A Microsoft bejelentette a ChatGPT (Prometheus modell) integrációját a Bing és az Edge böngészőbe

A Microsoft bejelentette a ChatGPT (Prometheus modell) integrációját a Bing és az Edge böngészőbe

A tegnapi Google Bard-os hírre ma a Microsoft is bejelentette a Bing keresőmotorjának új verzióját, amelyet ugyanannak a mesterséges intelligencia technológiának a továbbfejlesztett változata hajt, amely a ChatGPT chatbotot is támogatja. A vállalat a terméket az Edge böngésző új, mesterséges intelligenciával feljavított funkcióival együtt dobja piacra, és azt ígéri, hogy a kettő együtt új élményt nyújt majd a böngészéshez és az online információkereséshez.

„Ez egy új nap a keresésben” – mondta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a termékeket bejelentő rendezvényen. Nadella azzal érvelt, hogy a webes keresés paradigmája évtizedek óta nem változott, de a mesterséges intelligencia a hagyományos módszereknél gördülékenyebben és gyorsabban képes információt szolgáltatni.

„A verseny ma kezdődik, és mi lépni fogunk, méghozzá gyorsan” – mondta Nadella. „A legfontosabb, hogy nagyon jól akarjuk érezni magunkat, amikor újra innoválunk a keresésben, mert itt az ideje”.

Az „új Bing” megjegyzéseket és betekintést nyújt majd a felhasználók internetes kereséseihez.
Kép: Microsoft

A demó során a vállalat bemutatta az „új Bing”-nek nevezett szolgáltatást, amely különböző konfigurációkban működik. Az egyikben a hagyományos keresési eredmények egymás mellett, mesterséges intelligencia megjegyzéseivel (fent), míg egy másik módban a felhasználók közvetlenül a Bing chatbotjával beszélgethetnek, kérdéseket tehetnek fel neki a ChatGPT-hez hasonló csevegőfelületen (lent).

A Microsoft számos példakeresést mutatott be: receptek, utazási tippek és Ikea-bútorvásárlás lekérdezése a Bingben. Az egyik demóban a Binget arra kérték, hogy „készítsen útitervet egy 5 napos mexikóvárosi utazás minden egyes napjára”. A kérdésre teljes egészében a chatbot válaszolt, amely a további információkat tartalmazó forrásokra mutató linkek mellett egy durva útvonaltervet is leírt.

A ChatGPT-vel ellentétben az új Bing képes híreket is lekérdezni a közelmúlt eseményeiről. A The Verge demójában a keresőmotor még a saját indulásával kapcsolatos kérdésekre is képes volt válaszolni, idézve a híroldalak által az elmúlt egy órában közzétett történeteket.

A Microsoft szerint ezeket a funkciókat a GPT 3.5 frissített változata, a ChatGPT-t is működtető AI OpenAI nyelvi modell hajtja. A Microsoft ezt „Prometheus modellnek” nevezi, és azt mondja, hogy ez a GPT 3.5-nél erősebb, és jobban képes naprakész információkkal és megjegyzésekkel ellátott válaszokkal válaszolni a keresési lekérdezésekre.

Az új Bing ma már „asztali korlátozott előnézetben” működik, de úgy tűnik, a felhasználók csak egy előre beállított lekérdezésből „kérdezhetnek”, és minden alkalommal ugyanazt az eredményt kapják. Van egy várólista is, amelyen fel lehet iratkozni a jövőbeni teljes hozzáféréshez.

Az új Bing mellett a Microsoft két új, mesterséges intelligenciával feljavított funkciót is bevezet az Edge böngészőjéhez: „chat” és „compose”. Ezek az Edge oldalsávjába lesznek beágyazva.

A „chat” lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy összefoglalják az éppen megtekintett weboldalt vagy dokumentumot, és kérdéseket tegyenek fel annak tartalmával kapcsolatban, míg a „compose” íróasszisztensként működik; segít a szöveg létrehozásában, az e-mailektől a közösségi médián keresztül a posztokig, néhány kiinduló utasítás alapján.

Az Edge új „chat” funkciója lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel egy AI chatbotnak az éppen megtekintett dokumentummal kapcsolatban. Kép: Microsoft
A „Compose” írási segítséget nyújt az Edge-ben. Kép: Microsoft

Az új Bing bejelentése a Microsoft és a rivális Google mesterséges intelligencia-tevékenységének közepette történt. Amióta a ChatGPT tavaly novemberben elindult a weben, az AI szöveggenerálás iránti érdeklődés robbanásszerűen megnőtt. A Microsoft, amely szorosan együttműködik a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-val, igyekszik kihasználni ezt az izgalmat, és már be is jelentette, hogy ezt a technológiát hogyan fogja integrálni irodai szoftvercsomagjába.

A Google-t eközben váratlanul érte az, ami egyesek szerint paradigmaváltást jelent a felhasználók online információkeresésében. A ChatGPT elindítása állítólag „vörös kódot” váltott ki a keresőóriáson belül, és a régóta távol lévő alapítókat, Larry Page-et és Sergey Brint hívták be, hogy segítsenek kezelni a cég legnagyobb bevételi forrását fenyegető veszélyt.

A Microsoft mai bejelentését megelőzendő a Google tegnap bemutatta saját, Bard nevű ChatGPT-jét. Sundar Pichai vezérigazgató a szoftvert „kísérleti társalgási AI-szolgáltatásként” jellemezte, de megjegyezte, hogy egyelőre csak egy kis felhasználói csoport teszteli, és csak a következő hetekben kerül szélesebb körben bevezetésre.

A keresés AI-alapú jövője?

A nagyobb kérdés azonban mind a Microsoft, mind a Google számára az: vajon a mesterséges intelligenciával működő chatbotok jól helyettesítik-e a keresést? Hogyan illeszkedik majd ez a technológia az online információkeresés meglévő módszerei mellé, és mi történik, ha hibázik?

Ez utóbbi pont a legfontosabb, mivel a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia-alapú nyelvi rendszerek jól dokumentáltan hajlamosak arra, hogy hamis információkat tényként tálaljanak. Bár a kutatók már évek óta figyelmeztetnek erre a problémára, a ChatGPT webes megjelenése óta számtalan példa volt a mesterséges intelligencia által generált hibákra – a chatrobotoktól kezdve a valós emberek életrajzi adatainak kitalálásán át a tudományos dolgozatok hamisításáig és a veszélyes orvosi tanácsadásig.

Ez a fajta mesterséges intelligenciával kapcsolatos ostobaság azonban már most is probléma. A chatbotok térhódítása új figyelmet keltett a kérdésben, de a Google már évek óta egyre gyakrabban használ mesterséges intelligenciát weboldalak összegzésére. Ez néhány nagy visszhangot kiváltó hibához vezetett, például a Google a „rohama volt, most mi legyen?” keresésre a „tartsa lenyomva az illetőt, vagy próbálja megállítani a mozgását” tanáccsal válaszolt – pontosan az ellenkezőjét annak, amit ebben a szituációban tenni kellene.

A Microsoft előadásában utalt ezekre és más problémákra, és elmondta, hogy keményen dolgozott az olyan kockázatok elleni védekezésen, mint az elfogultság és a „jailbreaking” (az AI chatbotok becsapása, hogy figyelmen kívül hagyják a szűrőket, amelyek célja, hogy megakadályozzák, hogy veszélyes vagy gyűlöletkeltő tartalmakat generáljanak). „Ezzel a termékkel minden eddiginél tovább mentünk a kockázatcsökkentés mérésére szolgáló megközelítések kidolgozásában” – mondta Sarah Bird, az Azure felelős AI-vezetője.

A vállalat azonban nyilvánvalóan arra is felkészül, hogy a rendszerei hibázni fognak (bár a cég reméli, hogy nem olyan súlyosan, mint a 2016-ban megbukott Tay chatbot). Az új Bing felülete figyelmeztetést tartalmaz a felhasználók számára: „Tanuljunk együtt. A Binget a mesterséges intelligencia hajtja, ezért lehetségesek meglepetések és hibák. Győződjön meg róla, hogy ellenőrizze a tényeket, és ossza meg visszajelzéseit, hogy tanulhassunk és javíthassunk!”.

Voltak azonban olyan kérdések, amelyekkel a vállalat nem foglalkozott, többek között azzal, hogy az AI-alapú keresés hogyan hozhatja egyensúlytalanságba a webes ökoszisztémát. Ha az új Binghez hasonló AI-eszközök anélkül gyűjtenek információkat a webről, hogy a felhasználók rákattintanának a forrásra, akkor megszűnik az a bevételi forrás, amely sok webhelyet életben tart. Ha a keresés új paradigmája sikeres akar lenni, akkor néhány régi megállapodást meg kell tartani.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!