WordPress 6.0 új részletei jelentős fejlesztéseket árulnak el

wordpress 6.0

A WordPress közzétette a WordPress 6.0-hoz érkező fejlesztések hosszú listáját. Ez a cikk a blokkszerkesztőhöz érkező fontos változásokra összpontosít, amelyek nemcsak sokkal egyszerűbbé, de inspirálóbbá is teszik a weboldalak tervezését.

A WordPress 6.0 sok szempontból sok olyan célt teljesít, amelyet a Gutenberg blokkalapú szerkesztő ígért, mivel végre egy könnyen használható felhasználói felületet biztosít, amely a végfelhasználóknak segít a weboldalak egyszerűbb megtervezésében, valamint a szövegszerkesztésben.

A WordPress tervezőcsapatának egyik tagja a következőket mondta:

„Úgy gondolom, hogy a 6.0-ban megjelenő néhány funkció nagy mérétkben fogja támogatni és segíteni a végfelhasználót.
Különösen a tervezési eszközökkel kapcsolatos fejlesztések és néhány minőségi újítás terén.
Például a több blokkon keresztüli részleges kijelölés és a szövegek részleges kijelölésének lehetősége. Ez pontosan az a fajta fejlesztés, amely valóban olyan szintre emeli az írás élményét a wordpressben, mint amit egy szövegszerkesztőtől elvárnánk.”

WordPress Gutenberg blokkok

A WordPress blokkrendszerére a korábban többen panaszkodtak, akik úgy érezték, hogy még nincs kész.

Ez a vélemény pedig bizonyos mértékig nem csak jogos volt, hanem széles körben elterjedt is.

A WordPress 6.0 azonban már olyan figyelemre méltó fejlesztéseket kínál, amelyek összhangba hozzák azzal, amit sokan elvárnak egy vizuális weblapszerkesztőtől, ami ugye elvileg könnyen használható.

Számos ilyen fejlesztés azonban attól függ, hogy a témák tervezői beleegyeznek-e a változtatásokba, különösen a theme.json konfigurációs fájlok felajánlásában, amelyekkel a felhasználók könnyedén válthatnak a különböző oldalminták és stílusok között.

Oldalkészítési minták a WordPress 6.0-ban

A WordPress 6.0 bevezeti az Oldaltervezési mintákat, amelyek segítségével a felhasználók egy sor mintából választhatnak, hogy segítsenek nekik a weboldalak tervezésének megkezdésében. A felhasználók például kiválaszthatják a kapcsolatfelvételi oldalnak, a rólunk oldalnak, a cikkoldalnak és így tovább megfelelő oldalmintákat.

Az oldalminták nem kerülnek a WordPress maggal együtt telepítésre.

Az oldalminták egy olyan funkció, amelyet mostantól a tématervezők is kihasználhatnak.

Az oldalminták funkció a nem Gutenberg-témák és a Gutenberg blokkos témák esetében is működnek.

Globális stílusváltó

A WordPress 6.0-val a témafejlesztők mostantól több stíluskészletet is beépíthetnek, amelyekkel azonnal megváltoztathatják egy weboldal megjelenését.

Ez talán az egyik legfontosabb változás, amely a WordPresshez érkezik.

A globális stílusváltó kritikus fontosságú funkció a WordPress számára, mert a témafejlesztők számára lehetőséget biztosít arra, hogy ügyfeleik, a WordPress végfelhasználói számára szuperegyszerűvé tegyék, hogy könnyedén megváltoztassák a weboldalaik megjelenését, majd egyedivé tegyék azokat.

Egy nemrégiben sugárzott hivatalos WordPress Briefing podcastban, a 30. epizódban: A Sneak Peek at WordPress 6.0, a WordPress tervezőcsapatának egyik tagja elmagyarázta, hogy a stílusváltó miért fontos előrelépés a WordPress 6.0 számára.

Channing Ritter, az Automattic tervezési igazgatója és a szponzorált tervezőcsapat tagja kifejtette, miért izgatott a Stílusváltó miatt, és hogyan lesz pozitív hatással a végfelhasználókra.

„Leginkább a globális stíluspanelen belüli stílusváltó miatt vagyok izgatott.

Ha az emberek még mindig nem tudják, hogy miről beszélek, akkor a theme.json különböző variációi között lehet váltani anélkül, hogy a témát ténylegesen át kellene alakítani.

Tehát ez egy módja annak, hogy drasztikusan eltérő megjelenést és érzetet kapjon az egész webhely egyetlen kattintással.

Szerintem ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy kísérletezzünk, és inspirálódjunk a különböző megjelenési módok tekintetében, anélkül, hogy a témánkat valaha is megváltoztatnánk.

Most, a 6.0-val azonban szerintem még inkább kezd megmutatkozni a blokk témák valódi ereje, és az, hogy mit is lehet ott csinálni.

A stílusváltozások hatalmas első lépést jelentenek a blokk témák világába, megnyitják a lehetőségeket és az ebben rejlő rugalmasságot.”

A konfigurációs fájlok (Theme.json néven) szabályozzák a színeket, a betűtípusokat, az egyéni CSS-t, az oldal szélességét és más tényezőket, amelyekkel egy weboldal kinézetét alakítják ki.

Ezek az egyéni JSON fájlok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a különböző dizájnlehetőségek között váltogatva megtalálják a számukra tetszetős megjelenést.

Kódjavítások a kép, idézet, lista és csoport blokkokhoz

A fejlesztések között szerepelt a minden képet körülvevő DIV tagtől való megszabadulás. Ez egy kicsit karcsúbbá teszi a kódot, és a kevesebb kód mindig jobb elvileg gyorsabb lesz az oldal.
Ez a változás csak azoknál a témáknál történik, amelyek támogatják az új theme.json fájlt.

Egy másik változás a „div” nevű html elemek eltávolítása, amelyek automatikusan hozzá lettek adva minden olyan blokkhoz, amelyhez igazítást alkalmaztak.

A WordPress 6.0 jelentős mérföldkövet jelent

A fenti változások csak néhány azok közül a frissítések közül, amelyek a WordPress 6.0-val kerülnek bevezetésre. A WordPress hozzáférhetőségének javítása, a Bootstrap/Load teljesítményének javítása, a gyorsítótár API, a média kezelésének teljesítményjavítása, valamint összesen 97 fejlesztés és 131 hibajavítás is szerepel.

Forrás: https://make.wordpress.org/core/2022/05/03/wordpress-6-0-field-guide/

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!