthető, csevegésre alkalmas darabokra bontani. A cél az, hogy az ismereteket szélesebb körben terjessze, méghozzá úgy, hogy azok érthetőek legyenek, és mindenkiben, így a gyerekekben is ösztönözzék a tanulást. Míg a Chat GPT a szöveges felkérésre válaszolva hoz létre tartalmat.

Végülis melyik a jobb?

A Bard AI még nem elérhető a nyilvánosság számára, azonban a benne rejlő lehetőségek óriásiak. Az elkövetkező jövőben az AI-k csatája várható, és még nem tudni, hogy melyik AI-modell kerül majd a csúcsra. Az AI alkalmazása már most elkezdte átalakítani az élet- és munkamódszerünket, a virtuális személyi asszisztensek és az intelligens otthoni eszközök egyre elterjedtebbé válnak. Ezen előrelépések ellenére az AI alkalmazása továbbra is ellentmondásos téma, mivel a munkahelyek kiszorulásával és etikai következményekkel kapcsolatos aggályok merülnek fel. Ezért fontos, hogy a szervezetek alaposan mérlegeljék az AI használatának előnyeit és kockázatait, és felelősségteljesen és átlátható módon vezessék be ezeket a technológiákat.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!