Bard: a Google chatbotjának katasztrofális debütálása

bard

A Bard hibája rávilágít a keresőmotorok helyettesítésére szolgáló AI chatbotok legnagyobb problémájára: kitalálnak dolgokat.

A Google tegnap este a YouTube-on élőben közvetített esemény keretében mutatta be a mesterséges intelligencia (AI) területén végzett legújabb munkáját. Az „Élőben Párizsból” című eseményen a Google az AI-ra helyezte a hangsúlyt, és röviden beszélt a „Bard” chatbotról, amelyet a hét elején mutatott be. A Google eseményére egy nappal azután került sor, hogy a Microsoft az OpenAI-val tartott egy meglepetés-rendezvényt, ahol bejelentették az AI funkciók mélyebb integrációját a Bing keresőbe és az Edge böngészőbe.

A bemutató kínosan kezdődött, miután az új, mesterséges intelligenciával működő chatbotja rossz választ adott egy promóciós videóban, miközben a befektetők több mint 100 milliárd dollárt (82 milliárd fontot) csökkentették a keresőmotor anyavállalatának, az Alphabetnek az értékét.

A szerdai eladás a befektetők azon félelmei közepette következett be, hogy a Microsoft, amely Bing keresőmotorjának chatGPT-vel ellátott változatát használja, kárt okozhat a Google üzletének. Az Alphabet részvényei a rendes amerikai kereskedés során 9%-ot zuhantak.

Mit rontott el a Bard (AI)?

Szakértők rámutattak, hogy a Bard promóciós anyaga hibát tartalmazott a chatbot válaszában: „A James Webb űrteleszkóp (JWST) milyen új felfedezéseiről mesélhetek a kilencéves kisfiamnak?„.

Bard válaszában azt sugallja, hogy a JWST-vel készítették a legelső képeket a Föld Naprendszeren kívüli bolygókról, vagyis az exobolygókról.

A tévedést szakértők is felkapták, köztük Grant Tremblay, az amerikai Asztrofizikai Központ asztrofizikusa, aki tweetelt: „Nem akarok ~nagyon, tulajdonképpen~ bunkó lenni, és biztos vagyok benne, hogy Bard lenyűgöző lesz, de a jegyzőkönyv kedvéért: Nem a JWST készítette ‘a legelső képet egy Naprendszeren kívüli bolygóról.

Google válasza a kínos bakira

Jelenleg csak a „megbízható tesztelők” számára biztosítanak tesztelési lehetőséget, a szélesebb felhasználói körben még nem elérhető, a tegnapi események fényében ki tudja még meddig.

Ez rávilágít a szigorú tesztelési folyamat fontosságára, amit ezen a héten indítunk el a megbízható tesztelői programunkkal” – mondta a Google szóvivője. „A külső visszajelzéseket a saját belső tesztelésünkkel kombináljuk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a Bard válaszai megfelelnek a minőség, a biztonság és a valós információk megalapozottságának magas mércéjének”.”

A Bard egy úgynevezett nagy nyelvi AI-modellen, egyfajta neurális hálózaton alapul, amely számítógépes formában utánozza az agy alapvető felépítését. Az internetről hatalmas mennyiségű szöveget táplálnak bele egy olyan folyamat során, amely megtanítja, hogyan generáljon válaszokat a szövegalapú kérésekre. Ez azonban ahhoz is vezethet, hogy a chatbot hibákat vét az általa felvett információkból.

Élő stream Párizsból

A Google szerdán Párizsban élőben közvetített prezentációt tartott, amely nem tartalmazott részleteket arról, hogyan és mikor integrálja a Bardot az alapvető keresési funkciójába. Egy nappal korábban a Microsoft tartott egy rendezvényt, amelyen bejelentette, hogy elindítja Bing keresőjének nyilvános verzióját a ChatGPT funkciók integrálásával.

Gil Luria, a DA Davidson vezető szoftverelemzője elmondta: „Míg a Google az elmúlt évek során vezető szerepet játszott az AI-innováció terén, úgy tűnik, elaludt a technológia keresőtermékébe való beépítésében.”

A Google az elmúlt hetekben igyekezett felzárkózni a keresés terén, és ez okozta a bejelentés elsietését, valamint azt a kínos bakit, hogy a bemutatójuk során rossz választ adtak ki.

Az Alphabet, amelynek fő üzletága a Google, csalódást keltő negyedik negyedévet tudhat maga mögött, mivel a hirdetők csökkentették a kiadásokat. A Microsoft a ChatGPT mögött álló cég, a San Franciscó-i székhelyű OpenAI egyik fő támogatója, és az a lépés, hogy a ChatGPT technológiáját beépíti termékeibe, köztük a keresőbe, cselekvésre kényszerítette a Google-t, amely szintén nagy befektetője a mesterséges intelligenciának.

„Az emberek kezdik felvetni a kérdést: vajon a Microsoft most már félelmetes versenytársa lesz-e a Google valóban jól működő üzletágának?” – mondta King Lip, a BakerAvenue Wealth Management vezető stratégája, aki Alphabet- és Microsoft-részvényeket birtokol.

Lip figyelmeztetett, hogy az Alphabet-tel kapcsolatos aggodalmak túlzóak lehetnek, mondván: „Úgy gondolom, hogy a Bing még mindig messze, messze van a Google keresési képességeitől”.

Mi az a Google Bard (AI)?

Bard a Google mesterséges intelligenciával rendelkező chatbotja. Pontosan úgy fog működni, mint a ChatGPT, vagyis a felhasználók beszélgetésen keresztül használhatják majd a chatbotot. Az új chatbot a Google nyelvi modelljére (Language Model for Dialogue Application vagy LaMDA) épül.

Melyik kérdést rontotta el Bard (AI)?

„A James Webb űrteleszkóp (JWST) milyen új felfedezéseiről mesélhetek a kilencéves kisfiamnak?”.
Bard válaszában azt sugallja, hogy a JWST-vel készítették a legelső képeket a Föld Naprendszeren kívüli bolygókról, vagyis az exobolygókról.

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!