Befejeződött a 2021 Novemberi Google Algoritmus Frissítés

google algoritmus frissítés

Hivatalos, a novemberi központi Google algoritmus frissítése tegnap, 2021. november 30-án, kedden véget ért, egy nappal a népszerű Cyber Hétfő után. Azok a webhelyek, amelyek a rangsorban felfelé vagy lefelé mozdultak el, nem számíthatnak további nagy változásokra a következő algoritmusfrissítésig. A frissítés a semmiből jött és teljesen váratlanul érte a SEO közösséget, persze tegyük hozzá, hogy nem ez volt az első ilyen frissítés és valószínűleg nem is az utolsó. Nézzük meg mi változott és mik a visszhangok.

A Google a Twitteren jelentette be az alapvető frissítés bevezetésének végét:

A részben infrastrukturális frissítés volt?

A szakmában általános egyetértés van abban, hogy ez az algoritmus frissítés viszonylag enyhe volt. Ez önmagában nagyon érdekes, mert azt sugallhatja, hogy csak a mögöttes algoritmus struktúrája változik, ahol a háttérben még mindig ugyanaz történik de hatékonyabban és gyorsabban.

Az alapvető algoritmusfrissítést egy spam frissítés előzte meg, amely feltehetően törölte a nem kívánatos vagy spam oldalak oldalakat, hogy a keresési index tisztább és kevésbé spam legyen.

FLAN az Új Éltanuló AI a Googletől

Ez azért különösen érdekes, mert eddig a Google AI olyan új gépi tanulási modelleket publikált, amelyek csak egy feladat elvégzésére specializálódtak. Habár ezeket a feladatokat nagyon nagy hatákonysággal látják el kell belőlük egy hadsereg, hiszen minden egyes feladat elvégzésre kell egy.

Az egyik ilyen modellt FLAN-nek nevezik, amelyet októberben mutattak be egyenlőre csak papíron. Amit a FLAN csinál, az a folyamatos tanulás és képzés, különböző feladatok megoldására összpontosít, majd ha megvan a megoldás akkor azt már széles körben is tudja majd alkamazni.

Talán nem véletlen, körülbelül ugyanabban az időben, amikor a FLAN kutatást közzétették, a Google hivatalosan bejelentette az új AI architektúrát Pathways néven, ami nagyon úgy tűnik, hogy olyan dolgokat javít, amelyet majd a FLAN-nak javítania.

A Google Pathways közleménye szerint:

„Gyakran a gépi tanulási rendszerek specilaizálódnak egyes feladatokra, amikor többben kellene kiemelkedőt nyújtaniuk.

Ezért építjük a Pathways-t – egy új AI architektúrát, amely egyszerre sok feladatot kezel, gyorsan megtanulja az új feladatokat, és jobban megérti a világot.

A mai AI modelleket általában csak egy dologra tanítják.

A Pathways lehetővé teszi számunkra, hogy egyetlen modellt képezzünk ki több ezer vagy millió dologra.”

Egy dolog, amit meg kell jegyezni, hogy a Pathways 2021 októberében közzétett cikke olyan dolgokra utal, amelyeket építeni fognak, nem pedig olyan dolgokra, amelyeket már bevezettek.

Tehát teljesen lehetséges, hogy a Pathways nem került bevezetésre a 2021. november közepén az alapvető algoritmus frissítésében, mindenesetre már terveben van.

Ammon Johns (@Ammon_Johns) a Hummingbird frissítésére emlékeztet

Ammon Johns megjegyezte, hogy a 2021. novemberi alapvető algoritmusfrissítés infrastrukturális frissítésnek tűnt.

Íyg ír erről Ammon:

„Eszembe jutott egy kicsit a Hummingbird Frissítés, ami valójában néhány hónapig élt csak és mielőtt a hír megjelent senki sem vette észre.”

Egyetértek Ammonnal. Általánosságban elmondható, hogy a 2021. novemberi frissítés viszonylag enyhe hatást gyakorolt a keresési eredményekre.

És ez az ami miatt úgy érezhetjük hogy, ez egy infrastruktúrával kapcsolatos frissítés volt, amely csak még hatékonyabbá tette a Google algoritmusait.

Google 2021. novemberi core összességében

Azt hiszem, a legtöbb ember egyetértene abban, hogy a Google alapvető frissítése kissé furcsa volt.

  • Kenichi Suzuki (@suzukik), a japán keresőmarketinges úgy érzi, hogy a Google egy kicsit inkább a szerzői jelekre összpontosít.
  • Jason Barnard (@jasonmbarnard) rendkívüli volatilitást észlelt a tudásgrfikonokban és megosztotta, hogy a Google 6% -kal több tudásgrafika-alapú eredményt ad vissza. Jason azt mondja, hogy a 6%- os növekedés hatalmas, és olyan skála, amit még soha nem látott.
  • A közösségi média visszhangok szerint viszonylag csendes volt ez a frissítés, ami arra utal, hogy bármilyen hatása is volt, nem volt széles körben érezhető.
  • Végül a Google közzétett egy cikket és egy kutatási cikket, amely egyaránt jelzi a Google algoritmusainak javítását, amelyek drámaian felgyorsíthatják a jelenlegi kérdés „megválaszoló” feladatokat, és a jövőben jelentősen növelhetik a Google azon képességét, hogy összetettebb kérdésekre válaszoljon.

Forrás: https://www.searchenginejournal.com/google-november-2021-core-update-over/428850/

Kövess engem

Talán ez is érdekel

error: Content is protected !!